stdClass Object ( [id] => 153296 [title] => DNEVNIK NAŠEG NOVINARA 'Uz Radmanov "eliksir mladosti" živnuo sam i ludo se zabavio' [alias] => dnevnik-naseg-novinara-uz-radmanov-eliksir-mladosti-zivnuo-sam-i-ludo-se-zabavio [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ponedjeljak 24. listopada
- Dan prvi

Ljudi, proguca ga je! - uskliknuo je moj kolega i supatnik iz Deska Ante Šuljak nakon što je posvjedočio kako sam se dobrovoljno uključio u 60-dnevnu avanturu isprobavanja energizera HPE 40, “najefikasnijeg antioksidansa”, poznatog Radmanova “eliksira mladosti”.

Iako je to “proguca ga je” više zazvučalo kao da je vidio odebljeg mačka kako se pogostio svježe ulovljenim mišem, hrabro sam ušao u svijet znanosti na mala vrata, veseo poput zamorca koji živahno trčkara kroz labirint od pleksiglasa, nesvjestan vlastite nemjerljive uloge u otkrivanju puteva spoznaja kojima do sada nitko nije kročio.

Kolege su, strogo “profesionalno”, predviđali ishod pokusa i pripremali velike naslove, koji će se krajem godine zavrtjeti na našim naslovnicama. “Uginuo zamorac iz Dugopolja”, bio je jedan od prijedloga koji je izvalio Saša Ljubičić, urednik Unutarnjopolitičke rubrike. “Uzet će mu osobnu”, “Mama će mu opet moći primati dječji doplatak”, padali su zlobni komentari.

A sve je počelo u četvrtak 20. listopada na svjetskoj premijeri “eliksira mladosti” u Smaragdnoj dvorani hotela The Regent Esplanade u Zagrebu na kojoj su energizer HPE predstavili njegovi autori akademik Miroslav Radman i dr. Slavko Ivković.

Najjednostavnije rečeno, radi se o kombinaciji ekstrakta rajčica, crnog vina i zelenog čaja, kako ga je predstavio dr. Ivković, dodatku prehrani, čiji je cilj “zaštititi DNA, proteine i lipide od oksidacijskog oštećenja, i na taj način spriječiti prijevremeno starenje stanica i razvoj bolesti, djelovati na prevenciju nastanka mutiranih stanica koje uzrokuju tumorska oboljenja te zaštititi unutarstanične mehanizme za obnovu stanica”.

Unatoč činjenici da bih se opet mogao vratiti unazad za 30-ak godina i, uključivši se u rad svojih vršnjaka, znati rješenja svih superteških zadataka iz matematike i fizike, da se nije radilo o Radmanovoj donaciji, koji je našoj redakciji osigurao jedno pakiranje “eliksira mladosti”, osobno se nikad ne bih uključio u cijelu operaciju. Dati 200 eura za 60 kapsula nadmašivalo je moje proračunske stavke.

Dr. Ivković je, obrazlažući potrebu ulaganja u vlastito zdravlje, za Slobodnu Dalmaciju kazao kako je taj iznos nemjerljiv u odnosu na krajnji učinak, jer “kad ljudi ulažu desetke tisuća eura u nove automobile, onda bi mogli izdvojiti 200 eura i za vlastito zdravlje”. Točno, samo kad čovjek kupi novi mercedes E klase, unaprijed zna što dobiva za uloženi novac.

Utorak 25. listopada - Dan drugi

Joj! Nema još ništa od tog revolucionarnog učinka. Dobro, moram pričekati, tek sam počeo, pa nije to Asterixov čarobni napitak, koji sprema druid Čudomix i koji te ojača za nekih 350 posto, oči ti zabljesnu kao žeravice i onda možeš sam razvaliti pet rimskih legija! Uostalom, dr. Ivković kaže kako on i Radman piju “eliksir” već dvije godine, a da bi se osjetilo neko poboljšanje, treba proći najmanje dva tjedna do mjesec dana.

