StoryEditor
ŽivotBožićne lampice

Čini vam se da je ove godine kićenje počelo ranije nego ikad? Nekoliko razloga je u igri, a psiholozi kažu: Ako se osjećate dobro - samo naprijed!

Piše M.P.
30. studenog 2020. - 15:32
Shutterstock

Dosad kao da je neko nepisano pravilo bilo da kićenja nema dok ne uđemo u prosinac. Barem ne onog pravog. Dok gradski trgovi i trgovine tek dobivaju prve božićne boje, u domovima se pravi ukrasi vade tek kad godina i službeno uđe u posljednji dio.

No ove godine kao da je sve krenulo još ranije.

Ako smo se prethodnih iščuđavali što trgovci vade svoje adute već početkom studenog, prigovarali što nas se "gura" u blagdansko raspoloženje kako bi se više trošilo, kako bi se krenulo u kupnju darova i ukrasa za kuću te natjecalo s ostalima na društvenim mrežama u uređenju, ove godine kao da nam sve to odgovara. Barem skreće pomisao sa situacije koja je nimalo povoljna.

Ništa čudno, kažu stručnjaci. Nakon mraka, nesigurnosti i stresa koji je donijela 2020. obilježena pandemijom koronavirusa, ljudima malo božićnih lampica, kuglica i topline dobro dođe. Njujorška psihologinja Melissa Robinson Brown za Huffington Post kaže:

- Logično je da ljudi ove godine ranije pokušavaju stvoriti blagdansko ozračje. Čeznu za srećom i radošću. Ova je godina bila godina tuge i gubitka, gubitka slobode, vremena s obitelji, prihoda i posla, pa i voljenih... Tražimo utjehu i iscjeljenje, napominje dodajući kako upravo ugođaj koji donosi božićno ozračje može donekle pomoći.

Ako se osjećate dobro zbog svjetala, drvca i ostalih ukrasa - samo naprijed!

Tako nekako savjetuje Ryan Howes, psiholog i autor "Mental Health Journal for Men". Kićenje može odigrati ulogu u očuvanju emocionalnog, pa čak i mentalnog zdravlja u vrijeme nesigurnosti i samoće.

Sjećanje na sretnija vremena

Ne samo da kićenje evocira uspomene na neka sretnija, bezbrižnija vremena, već kao da ujedno najavljuje novi val sigurnosti i sreće. Naročito onima koje će pandemija iz ovog ili onog razloga spriječiti da proslave u krugu svojih najbližih, obitelji i prijatelja. Njima uspomene iz djetinjstva i nada u ponovni susret u nekom udobnom ozračenju mogu donijeti prijeko potrebnu utjehu. A rano kićenje pomaže im da te "dobre vibracije" zadrže i u tjednima koji prethode Božiću.

- Kao psiholog, često razgovaram sa svojim pacijentima o povezanosti misli, emocija i ponašanja. S obzirom na stres koji je prouzrokovala pandemija, pozitivne slike mogu poslužiti kao prevencija stvaranju anksioznosti. Dekoriranje generira pozitivna sjećanja i emocije koji mogu biti ključni u suzbijanju tuge..., napominje psiholog Erlanger Turner sa sveučilišta Pepperdine.

U tome ključnu ulogu igra i miris. Svijeće koje podsjećaju na kuću bake i djeda, miris pravog drvca, kolača koje ste pravili s obitelji... Okružite se pozitivnim emocijama u danima koji prethode blagdanima.

image
Shutterstock

Zdrava distrakcija

A iako je zdravo pustiti osjećaje, pa i one negativne, da se manifestiraju, to ne znači da trebate pustiti da vas uhvati tuga i drži 24 sata dnevno. Pronalazak zdrave distrakcije može odlično poslužiti u razvijanju pozitivnijih osjećaja koji pomažu da prebrodite teška razdoblja.

- Lako je prepustiti se nagativnosti, naročito zato što smo bombardirani lošim vijestima. Dekoriranje doma banalna je stvar, ali pomaže kao distrakcija od svega što se događa..., tvrde stručnjaci za Huff Post.

Stvara osjećaj kontrole

Ne možemo predvidjeti kako će se stvari s pandemijom razvijati, kakve će mjere stupiti na snagu, a iako se ponašamo kao odgovorni građani, sve češće nas prilikom čitanja vijesti dočekuje hladan tuš. Potpuno smo izgubili kontrolu, što je u trenutnoj situaciji i normalno. No neke stvari koje uvodimo u svakodnevicu mogu nam vratiti osjećaj da ponovno sve držimo u svojim rukama...

Uzmimo za primjer i kićenje. Biramo kada, kako i koliko ćemo ukrasiti dom, ali i koliko ćemo pustiti da pozitivne emocije na nas utječu.

- Ako makar svoju dnevnu sobu možete pretvoriti u zimsku čaroliju, učinili ste dovoljno, savjetuju eksperti za mentalno zdravlje.

Nije za svakoga

Naravno da postoje i oni kojima je blagdansko vrijeme iz osobnih razloga naročito teško. Gubitak bliske osobe, traumatična iskustva i loša sjećanja iz djetinjstva odvraćaju ih od općeg veselja - dok kod većine kićenje izaziva pozitivne emocije, sasvim je normalno da kod nekih vrijedi upravo suprotno.

Vodite se zato samima sobom.

Ako vidite da vam kićenje samo naglašava tugu što niste oko bližnjih, jednostavno preskočite dekoriranje. Pokušajte redovito komunicirati s onima od kojih vas je pandemija odvojila i ne skrivajte tugu. Razgovarajte o svemu, bit će vam lakše. 

Ukoliko vam loše raspoloženje obuzima svakodnevicu do te mjere da vas sprječava da u punini obavljate dnevne poslove i zadatke, pa čak i da normalno funkcionirate, porazgovarajte sa stručnom osobom. Iako društvene mreže mogu postati mjesto utjehe u kojemu ćete izmijenjivati iskustva s drugima, one isto tako mogu imati neželjene posljedice.

Zapamtite da stvari često nisu onakvima kakve na prvu izgledaju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 03:23