StoryEditorOCM
U fokusuDruštvena distanca

Kad je sigurno družiti se s nekim tko je prebolio Covid-19? Tri su uvjeta koja moraju biti zadovoljena da budete bez straha od zaraze

Piše M.P.
5. prosinca 2020. - 14:52

Kad je sigurno biti u blizini nekoga tko je prebolio Covid-19, bez straha od potencijalne zaraze? Pitanje je ovo na koje ste sigurno, ukoliko vam je ukućan ili netko blizak bio zaražen koronom, potražili odgovor od nadležnog liječnika, epidemiologa, na koje ste brzinskim internet pretraživanjem sebi odagnali brige.

No u ovim vremenima jednostavno je dobro s vremena na vrijeme ponoviti gradivo, a kako se još uvijek radi o "novom koronavirusu" proučiti i najnovije smjernice.

A one su, kako prenosi Health, jednostavne. Tri su uvjeta koja morate zadovoljiti kako biste se bez imalo brige mogli ponovno družiti s osobom iza koje je ova bolest.

Najprije je važno znati da vrijeme inkubacije traje između 3 i 14 dana, a u blažim slučajevima bolest traje oko dva tjedna. No, ponekad su potrebni i tjedni, pa čak i mjeseci da se osoba oporavi od Covid-19, dok pojedine moraju biti i hospitalizirane.

Generalno, kad se govori o pojavi simptoma, to se događa unutar 11 i pol dana, piše Health. Smjernice koje je Nacionalni stožer u Hrvatskoj uputio ipak savjetuju onima koji su bili s oboljelima u kontaktu da se samoizoliraju na 10 dana, što označava ujedno i period iščekivanja simptoma.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da je sigurno biti u blizini osobe koja se oporavila od Covid-19 ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

- prošlo je 10 dana od pojave simptoma

- osoba nije imala temperaturu (bez uzimanja bilo kakvih lijekova za smanjenje temperature) najmanje 24 sata

- simptomi poput kašlja i otežanog disanja su se poboljšali

"Neke osobe mogu imati i dugotrajne simptome. No, to ne znači da su te osobe zarazne. Nekim ljudima treba samo više vremena da se vrate u prvotno fizičko stanje", kazao je za Health dr. William Schaffner, specijalist za zarazne bolesti i profesor na medicinskoj školi pri Sveučilištu Vanderbilt.

Ako je osoba pak imala pozitivan test na Covid-19, ali nije imala simptome, može biti u blizini drugih ljudi nakon što prođe 10 dana od testiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 23:06