StoryEditorOCM
ŽivotCIJENJENI PEDIJATAR

Doktorova životna priča i stradanje tjeraju suze na oči, njegove savjete za roditelje morali bismo čitati svakog dana

Piše MOZAIK SD
28. ožujka 2023. - 07:30

Janusz Korczak, poznat i kao Stari Doktor, bio je poljski pedijatar i pedagog židovskog porijekla, koji je pisao dječje knjige i aktivno se borio za prava djece.

On je iz ljubavi prema djeci svojih 200 štićenika iz sirotišta u Varšavskom getu dobrovoljno pratio u nacistički logor Treblinka, gdje je preminuo držeći ih za ruke u plinskoj komori, piše Ringeraja.

image
Shutterstock

Svojevremeno je napisao deset pravila koje bi trebao znati svaki roditelj: 

1. Ne očekuj da tvoje dijete bude kao ti, ili onakvo kakvo bi ti želio da bude. Pomozi mu da postane svoj čovjek, a ne tvoja kopija.

2. Ne traži od djeteta da plati za sve što si za njega učinio. Dao si mu život; kako ti se može zahvaliti? On će dati život drugome, drugi trećem... to je zakon nepovratne zahvalnosti.

3. Ne osvećuj se djetetu za uvrede koje su te snašle, da u starosti ne bi jeo gorak kruh. Što posiješ, to će i niknuti.

4. Ne podcjenjuj njegove probleme. Svakome je dan život u skladu sa snagom koju ima, i budi siguran da njemu nije lakše nego tebi. Možda mu je i teže, jer nema iskustva.

5. Ne ponižavaj ga!

6. Ne zaboravi da su najvažniji čovjekovi susreti u životu - susreti s djecom. Obraćaj više pažnje na njih - mi nikada ne možemo znati koga susrećemo u svom djetetu.

7. Ne muči se ako ne možeš nešto učiniti za svoje dijete. Sjeti se, djetetu je uvijek dovoljno i ako nije učinjeno sve.

8. Dijete nije tiranin koji vlada čitavim tvojim životom, i nije samo plod od krvi i mesa. Ono je dragocjena čaša koju ti je Život dao, da je čuvaš i razvijaš u njoj stvaralački plamen. U toj oslobođenoj, rasplamsaloj ljubavi majke i oca, raste, ne "naše“, ne "moje“ dijete, već duša koja nam je povjerena na čuvanje.

9. Nauči voljeti tuđe dijete. Nikada ne čini tuđem djetetu ono što ne želiš da čine tvom.

10. Voli svoje dijete uvijek – i kada je netalentirano, nesretno, odraslo. Razgovaraj s njim - raduj se, jer je dijete poput praznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 14:30