StoryEditorOCM
Zdravljeshvatite ozbiljno

Virusnu prehladu treba liječiti najmanje 7 dana, u protivnom, moguća su ozbiljnija oboljenja, upozorava liječnica

Piše MOZAIK SD
13. studenog 2023. - 21:39

Sezona je respiratornih infekcija, a posljednjih dana mnogi se žale na napadaje kašlja koji ne jenjavaju, niti se mogu ublažiti dostupnim pripravcima. Doktorica Ivana Stefanović napominje da je kašalj uvijek simptom koji treba shvatiti ozbiljno i na vrijeme se obratiti liječniku, piše kurir.rs.

Dugotrajni kašalj najčešće je posljedica infekcije dišnog sustava. Ako je praćeno drugim simptomima, posebno kod djece, treba se obratiti pedijatru, kaže dr. Ivana Stefanović.

- Ali kad ste imali respiratornu infekciju koju je pratila temperatura, malaksalost i sve ono što se već događa u ovo doba godine, i to je sve prošlo, a ostao samo kašalj - pluća su vam čista, jer vas je liječnik pregledao, Vaša krvna slika je dobra - najvjerojatnije je kašalj posljedica samog virusa koji je ogolio respiratorni epitel i sada Vaš dišni sustav puno burnije reagira na sve podražaje nego prije - objašnjava doktorica.

Kašalj ponekad traje i do mjesec dana

Da bi se ovaj uporan kašalj riješio, potrebno je vrijeme, nekima mjesec dana, nekima i duže, ali je potrebno nastaviti sa simptomatskom terapijom, piti puno toplih napitaka i uzimati pastile koje anesteziraju dišni sustav kako bi se ne reagira burno, savjetuje dr. Stefanović.

- Ali svaki drugi kašalj koji nije povezan s respiratornom infekcijom mora se ispitati kako bi se otkrilo što je u njegovoj osnovi - napominje liječnica.

Povećan broj oboljelih od upale pluća

Upravo zbog tih problema virus treba odležati. Kako napominje dr. Ivana Stefanović, njezini kolege s Klinike za infektivne bolesti upozoravaju da je povećan broj oboljelih od upale pluća uzrokovane banalnom prehladom.

- Kako ne biste došli u situaciju da vas liječimo od mnogo teže bolesti, svaka viroza mora odstajati najmanje sedam dana, a ponekad je potrebno i više - ističe dr. Ivana Stefanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:58