Četvrtak 27. listopada
- Dan četvrti

Stari “poznanik” akademika Radmana i njegov bivši suradnik iz MedILS-a dr. Ivan Đikić, koji se s njim rastao u svađi, dao je svoju preporuku za “eliksir” - nemojte koristiti taj pripravak, jer nije znanstveno ispitan. Nižu se brojni komentari na portalima, jedan zlokobniji od drugoga. Slovenska tvrtka, koja proizvodi energizer, prijeti dr. Đikiću tužbom, tvrdeći kako je preparat prošao sve potrebne provjere, ali dr. Đikić poput Galilea uz prijetnju spaljivanjem na lomači vrti po svome, nastupa na televiziji, riga vatru ko zmaj...

Kolegica Divna Zenić, naša novinarka godine, koja godinama prati zdravstvo, zabrinuto me poziva na stranu: “Jesi vidija šta Đikić kaže o ‘eliksiru’? Da nije provjeren, da bi moga izazvat rak, dijabetes...” “Ma, daj, to je dodatak prehrani”, uzvraćam, “kao cedevita, ma kao tic-tac, ništa mi neće biti, isprobat ću ga do Božića i to je to! Svaka čast Đikiću, ali on je u ratu s Radmanom, pa sada cijedi žuč.” Užas! Rak, dijabetes... Divno, barem neću oboljeti od ebole ili AIDS-a!

Subota 5. studenoga - Dan trinaesti

I’m feel so good! Slobodni vikend uvijek djeluje opuštajuće, posebno tamo negdje oko 17 sati kada dokoni Englezi počinju pijuckati čaj unakažen mlijekom, a mi u Desku poput brodolomaca s “Titanica” očekivati glavne, nosive tekstove sa zaraznim entuzijazmom igrača ruskoga ruleta - ovaj te ili “puca u glavu” i obara s nogu ili samo čuješ - klik!

Slobodan dan i mozak na paši zbilja su učinili svoje, kao i uvijek, pa sam, zahvalan kolegama koji se muče umjesto mene i prikrivajući blagu sadističku notu, uživao u ugodnoj jesenjoj večeri. Stvarno se osjećam dobro! Potpuno rasterećeno, kao da mi je palo nekoliko tona tereta s leđa. Odavno se ovako dobro nisam osjećao. Jesus, thank you! Allahu ekber! Ne mogu vjerovati! Je li ova stvar zbilja djeluje?

Utorak 8. studenoga - Dan šesnaesti

Stiže poruka iz KBC-a “Split”. Kolega i prijatelj kojega je pregazio i umalo usmrtio gospodin u golfu, nasreću se zadivljujuće brzo oporavio i okupio oko sebe cijeli konzilij liječnika i pacijenata, koji, kako kaže, s nestrpljenjem očekuju rezultate velikog pokusa.

U ushićenju sam greškom izbrisao mail, ali živo se sjećam poruke hrabrog pacijenta iz Cetinske krajine, koji mi je zaželio da dogodine nastupim na 57. Vučkovića dječjoj alci u Brnazama, a on će mi biti momak i nositi koplje! Alkar Energajdžino u sriiiduuuu!

Četvrtak 17. studenoga - Dan dvadeset peti

Zamisli da se navučem na tu Radmanovu stvar, da postanem ovisnik, a još je nema ni u prodaji. Kako svaki drugi mjesec nabaviti 200 eura? Morat ću uzeti godišnji i malo bolovanja pa na proljeće ići u Njemačku brati šparoge i jagode. Možeš postati ovisan i o kikirikiju ili kokicama s čokoladom, a kamoli ne o lijeku ili dodatku prehrani.

Možda ću poslije morati ići u komunu na odvikavanje... i biti glavni urednik lista komune “Mladi preobraćenik” ili da me vrag ne zavede i da ne skrenem na drugu stranu zakona. “Splitska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv I.C. (42) iz Dugopolja, koji je u noći sa subote na nedjelju zatečen kako otuđuje veću količinu energizera iz provaljene ljekarne...”

