stdClass Object ( [id] => 276689 [title] => Dr. Miroslav Radman: Podmlađivanje je realnost s dahom vampira [alias] => dr-miroslav-radman-podmladivanje-je-realnost-s-dahom-vampira [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je u javnosti obznanjeno da je prof. dr. sc.Miroslav Radmanpostao član još jedne akademije znanosti i umjetnosti, one američke, te nakon što je obznanjeno da je Mediteranski institut za istraživanje života, kojemu je akademik Radman utemeljitelj, u financijskim problemima i utoliko funkcionira uz velika ograničenja i teškoće – usprkos čemu je organiziran upravo završeni skup više od stotinu svjetskih znanstvenika s područja biomedicine - reaktualiziran je i interes za još jednu temu koju se usko vezuje uz profesora Radmana: ADR energizer HPE 40, ili, kako je taj proizvod nazvan u vrijeme kad je 2011. godine u zagrebačkom hotelu “Esplanade” predstavljen javnosti, “eliksir mladosti”. Dodatno zanimanje pobuđuje informacija da su za taj proizvod zainteresirani Amerikanci. O tome se, doduše, govori od početka, od samog predstavljanja proizvoda, no aktualnu prekooceansku zainteresiranost potvrđuje sam profesor Radman.

Antioksidans ADR energizer HPE 40 smatran je prvim konkretnim proizvodom nastalim na MedILS-u. Je li ispunio očekivanja? Što se od 2011., od predstavljanja u Zagrebu, događalo s ‘eliksirom’?
- Na vaša pitanja rado odgovaram, ne radi sudbine ADR energizer produkta, nego radi argumentiranja i informiranja. Niti je ADR energizer kao proizvod nastao na MedILSu (nego u Regiofarmi u Sloveniji), niti sam ja autor tog produkta, već dr. Slavko Ivković kojemu se možete obratiti za kompetentnije odgovore. MedILS je ugovorno obavio testove zaštite staničnih proteina ADR energizerom i tom prilikom smo dr. Anita Kriško i ja sugerirali i testirali dodatke koji su povećali efikasnost ADR energizera, te sam se pojavio kao znanstveni svjedok tih rezultata na predstavljanju u Zagrebu. To bih rado uradio za bilo koga kad god mogu stati kao garant znanstvenih rezultata.

Kad je proizvod 2011. predstavljen, dr. Ivković rekao je da je na ovom projektu započeo raditi desetak-petnaest godina ranije na Institutu Berlinbuch u Njemačkoj, no da pravih rezultata nije bilo dok se vi niste uključili u projekt. Što ste konkretno učinili što je donijelo rezultate?

- Predložili smo koktel testiranih netoksičnih antioksidansa čiji se pozitivni učinak ne zbraja, nego umnožava - takozvana sinergija.

U javnosti taj energizer nije dočekan kao proizvod sa znanstvenim dignitetom, više kao ‘žuti’ proizvod na kojemu netko hoće ‘dignuti lovu’, a vas se nazivalo čovjekom koji se igra sa svojom znanstvenom reputacijom. Kako ste to doživjeli?
- “Dignuti lovu” znači prodati, a ja nisam trgovac. Ja sam u “Esplanadi” svjedočio o biokemijskim svojstvima ADR-a, a posebno na temu kako je u principu moguće usporiti starenje, ili čak pomladiti organizam, i ta tema me se tiče jer je MedILS danas institut za istraživanje biologije starenja i bolesti starenja. Kada sam prije sedam godina započeo istraživanja na biologiji starenja, sjetit ćete se kako me je vodeći hrvatski dnevnik počastio komplimentom da sam neozbiljan, ukratko “propuhao”, iako me nisu intervjuirali. A kada je šest godina poslije Google pokrenuo istraživačku firmu “Calico” s ciljem produženja zdravog života, onda su oni - s projektom identičnim mome - bili geniji. Genijalno je to što je “Calico” u Kaliforniji, s budžetom nekoliko tisuća puta većim nego što je MedILSov, što ne znači nužno da će “Calico” biti pobjednik ove znanstvene utrke. Mislim da im je kulturna prednost - podrška i optimizam - još veća od financijske. A moja znanstvena reputacija mi je među najmanjim brigama. Potencijalni efekt našeg projekta na ljudski život toliko je golem da se svjesno i rado igram sa svojom znanstvenom reputacijom.

