StoryEditor
U fokusulista je duga...

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Dame, seks je univerzalni lijek. Ubija kalorije, liječi srce, pomlađuje, štiti od gripe i viroze te podiže IQ

1. prosinca 2020. - 21:13
Shutterstock

Muškarci vole seks, žene puno manje, muškarci imaju izraženiju seksualnu želju, a žene su češće "umorne i nezainteresirane".

Ovaj mit odavno je srušila velika studija "Sex and the Modern Woman", najopsežnije istraživanje ženskog stava o seksu, u kojem je više od 14 tisuća žena u 14 zemalja diljem svijeta objasnilo svoj odnos prema seksu, njegovu ulogu u vezi i želju za poboljšanjem seksualnosti, kao i svoje iskustvo potencijalnih zdravstvenih problema partnera, posebno erektilne disfunkcije, te utjecaj tih problema na seksualnost i partnerski odnos.

Studija je otkrila da više od tri četvrtine ispitanih žena vjeruje da je seks važan ili vrlo važan, dok je samo 8 posto žena odgovorilo da seks uopće nije važan.

Podaci su šokirali čak i znanstvenike, priznaje seksolog dr. John Dean: "Iako taj broj nije tako visok kao kod muškaraca - u sličnoj studiji "Seks i moderni muškarci", 89 posto ispitanika opisalo je seks kao važan ili vrlo važan - on jasno pokazuje da je opće uvjerenje da žene nisu zainteresirane za seks samo mit."

Europljanke su "hladne" prema Korejkama

Slično iznenađuje činjenica da Korejke i žene iz Saudijske Arabije seksu daju veći stupanj važnosti od svojih vršnjakinja iz Europe. "Suprotno vjerovanjima zapadnog svijeta, istraživanja su pokazala da seks igra važnu ulogu u arapskim zemljama", kaže Dr. Dean i dodaje da je Kuran vrlo napredan u pogledu seksualnosti jer od muškaraca zahtijeva poštivanje prava svojih supruga i zadovoljavanje njihovih potreba.

Čak 60 posto žena doživljava seks kao vezu koja održava odnos s partnerom jakim i stabilnim ili ga čak jača i poboljšava.

Nešto manje od trećine žena smatra da je seks osjećaj privlačnosti, ali da je seks i užitak te fizičko i mentalno opuštanje. Među češćim razlozima, žene su također navodile pozitivan učinak na zdravlje i samopoštovanje.

85 posto žena potvrdilo je da su vlastito seksualno zadovoljstvo i zadovoljene potrebe ključni, ali još je više reklo da im je zadovoljstvo partnera također važno.

"Ispunjeni seksualni život znači zadovoljstvo oba partnera, a potrebe oba jednako su važne", objašnjava Celine (49) iz Francuske.

Spontanost je također izuzetno važna, jer čak 85 posto žena želi više spontanog seksa. Ti podaci pokazuju nevjerojatnu sličnost između želja oba spola, jer rezultati spomenutog istraživanja odnosa muškaraca prema spolu pokazuju da čak devet od deset muškaraca cijeni spontanost, a 96 posto zadovoljstvo partnera.

Na tragu ovih rezultata razgovarali smo s. dr. Lejlom Kažinić Kreho, magistricom nutricionizma i voditeljicom Doctor Nutrition Bara i Nutrition Diagnostic centra u Zagrebu, koja je na temelju brojnih znanstvenih studija sažela činjenice koje dokazuju kako seks pozitivno utječe na zdravlje i izgled žene i otkrila koje su namirnice najbolje pomoćnice za kvalitetan seksualni život.

Ma, pustite dizanje utega...

- Seks je izvrsna tjelovježba jer ubrzava otkucaje srca sa 70 na 150 u minuti, što je slično otkucajima srca pri podizanju utega. U 15 minuta seksa potroši se 100 kalorija, što znači da ste tjedno lakši 250 grama.

image
Dr. Lejla Kažinić Kreho
 
Goran Šebelić/arhiva/Cropix

U sat vremena seksa može se sagorjeti 500 kalorija, što je isto kao da ste 40 minuta trčali na pokretnoj traci, uvodno ilustrira dr. Kažinić Kreho, i tvrdi da je seks jedan od čimbenika presudnih za zdravo srce.

Kad je među ženama koje su preživjele srčani udar u bolnici provedeno istraživanje o kvaliteti njihova seksualnog života, čak 65 posto njih prijavilo je nedostatak spolne želje ili pak nezadovoljstvo svojim seksualnim životom. Istodobno, u grupi žena oboljelih od drugih bolesti, koje nisu vezane uz srce, samo 24 posto njih prijavilo je loš spolni život.