Srijeda 23. studenoga - Dan trideset prvi

Mrak. Totalni mrak. Umoran sam kao pas. Na 56. poziv koji mi stiže na mobitel stresem se kao od elektrošoka. Kesim se poput vukodlaka i izvlačim pandže. Grrrrrrr! Odgovaram na poziv. Odglumim ljubaznost: Može, dobro, ajde, u redu, nema problema, pričekat ću... Navečer, po navici, popijem pilulu “eliksira”. Da bih nadoknadio današnju izgubljenu godinu života, morao bih ispiti pun mašur pilula.

Subota 3. prosinca - Dan četrdeset prvi

Stiže mi SMS poruka od društva: “Mislili smo te zvati večeras, ali kako ti kao maloljetnik ne smiješ piti alkohol, raditi sve što rade odrasli i nemaš osobne dokumente, pričekat ćemo da odrasteš.”

Ignorirao sam poruku i ipak se pojavio. Morao sam sjediti na stražnjem sjedalu automobila i vezati se. U kafiću sam ljubazno zamolio konobaricu da vrati natrag naručenu čašu mlijeka i donese mi pivo.

Ponedjeljak 12. prosinca - Dan pedeseti

Boli me vrat od ozljede s nogometa. Dobio sam jak, nenamjerni, udarac otvorenim dlanom. Sam se savjetujem: Ako igraš briškulu, čovječe, ne ljuti se, križić-kružić ili tetris, rizik od takvih neugodnih ozljeda obično je sveden na minimum.

Imam još deset pilula i ne pada mi na pamet da odustanem. Dao sam besu da ću piti svaki dan po jednu i sad kad sam pri kraju, neću se povući pa što bude. Ma, dobro, i Đikića se više ne čuje posljednjih dana. Valjda je čovjek otpjevao sve što je trebao.

Četvrtak 22. prosinca - Dan šezdeseti

Neugodan poziv u 9.06. “Pa, vi niste normalni! Čovik je napisa tekst, posla ga u 16.00, evo, vidim ga pred sobom, a vi objavite staru vijest s portala!” Poziv završava bez pozdrava, kao u filmovima i TV serijama. Na poslu službeno objavljujem kako sam pokus doveo kraju, danas pijem posljednju pilulu. Izvršni urednik Ivo Bonković, koji se u međuvremenu ispuhao od posljedica pripreme za onaj poziv u 9.06, poziva me na oprez: “Pričekaj dva dana, vidi da ne počneš trzat nogon!”

Badnjak 24. prosinca - Dva dana poslije

Preživio sam! Navečer sam po navici posegnuo za kutijom energizera, ali u njoj više nije bilo ništa.

IGOR CAKTAŠ
foto: nikola vilić / cropix

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 60 dana pio energizer HPE 40 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-01-01 17:39:28 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-01-03 00:09:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-01-01 20:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8802 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/12/31/Reportaza/CAKTAS_ENERGIZER1-301211.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x466" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7444297 Threads: 2 Questions: 1599609584 Slow queries: 4747957 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110509695 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/dnevnik-naseg-novinara-uz-radmanov-eliksir-mladosti-zivnuo-sam-i-ludo-se-zabavio-153296 [printLink] => /mozaik/zivot/dnevnik-naseg-novinara-uz-radmanov-eliksir-mladosti-zivnuo-sam-i-ludo-se-zabavio-153296?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 209804 [name] => eliksirmladosti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eliksirmladosti [link] => /tag/eliksirmladosti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 219443 [name] => miroslavradman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslavradman [link] => /tag/miroslavradman ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 60 dana pio energizer HPE 40 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => DNEVNIK NAŠEG NOVINARA 'Uz Radmanov "eliksir mladosti" živnuo sam i ludo se zabavio' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-11-42-15-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/12/31/Reportaza/CAKTAS_ENERGIZER1-301211.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/12/31/Reportaza/CAKTAS_ENERGIZER1-301211.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ponedjeljak 24. listopada
- Dan prvi

Ljudi, proguca ga je! - uskliknuo je moj kolega i supatnik iz Deska Ante Šuljak nakon što je posvjedočio kako sam se dobrovoljno uključio u 60-dnevnu avanturu isprobavanja energizera HPE 40, “najefikasnijeg antioksidansa”, poznatog Radmanova “eliksira mladosti”.