U javnosti se energizer HPE 40 nazivalo ‘eliksirom mladosti’, ‘pilulom dugovječnosti’, ‘čudotvornim eliksirom’… Što mislite o tim nazivima?

- Vidite, znanost nije stvar javnosti i demokracije. Istina nije stvar glasanja, nego znanstveno prihvaćenih dokaza koji ni među znanstvenicima ne prolaze olako. Pred kraj života Max Planck je rekao da protivnici kvantne teorije nisu konačno prihvatili njegovu teoriju, nego su pomrli. Naša istraživanja u MedILSu dosad su pokazala da što god uspješno smanji koroziju (oksidaciju) staničnih proteina, trebalo bi usporiti starenje i pojavu smrtonosnih bolesti pa bi se svaki produkt s takvim učinkom mogao legitimno nazvati gore navedenim imenima. Ali dokazi na životinjama i ljudima dolaze sporo jer su jako skupi.

Proizvodu se također zamjeralo da nema klinički dokazan učinak. Činjenica da ovaj energizer nije lijek, nego je u EU-u registriran kao dodatak prehrani, u javnosti je dočekana kao način da se izbjegne kliničko dokazivanje djelovanja i lakše ‘proda magla’. Kakvo je djelovanje ovog energizera uopće dokazano?

- Koliko mi je poznato kao profesoru medicinskih znanosti, od oko 4600 lijekova, 80 posto ih nema značajnog pozitivnog učinka, a ostatak ima ili samo negativni ili neki pozitivni efekt. Zapravo, od antibiotika više nije bilo značajnih lijekova koji liječe bolest. Inzulin pritom ne računam kao lijek jer ga naš organizam sintetizira i jer ne izliječi dijabetes.

Nikada nitko nije rekao da je ADR energizer lijek, nego je dodatak prehrani pa zato i ne treba kliničke pokuse koji koštaju do milijardu eura. Tko je klinički dokazao djelovanje Cedevite, pa se ipak prodaje, i utoliko bolje! Ja sam pio i Cedevitu i ADR energizer, ali kako ću znati je li mi to učinilo dobro ili nije kad nemam identičnu kopiju mene koja nije pila te dodatke hrani? Odgovor je da treba testirati tisuće ljudi razne dobi i medicinski ih pratiti niz godina, te raditi statistiku. A to košta vremena i stotine milijuna eura.

Poznajete li nekoga tko uzima energizer otkad se pojavio? Može li popularna metoda ‘prije i poslije’ učiniti da ga se shvati ozbiljno? Ili je sama ta metoda neozbiljna?

Tko će znati zašto se netko osjeća bolje ili lošije? Netko se zaljubi, nekoga ostavi voljena žena....

Koji su efekti uzimanja ovoga proizvoda dobri, a koji su štetni? Što ta ‘pilula’ zapravo radi organizmu?

I kod “ozbiljnih” lijekova najčešći stvarni pozitivni efekt je “placebo” - vjerovanje.

Surađujete li i dalje s dr. Slavkom Ivkovićem?

Ne.

Za ovaj su energizer, kako ste rekli, aktualno zainteresirani Amerikanci. Tko zapravo, i što ih zanima, kakve su im znanstvene ili poslovne namjere?

- To morate pitati gospodina Sinišu Bašića iz tvrtke “Regiopharma” koji vodi pregovore. Ako se jedna solidna američka firma zanima za ADR, onda to vjerojatno znači da je ADR energizer bolji od većine dodataka hrani na američkom tržistu. Razlog tome je što ADR ima istovremeno svojstva detoksifikacije i sprječavanja korozije proteina. Ja ću rado opet posvjedočiti o testovima koje smo mi u MedILSu napravili i time možda pomoći da se ADR nađe na američkom tržištu.

Kad smo se dogovarali za ovaj razgovor, spomenuli ste i eksperimente na starim miševima. Možete li reći više o tome? Kakva je najizravnija poveznica tih istraživanja s energizerom?