Osim toga, kaže naša sugovornica, seks podiže i IQ tako da se, prema američkim znanstvenicima, za vrijeme orgazma ubrzava cirkulacija krvi do maksimuma i time opskrba kisikom svih unutarnjih organa, pa i mozga, što poboljšava naše sposobnosti razmišljanja i pamćenja.

Seks opušta i prirodni je lijek protiv nesanice jer povišene razine oksitocina nakon spolnog odnosa djeluju kao jak sedativ i idealan lijek za one s problemima spavanja. Seks kao sredstvo za opuštanje može pomoći protiv stresa – za vrijeme spolnog odnosa proizvode se endorfini, hormoni odgovorni za osjećaj zadovoljstva. Osobe zadovoljne svojim spolnim životom manje su napete i uznemirene.

Seks jača obrambeni sustav jer je dokazano da osobe koje redovito imaju spolne odnose, naravno, sa stalnim partnerom, rjeđe obolijevaju od gripe i prehlade jer imaju više zaštitnih antitijela.

image
Shutterstock

Lista dobrobiti time nije gotova. Naime, istraživanja su dokazala da se nakon vođenja ljubavi smanjuje razina kolesterola u krvi. Štoviše, da je seks bolji od aspirina jer se za vrijeme spolne igre luči ženski hormon progesteron, koji djeluje kao anestetik i ublažava glavobolju i druge bolove.

Kožu lica čini prozračnijom jer koža proizvodi više kolagena zaduženog za održavanje „lica bez bora koje zrači“, dok progesteron, važan ženski hormon koji se otpušta za vrijeme spolnog odnosa, ublažava akne. Seks regulira mjesečnicu.

Studije potvrđuju da će kod žena koje imaju redovite odnose mjesečni ciklus češće trajati 28 dana, a ujedno utječe i na zatezanje mišića zdjelice, bedara, trbuha i ruku, što potvrđuje tvrdnju brojnih znanstvenika da seks ne poznaje godine. Američki znanstvenici utvrdili su da parovi koji vode ljubav dva ili tri puta tjedno izgledaju barem tri godine mlađe.

Čini se da je seks izvrstan tretman protiv starenja te ga redovito prakticirajte i tako vratite godine unatrag, kaže nutricionistica i otkriva sitnice, koje to nisu, i kojih mnogi nisu svjesni, a loše utječu na seksualnu želju.

Za ‘divlje‘ noći...