Iako je to “proguca ga je” više zazvučalo kao da je vidio odebljeg mačka kako se pogostio svježe ulovljenim mišem, hrabro sam ušao u svijet znanosti na mala vrata, veseo poput zamorca koji živahno trčkara kroz labirint od pleksiglasa, nesvjestan vlastite nemjerljive uloge u otkrivanju puteva spoznaja kojima do sada nitko nije kročio.

Kolege su, strogo “profesionalno”, predviđali ishod pokusa i pripremali velike naslove, koji će se krajem godine zavrtjeti na našim naslovnicama. “Uginuo zamorac iz Dugopolja”, bio je jedan od prijedloga koji je izvalio Saša Ljubičić, urednik Unutarnjopolitičke rubrike. “Uzet će mu osobnu”, “Mama će mu opet moći primati dječji doplatak”, padali su zlobni komentari.

A sve je počelo u četvrtak 20. listopada na svjetskoj premijeri “eliksira mladosti” u Smaragdnoj dvorani hotela The Regent Esplanade u Zagrebu na kojoj su energizer HPE predstavili njegovi autori akademik Miroslav Radman i dr. Slavko Ivković.

Najjednostavnije rečeno, radi se o kombinaciji ekstrakta rajčica, crnog vina i zelenog čaja, kako ga je predstavio dr. Ivković, dodatku prehrani, čiji je cilj “zaštititi DNA, proteine i lipide od oksidacijskog oštećenja, i na taj način spriječiti prijevremeno starenje stanica i razvoj bolesti, djelovati na prevenciju nastanka mutiranih stanica koje uzrokuju tumorska oboljenja te zaštititi unutarstanične mehanizme za obnovu stanica”.

Unatoč činjenici da bih se opet mogao vratiti unazad za 30-ak godina i, uključivši se u rad svojih vršnjaka, znati rješenja svih superteških zadataka iz matematike i fizike, da se nije radilo o Radmanovoj donaciji, koji je našoj redakciji osigurao jedno pakiranje “eliksira mladosti”, osobno se nikad ne bih uključio u cijelu operaciju. Dati 200 eura za 60 kapsula nadmašivalo je moje proračunske stavke.

Dr. Ivković je, obrazlažući potrebu ulaganja u vlastito zdravlje, za Slobodnu Dalmaciju kazao kako je taj iznos nemjerljiv u odnosu na krajnji učinak, jer “kad ljudi ulažu desetke tisuća eura u nove automobile, onda bi mogli izdvojiti 200 eura i za vlastito zdravlje”. Točno, samo kad čovjek kupi novi mercedes E klase, unaprijed zna što dobiva za uloženi novac.

Utorak 25. listopada - Dan drugi

Joj! Nema još ništa od tog revolucionarnog učinka. Dobro, moram pričekati, tek sam počeo, pa nije to Asterixov čarobni napitak, koji sprema druid Čudomix i koji te ojača za nekih 350 posto, oči ti zabljesnu kao žeravice i onda možeš sam razvaliti pet rimskih legija! Uostalom, dr. Ivković kaže kako on i Radman piju “eliksir” već dvije godine, a da bi se osjetilo neko poboljšanje, treba proći najmanje dva tjedna do mjesec dana.

Četvrtak 27. listopada
- Dan četvrti

Stari “poznanik” akademika Radmana i njegov bivši suradnik iz MedILS-a dr. Ivan Đikić, koji se s njim rastao u svađi, dao je svoju preporuku za “eliksir” - nemojte koristiti taj pripravak, jer nije znanstveno ispitan. Nižu se brojni komentari na portalima, jedan zlokobniji od drugoga. Slovenska tvrtka, koja proizvodi energizer, prijeti dr. Đikiću tužbom, tvrdeći kako je preparat prošao sve potrebne provjere, ali dr. Đikić poput Galilea uz prijetnju spaljivanjem na lomači vrti po svome, nastupa na televiziji, riga vatru ko zmaj...