- Ovo mi je najinteresantnije pitanje s obzirom na moj slogan da smrt nije nužna, a bolest nije neizbježna. To sam rekao zato što, prvo, postoje vrste koje su praktički besmrtne, kao i čudni sisavci - vrsta štakora, naked mole rat - koji nikada ne dobiju rak, a žive deset puta duže od sličnih vrsta, i drugo, zato što su higijena, vakcinacija i antibiotici skoro eliminirali glavni uzrok smrti u 19. stoljeću, a to su bile zarazne bolesti, i tako statistički podvostručili životni vijek pri rođenju. Moja spomenuta “neozbiljnost” bila je u tvrdnji da se znanstveno ništa ne protivi mogućnosti pomlađivanja. U zadnjih par godina dva laboratorija u SAD-u ponovila su eksperiment “parabioze” jednog Francuza još iz 19. stoljeća: poveže se krvotok dvaju organizama, na primjer dvaju miševa, tako da ista miješana krv kola kroz oba miša. Da bi to preživjeli, miševi moraju biti genetski identični, što je danas banalno. “Heterokronična parabioza” je kad se poveže krvotok mladog i starog miša. U samo desetak dana stari miš se sasvim pomladi po svim kriterijima - pokretnost, osteoporoza, mišićna masa, metabolizam, telomere itd. - dok se mladi miš samo malo postara. Starom mišu se srce dilatirano od tlaka vrati u normalne dimenzije; mozak se pomladi i histološki i po testovima mišje inteligencije... Dakle, pomlađivanje je realnost - s mirisom vampirstva!

Ovo nije iz žute štampe, nego iz najuglednijih časopisa i iz laboratorija Stanforda i Harvarda. Pokazuje se da je krvna plazma - bez stanica! - dovoljna za efekt parabioze, a iz plazme je odgovoran uglavnom jedan jedini protein: GDF-11, faktor rasta i diferencijacije, koji je ključan za embrionalni rast i održavanje aktivnosti matičnih stanica kod odraslog organizma. Drugim riječima, zbog toga što je za ovakvu vrstu pomlađivanja potreban tek jedan protein, kod eventualne primjene na ljudima ne bi moralo doći do “lova” starijih na mlade kako bi im uzeli krv. Taj GDF-11 je mali proteinski hormon koji aktivira matične stanice, a iz iste je familije kao i BMP, proteini morfogeneze kosti, kojima se već dugo bavi moj prijatelj, profesor Slobodan Vukičević, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Jedva čekam početak naše suradnje na istraživanju mehanizma pomlađivanja jer to originalni autori još ne znaju.

lidija gnjidić

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Akademik dr. Miroslav Radman: Postoje vrste koje su praktički besmrtne, kao i čudni sisavci - vrsta štakora, naked mole rat - koji nikada ne dobiju rak, a žive deset puta duže od sličnih vrsta /Feđa KlariĆ/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => (DUGO)VJEČNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-06-14 19:11:04 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-06-15 13:43:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-06-14 20:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5553 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/06/14/Nedjeljna/radman_predavanje7-181108.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x531" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14917100 Threads: 2 Questions: 3142216346 Slow queries: 7006159 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234813826 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/dr-miroslav-radman-podmladivanje-je-realnost-s-dahom-vampira-276689 [printLink] => /mozaik/zivot/dr-miroslav-radman-podmladivanje-je-realnost-s-dahom-vampira-276689?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 219443 [name] => miroslavradman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslavradman [link] => /tag/miroslavradman ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Akademik dr. Miroslav Radman: Postoje vrste koje su praktički besmrtne, kao i čudni sisavci - vrsta štakora, naked mole rat - koji nikada ne dobiju rak, a žive deset puta duže od sličnih vrsta /Feđa KlariĆ/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => (DUGO)VJEČNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Miroslav Radman: Podmlađivanje je realnost s dahom vampira [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-00-49-15-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/14/Nedjeljna/radman_predavanje7-181108.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/14/Nedjeljna/radman_predavanje7-181108.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je u javnosti obznanjeno da je prof. dr. sc.Miroslav Radmanpostao član još jedne akademije znanosti i umjetnosti, one američke, te nakon što je obznanjeno da je Mediteranski institut za istraživanje života, kojemu je akademik Radman utemeljitelj, u financijskim problemima i utoliko funkcionira uz velika ograničenja i teškoće – usprkos čemu je organiziran upravo završeni skup više od stotinu svjetskih znanstvenika s područja biomedicine - reaktualiziran je i interes za još jednu temu koju se usko vezuje uz profesora Radmana: ADR energizer HPE 40, ili, kako je taj proizvod nazvan u vrijeme kad je 2011. godine u zagrebačkom hotelu “Esplanade” predstavljen javnosti, “eliksir mladosti”. Dodatno zanimanje pobuđuje informacija da su za taj proizvod zainteresirani Amerikanci. O tome se, doduše, govori od početka, od samog predstavljanja proizvoda, no aktualnu prekooceansku zainteresiranost potvrđuje sam profesor Radman.