TAMNA ČOKOLADA I BOSILJAK 
-
Kada pomislite na hranu i seks, zamišljate jagode, šlag i čokoladu u krevetu. Jesam li u pravu?, pita se naša sugovornica i ističe da današnja moderna nutricionistička znanost nudi cijeli spektar namirnica koje ne samo da jačaju zdravlje već i povećavaju libido i imaju učinak afrodizijaka i trebala bi se češće naći na vašem tanjuru, a to su:
AVOKADO
Azteci drvo avokada nazivaju i “drvo testisa” jer dva avokada vise u paru. Asocijacija je jasna, zar ne?
Španjolski svećenici zabranjivali su svojim vjernicima da jedu avokado, upravo zbog te “nemoralne” asocijacije.
Bogat je aminokiselinom fenilalaninom, za koju je poznato da potiče proizvodnju adrenalina, koji djeluje protiv depresije i povećava mentalnu koncentraciju, a olakšava i izlučivanje hormona koji smanjuje glad. Osobito je bogat vitaminima B skupine, za koje je poznato da podižu razinu energije. Vitamin B6 važan je za proizvodnju spolnih hormona, dok ga folna kiselina čini supernamirnicom i za trudnice, a uz to je izvrstan i za lijep izgled kože. Je li tajna žena s lijepim tenom možda seks u kombinaciji s mnogo avokada?
ČEŠNJAK
Nije poznata afrodizijačka namirnica zbog svog mirisa, ali zbog tvari alicin, koja poboljšava dotok krvi do spolnih organa, osobito je poželjan na vašem ljubavnom jelovniku. Kao afrodizijak se koristi još od vremena starih Egipćana i Rimljana, a tibetanskim svećenicima nisu dopuštali da uđu u manastir ako su prethodno jeli češnjak, za koji su smatrali da pobuđuje strast.
ŠPAROGE
Zamislite ovo povrće kako stoji na policama gdje se prodaje – nekoliko duguljastih šparoga zajedno svezane vrpcom. Asociraju li vas i one na nešto? Još u 17. stoljeću travari su pisali da to povrće pobuđuje požudu i kod muškaraca i kod žena.
Sadrže velike količine vitamina A i C koji podižu razinu energije. A znate li novost vezanu za šparoge? Zbog bogatstva vitaminima B skupine i folne kiseline podiže razinu histamina, neurotransmitera koji olakšava orgazam i kod žena i kod muškaraca.
BANANE
Sadrže bufotenine, tvari koje pozitivno djeluju na mozak te se osjećamo bolje raspoloženi i imamo više samopouzdanja. Bogate su kalijem, što potiče izlučivanje hormona za dobro raspoloženje i tako pomažu da se osjećate više seksi. Hindusi bananu smatraju simbolom plodnosti i kažu da banana ostavljena na ulazu znači skoru udaju.
BADEMI
Od davnine se smatra da miris badema kod žena pobuđuje želju za seksom, a uz to su bademi bogati i magnezijem i vitaminom E. Znate li da je Alexandre Dumas, francuski autor i dramaturg, svaku večer jeo juhu od badema prije nego što bi se sastao sa svojom ljubavnicom?
PAPAJA
Kao i anis, ima estrogensko djelovanje, što znači da imitira učinak prirodnoga estrogena. Uz to što poboljšava ženski libido, pridonosi reguliranju mjesečnice i boljem lučenju mlijeka kod dojilja.
CAPPUCCINO
Nakon romantične večere nemojte odbiti šalicu cappuccina! Prema istraživanju sveučilišta Southwestern, pijenje kave potaknut će libido, a ako još dodate šećer, smeđi naravno, on će podići serotonin, što dodatno omogućuje instant euforično raspoloženje.
CIMET
Poznat je u kineskoj medicini kao poticajan za seks. Dodajte prstohvat cimeta u vruću tamnu čokoladu ili ga pospite po voćnoj salati.
ČOKOLADA
Sadrži triptofan, prirodni “ljubavni” lijek koji potiče proizvodnju serotonina, hormona sreće, a prema istraživanju objavljenom u Journal of the American Dietetic Association, tvar feniletilamin iz čokolade potiče otpuštanje istih endorfina koji se otpuštaju i za vrijeme seksa te tako povećava privlačnost među partnerima. Prema Journal of Sexual Medicine, oni koji dnevno pojedu barem kockicu tamne čokolade imaju povećani libido i intenzivniji spolni život.
ZOB
Superhrana bogata selenom i vitaminom E. Važna je zato što podiže razinu testosterona, a on pojačava libido.
ŠIPAK
Poznat i kao “ljubavna jabuka”, bogat je tvarima koje potiču lubrikaciju i spolnu želju. Znanstvenici sa sveučilišta Kalifornija otkrili su da se zbog polifenola pojačava cirkulacija, što je ključna komponenta za dobar seks.
PLAVA RIBA
Divlji losos i divlja pastrva ribe su osobito bogate esencijalnim masnim kiselinama, koje imaju ključnu ulogu u proizvodnji spolnih hormona.
CELER
Sadrži androstenon, biokemijski srodnik testosteronu, muškom spolnom hormonu, za koji se smatra da je najzaslužnija kemijska tvar za osjećaj privlačnosti.
Zato ne čudi što su još Rimljani celer prinosili Plutonu, bogu spolnosti. Mljeveni suhi celer možete dodati kruhu ili salatama, što je poznati recept za jačanje spolne moći.
ŠPINAT
Lisnato povrće bogato željezom. Niske vrijednosti željeza u krvi, naime, povezane su s umorom, niskim libidom i neplodnošću kod žena.
BOSILJAK
Aromatična biljka, koja pripada obitelji metvice, grije tijelo te tako ubrzava krvotok, što pojačava spolnu želju i opći dobar osjećaj. Kaže se da miris bosiljka “izluđuje” muškarce te da neke žene zbog toga čak utrljavaju suhi bosiljak na grudi.
ĐUMBIR
Superkorijen od davnina je poznat po svojem ljekovitom djelovanju, pojačava dotok krvi prema spolnim organima. Koristite ga kao čaj ili prilikom pripreme orijentalnih jela.

Alkohol umjereno

ČAŠICA ALKOHOLA JE OK, ALI VIŠE OD TOGA NE
Oko uloge alkohola postoje različita mišljenja, a dr. Kažinić, pozivajući se na rezultate znanstvenih istraživanja, tvrdi:
- Jedna do dvije čaše alkohola mogu opustiti i pojačati spolnu želju, ali više od toga će je smanjiti i uspavati vas, da biste se nakon 2-3 sata probudili uznemireni, a nakon toga ćete teško utonuti u dubok san.
Žene imaju malo muških spolnih hormona testosterona, važnih za spolnu želju. I sad se pitate kakve veze to ima s alkoholom?
Alkohol će privremeno povećati razinu testosterona, pa tako i libido, ali više alkohola snižava oksitocin, hormon "maženja", stoga ako mislite da će više alkohola povećati vašu želju za seksom, u takvom seksu zasigurno ćete manje uživati. Isto tako i pušenje definitivno smanjuje razine testosterona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 19:52