Kolegica Divna Zenić, naša novinarka godine, koja godinama prati zdravstvo, zabrinuto me poziva na stranu: “Jesi vidija šta Đikić kaže o ‘eliksiru’? Da nije provjeren, da bi moga izazvat rak, dijabetes...” “Ma, daj, to je dodatak prehrani”, uzvraćam, “kao cedevita, ma kao tic-tac, ništa mi neće biti, isprobat ću ga do Božića i to je to! Svaka čast Đikiću, ali on je u ratu s Radmanom, pa sada cijedi žuč.” Užas! Rak, dijabetes... Divno, barem neću oboljeti od ebole ili AIDS-a!

Subota 5. studenoga - Dan trinaesti

I’m feel so good! Slobodni vikend uvijek djeluje opuštajuće, posebno tamo negdje oko 17 sati kada dokoni Englezi počinju pijuckati čaj unakažen mlijekom, a mi u Desku poput brodolomaca s “Titanica” očekivati glavne, nosive tekstove sa zaraznim entuzijazmom igrača ruskoga ruleta - ovaj te ili “puca u glavu” i obara s nogu ili samo čuješ - klik!

Slobodan dan i mozak na paši zbilja su učinili svoje, kao i uvijek, pa sam, zahvalan kolegama koji se muče umjesto mene i prikrivajući blagu sadističku notu, uživao u ugodnoj jesenjoj večeri. Stvarno se osjećam dobro! Potpuno rasterećeno, kao da mi je palo nekoliko tona tereta s leđa. Odavno se ovako dobro nisam osjećao. Jesus, thank you! Allahu ekber! Ne mogu vjerovati! Je li ova stvar zbilja djeluje?

Utorak 8. studenoga - Dan šesnaesti

Stiže poruka iz KBC-a “Split”. Kolega i prijatelj kojega je pregazio i umalo usmrtio gospodin u golfu, nasreću se zadivljujuće brzo oporavio i okupio oko sebe cijeli konzilij liječnika i pacijenata, koji, kako kaže, s nestrpljenjem očekuju rezultate velikog pokusa.

U ushićenju sam greškom izbrisao mail, ali živo se sjećam poruke hrabrog pacijenta iz Cetinske krajine, koji mi je zaželio da dogodine nastupim na 57. Vučkovića dječjoj alci u Brnazama, a on će mi biti momak i nositi koplje! Alkar Energajdžino u sriiiduuuu!

Četvrtak 17. studenoga - Dan dvadeset peti

Zamisli da se navučem na tu Radmanovu stvar, da postanem ovisnik, a još je nema ni u prodaji. Kako svaki drugi mjesec nabaviti 200 eura? Morat ću uzeti godišnji i malo bolovanja pa na proljeće ići u Njemačku brati šparoge i jagode. Možeš postati ovisan i o kikirikiju ili kokicama s čokoladom, a kamoli ne o lijeku ili dodatku prehrani.

Možda ću poslije morati ići u komunu na odvikavanje... i biti glavni urednik lista komune “Mladi preobraćenik” ili da me vrag ne zavede i da ne skrenem na drugu stranu zakona. “Splitska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv I.C. (42) iz Dugopolja, koji je u noći sa subote na nedjelju zatečen kako otuđuje veću količinu energizera iz provaljene ljekarne...”

Srijeda 23. studenoga - Dan trideset prvi

Mrak. Totalni mrak. Umoran sam kao pas. Na 56. poziv koji mi stiže na mobitel stresem se kao od elektrošoka. Kesim se poput vukodlaka i izvlačim pandže. Grrrrrrr! Odgovaram na poziv. Odglumim ljubaznost: Može, dobro, ajde, u redu, nema problema, pričekat ću... Navečer, po navici, popijem pilulu “eliksira”. Da bih nadoknadio današnju izgubljenu godinu života, morao bih ispiti pun mašur pilula.