Antioksidans ADR energizer HPE 40 smatran je prvim konkretnim proizvodom nastalim na MedILS-u. Je li ispunio očekivanja? Što se od 2011., od predstavljanja u Zagrebu, događalo s ‘eliksirom’?
- Na vaša pitanja rado odgovaram, ne radi sudbine ADR energizer produkta, nego radi argumentiranja i informiranja. Niti je ADR energizer kao proizvod nastao na MedILSu (nego u Regiofarmi u Sloveniji), niti sam ja autor tog produkta, već dr. Slavko Ivković kojemu se možete obratiti za kompetentnije odgovore. MedILS je ugovorno obavio testove zaštite staničnih proteina ADR energizerom i tom prilikom smo dr. Anita Kriško i ja sugerirali i testirali dodatke koji su povećali efikasnost ADR energizera, te sam se pojavio kao znanstveni svjedok tih rezultata na predstavljanju u Zagrebu. To bih rado uradio za bilo koga kad god mogu stati kao garant znanstvenih rezultata.

Kad je proizvod 2011. predstavljen, dr. Ivković rekao je da je na ovom projektu započeo raditi desetak-petnaest godina ranije na Institutu Berlinbuch u Njemačkoj, no da pravih rezultata nije bilo dok se vi niste uključili u projekt. Što ste konkretno učinili što je donijelo rezultate?

- Predložili smo koktel testiranih netoksičnih antioksidansa čiji se pozitivni učinak ne zbraja, nego umnožava - takozvana sinergija.

U javnosti taj energizer nije dočekan kao proizvod sa znanstvenim dignitetom, više kao ‘žuti’ proizvod na kojemu netko hoće ‘dignuti lovu’, a vas se nazivalo čovjekom koji se igra sa svojom znanstvenom reputacijom. Kako ste to doživjeli?
- “Dignuti lovu” znači prodati, a ja nisam trgovac. Ja sam u “Esplanadi” svjedočio o biokemijskim svojstvima ADR-a, a posebno na temu kako je u principu moguće usporiti starenje, ili čak pomladiti organizam, i ta tema me se tiče jer je MedILS danas institut za istraživanje biologije starenja i bolesti starenja. Kada sam prije sedam godina započeo istraživanja na biologiji starenja, sjetit ćete se kako me je vodeći hrvatski dnevnik počastio komplimentom da sam neozbiljan, ukratko “propuhao”, iako me nisu intervjuirali. A kada je šest godina poslije Google pokrenuo istraživačku firmu “Calico” s ciljem produženja zdravog života, onda su oni - s projektom identičnim mome - bili geniji. Genijalno je to što je “Calico” u Kaliforniji, s budžetom nekoliko tisuća puta većim nego što je MedILSov, što ne znači nužno da će “Calico” biti pobjednik ove znanstvene utrke. Mislim da im je kulturna prednost - podrška i optimizam - još veća od financijske. A moja znanstvena reputacija mi je među najmanjim brigama. Potencijalni efekt našeg projekta na ljudski život toliko je golem da se svjesno i rado igram sa svojom znanstvenom reputacijom.

U javnosti se energizer HPE 40 nazivalo ‘eliksirom mladosti’, ‘pilulom dugovječnosti’, ‘čudotvornim eliksirom’… Što mislite o tim nazivima?

- Vidite, znanost nije stvar javnosti i demokracije. Istina nije stvar glasanja, nego znanstveno prihvaćenih dokaza koji ni među znanstvenicima ne prolaze olako. Pred kraj života Max Planck je rekao da protivnici kvantne teorije nisu konačno prihvatili njegovu teoriju, nego su pomrli. Naša istraživanja u MedILSu dosad su pokazala da što god uspješno smanji koroziju (oksidaciju) staničnih proteina, trebalo bi usporiti starenje i pojavu smrtonosnih bolesti pa bi se svaki produkt s takvim učinkom mogao legitimno nazvati gore navedenim imenima. Ali dokazi na životinjama i ljudima dolaze sporo jer su jako skupi.

Proizvodu se također zamjeralo da nema klinički dokazan učinak. Činjenica da ovaj energizer nije lijek, nego je u EU-u registriran kao dodatak prehrani, u javnosti je dočekana kao način da se izbjegne kliničko dokazivanje djelovanja i lakše ‘proda magla’. Kakvo je djelovanje ovog energizera uopće dokazano?

- Koliko mi je poznato kao profesoru medicinskih znanosti, od oko 4600 lijekova, 80 posto ih nema značajnog pozitivnog učinka, a ostatak ima ili samo negativni ili neki pozitivni efekt. Zapravo, od antibiotika više nije bilo značajnih lijekova koji liječe bolest. Inzulin pritom ne računam kao lijek jer ga naš organizam sintetizira i jer ne izliječi dijabetes.

Nikada nitko nije rekao da je ADR energizer lijek, nego je dodatak prehrani pa zato i ne treba kliničke pokuse koji koštaju do milijardu eura. Tko je klinički dokazao djelovanje Cedevite, pa se ipak prodaje, i utoliko bolje! Ja sam pio i Cedevitu i ADR energizer, ali kako ću znati je li mi to učinilo dobro ili nije kad nemam identičnu kopiju mene koja nije pila te dodatke hrani? Odgovor je da treba testirati tisuće ljudi razne dobi i medicinski ih pratiti niz godina, te raditi statistiku. A to košta vremena i stotine milijuna eura.

Poznajete li nekoga tko uzima energizer otkad se pojavio? Može li popularna metoda ‘prije i poslije’ učiniti da ga se shvati ozbiljno? Ili je sama ta metoda neozbiljna?

Tko će znati zašto se netko osjeća bolje ili lošije? Netko se zaljubi, nekoga ostavi voljena žena....

Koji su efekti uzimanja ovoga proizvoda dobri, a koji su štetni? Što ta ‘pilula’ zapravo radi organizmu?

I kod “ozbiljnih” lijekova najčešći stvarni pozitivni efekt je “placebo” - vjerovanje.

Surađujete li i dalje s dr. Slavkom Ivkovićem?

Ne.

Za ovaj su energizer, kako ste rekli, aktualno zainteresirani Amerikanci. Tko zapravo, i što ih zanima, kakve su im znanstvene ili poslovne namjere?

- To morate pitati gospodina Sinišu Bašića iz tvrtke “Regiopharma” koji vodi pregovore. Ako se jedna solidna američka firma zanima za ADR, onda to vjerojatno znači da je ADR energizer bolji od većine dodataka hrani na američkom tržistu. Razlog tome je što ADR ima istovremeno svojstva detoksifikacije i sprječavanja korozije proteina. Ja ću rado opet posvjedočiti o testovima koje smo mi u MedILSu napravili i time možda pomoći da se ADR nađe na američkom tržištu.

Kad smo se dogovarali za ovaj razgovor, spomenuli ste i eksperimente na starim miševima. Možete li reći više o tome? Kakva je najizravnija poveznica tih istraživanja s energizerom?