Subota 3. prosinca - Dan četrdeset prvi

Stiže mi SMS poruka od društva: “Mislili smo te zvati večeras, ali kako ti kao maloljetnik ne smiješ piti alkohol, raditi sve što rade odrasli i nemaš osobne dokumente, pričekat ćemo da odrasteš.”

Ignorirao sam poruku i ipak se pojavio. Morao sam sjediti na stražnjem sjedalu automobila i vezati se. U kafiću sam ljubazno zamolio konobaricu da vrati natrag naručenu čašu mlijeka i donese mi pivo.

Ponedjeljak 12. prosinca - Dan pedeseti

Boli me vrat od ozljede s nogometa. Dobio sam jak, nenamjerni, udarac otvorenim dlanom. Sam se savjetujem: Ako igraš briškulu, čovječe, ne ljuti se, križić-kružić ili tetris, rizik od takvih neugodnih ozljeda obično je sveden na minimum.

Imam još deset pilula i ne pada mi na pamet da odustanem. Dao sam besu da ću piti svaki dan po jednu i sad kad sam pri kraju, neću se povući pa što bude. Ma, dobro, i Đikića se više ne čuje posljednjih dana. Valjda je čovjek otpjevao sve što je trebao.

Četvrtak 22. prosinca - Dan šezdeseti

Neugodan poziv u 9.06. “Pa, vi niste normalni! Čovik je napisa tekst, posla ga u 16.00, evo, vidim ga pred sobom, a vi objavite staru vijest s portala!” Poziv završava bez pozdrava, kao u filmovima i TV serijama. Na poslu službeno objavljujem kako sam pokus doveo kraju, danas pijem posljednju pilulu. Izvršni urednik Ivo Bonković, koji se u međuvremenu ispuhao od posljedica pripreme za onaj poziv u 9.06, poziva me na oprez: “Pričekaj dva dana, vidi da ne počneš trzat nogon!”

Badnjak 24. prosinca - Dva dana poslije

Preživio sam! Navečer sam po navici posegnuo za kutijom energizera, ali u njoj više nije bilo ništa.

IGOR CAKTAŠ
foto: nikola vilić / cropix

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/dnevnik-naseg-novinara-uz-radmanov-eliksir-mladosti-zivnuo-sam-i-ludo-se-zabavio-153296 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b02654b6a1dc4df1376194791596c756fc6cf68f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=DNEVNIK+NA%C5%A0EG+NOVINARA+%26%23039%3BUz+Radmanov+%26quot%3Beliksir+mladosti%26quot%3B+%C5%BEivnuo+sam+i+ludo+se+zabavio%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdnevnik-naseg-novinara-uz-radmanov-eliksir-mladosti-zivnuo-sam-i-ludo-se-zabavio-153296 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdnevnik-naseg-novinara-uz-radmanov-eliksir-mladosti-zivnuo-sam-i-ludo-se-zabavio-153296 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 60 dana pio energizer HPE 40 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Život60 dana pio energizer HPE 40

DNEVNIK NAŠEG NOVINARA 'Uz Radmanov "eliksir mladosti" živnuo sam i ludo se zabavio'

Piše PSD.
1. siječnja 2012. - 21:20

Ponedjeljak 24. listopada
- Dan prvi

Ljudi, proguca ga je! - uskliknuo je moj kolega i supatnik iz Deska Ante Šuljak nakon što je posvjedočio kako sam se dobrovoljno uključio u 60-dnevnu avanturu isprobavanja energizera HPE 40, “najefikasnijeg antioksidansa”, poznatog Radmanova “eliksira mladosti”.

Iako je to “proguca ga je” više zazvučalo kao da je vidio odebljeg mačka kako se pogostio svježe ulovljenim mišem, hrabro sam ušao u svijet znanosti na mala vrata, veseo poput zamorca koji živahno trčkara kroz labirint od pleksiglasa, nesvjestan vlastite nemjerljive uloge u otkrivanju puteva spoznaja kojima do sada nitko nije kročio.

Kolege su, strogo “profesionalno”, predviđali ishod pokusa i pripremali velike naslove, koji će se kraj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 13:42