- Ovo mi je najinteresantnije pitanje s obzirom na moj slogan da smrt nije nužna, a bolest nije neizbježna. To sam rekao zato što, prvo, postoje vrste koje su praktički besmrtne, kao i čudni sisavci - vrsta štakora, naked mole rat - koji nikada ne dobiju rak, a žive deset puta duže od sličnih vrsta, i drugo, zato što su higijena, vakcinacija i antibiotici skoro eliminirali glavni uzrok smrti u 19. stoljeću, a to su bile zarazne bolesti, i tako statistički podvostručili životni vijek pri rođenju. Moja spomenuta “neozbiljnost” bila je u tvrdnji da se znanstveno ništa ne protivi mogućnosti pomlađivanja. U zadnjih par godina dva laboratorija u SAD-u ponovila su eksperiment “parabioze” jednog Francuza još iz 19. stoljeća: poveže se krvotok dvaju organizama, na primjer dvaju miševa, tako da ista miješana krv kola kroz oba miša. Da bi to preživjeli, miševi moraju biti genetski identični, što je danas banalno. “Heterokronična parabioza” je kad se poveže krvotok mladog i starog miša. U samo desetak dana stari miš se sasvim pomladi po svim kriterijima - pokretnost, osteoporoza, mišićna masa, metabolizam, telomere itd. - dok se mladi miš samo malo postara. Starom mišu se srce dilatirano od tlaka vrati u normalne dimenzije; mozak se pomladi i histološki i po testovima mišje inteligencije... Dakle, pomlađivanje je realnost - s mirisom vampirstva!

Ovo nije iz žute štampe, nego iz najuglednijih časopisa i iz laboratorija Stanforda i Harvarda. Pokazuje se da je krvna plazma - bez stanica! - dovoljna za efekt parabioze, a iz plazme je odgovoran uglavnom jedan jedini protein: GDF-11, faktor rasta i diferencijacije, koji je ključan za embrionalni rast i održavanje aktivnosti matičnih stanica kod odraslog organizma. Drugim riječima, zbog toga što je za ovakvu vrstu pomlađivanja potreban tek jedan protein, kod eventualne primjene na ljudima ne bi moralo doći do “lova” starijih na mlade kako bi im uzeli krv. Taj GDF-11 je mali proteinski hormon koji aktivira matične stanice, a iz iste je familije kao i BMP, proteini morfogeneze kosti, kojima se već dugo bavi moj prijatelj, profesor Slobodan Vukičević, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Jedva čekam početak naše suradnje na istraživanju mehanizma pomlađivanja jer to originalni autori još ne znaju.

lidija gnjidić

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/dr-miroslav-radman-podmladivanje-je-realnost-s-dahom-vampira-276689 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b0c183980cb9d5e78023c66f29f4b07e32946a61 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Miroslav+Radman%3A+Podmla%C4%91ivanje+je+realnost+s+dahom+vampira&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdr-miroslav-radman-podmladivanje-je-realnost-s-dahom-vampira-276689 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdr-miroslav-radman-podmladivanje-je-realnost-s-dahom-vampira-276689 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Akademik dr. Miroslav Radman: Postoje vrste koje su praktički besmrtne, kao i čudni sisavci - vrsta štakora, naked mole rat - koji nikada ne dobiju rak, a žive deset puta duže od sličnih vrsta /Feđa KlariĆ/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => (DUGO)VJEČNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Život(DUGO)VJEČNOST

Dr. Miroslav Radman: Podmlađivanje je realnost s dahom vampira

Piše PSD.
14. lipnja 2015. - 22:03

Nakon što je u javnosti obznanjeno da je prof. dr. sc.Miroslav Radmanpostao član još jedne akademije znanosti i umjetnosti, one američke, te nakon što je obznanjeno da je Mediteranski institut za istraživanje života, kojemu je akademik Radman utemeljitelj, u financijskim problemima i utoliko funkcionira uz velika ograničenja i teškoće – usprkos čemu je organiziran upravo završeni skup više od stotinu svjetskih znanstvenika s područja biomedicine - reaktualiziran je i interes za još jednu temu koju se usko vezuje uz profesora Radmana: ADR energizer HPE 40, ili, kako je taj proizvod nazvan u vrijeme kad je 2011. godine u zagrebačkom hotelu “Esplanade” predstavljen javnosti, “eliksir mladosti”. Dodatno zanimanje pobuđuje informacija da su za taj proizvod zainteresirani Amerikanci. O tome ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 02:49