StoryEditorOCM
Zdravljeprve u americi

Visoko zarazna gljivična infekcija plaši cijeli svijet, širi se brzo. Liječnici u čudu - otporna je na sve lijekove!

Piše Mozaik SD
15. svibnja 2023. - 21:10

Najmanje dvjema ženama u New Yorku dijagnosticirana je nova, vrlo zarazna gljivična infekcija kože koja je dosegla ‘razmjere epidemije‘ u Južnoj Aziji, piše Daily mail. 

Ovo su prvi poznati slučajevi lišajeva otpornih na lijekove, također poznatih kao tinea, u SAD-u, koji mogu bilo gdje na tijelu uzrokovati velike crvene osipe koji svrbe.

Dužnosnici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili su da su neimenovane pacijentice, u dobi od 28 i 47 godina, imale lezije na vratu, trbuhu, stražnjici i bedrima, ali i da se daljnji slučajevi razmatraju. 

Gljivične infekcije postaju sve češće u Americi, osobito sojevi otporni na lijekove, kažu stručnjaci.

Dermatolog je prvi prijavio dvije žene s virusom krajem veljače. Ta 28-godišnjakinja je prijavila pojavu osipa u ljeto 2021. i potražila je liječničku pomoć u prosincu iste godine dok je bila u trećem tromjesečju trudnoće.

Dermatolozi su joj pronašli velike, prstenaste, ljuskave osipe na vratu, trbuhu, stidnom dijelu i stražnjici. Dijagnosticirana joj je tinea i dobila je antifungalno liječenje u siječnju 2022. nakon rođenja njezine bebe, koje nije djelovalo. Četverotjedna kura antifungalnog itrakonazola na kraju je uklonila osip.

Druga je žena dobila opsežan osip tijekom putovanja u Bangladeš. Topikalne kreme nisu pomogle i po povratku u SAD otišla je na hitnu u tri odvojena navrata u jesen 2022.  U prosincu prošle godine posjetili su je dermatolozi koji su primijetili da ima rašireni, ljuskavi osip nalik prstenu na bedrima i stražnjici. Različiti lokalni tretmani i dva četverotjedna ciklusa liječenja poboljšali su osip za 80 posto. Ta 47-godišnjakinja živi sa suprugom i sinom, koji također imaju slične simptome, a CDC je rekao da istražuje njihove slučajeve.

Znanstvenici su testirali soj lišaja, koji se vratio kao Trichophyton indotineae, koji trenutno hara Indijom i drugim dijelovima Južne Azije.

Postoji sumnja kako jet do toga došlo zbog prekomjerne upotrebe lijekova, poput antimikotika za njihovo liječenje. Bilo je ranijih slučajeva u Europi i Kanadi, ali nikad prije u Americi. Zdravstveni dužnosnici rekli su da su ‘zabrinuti‘ jer infekcija nije reagirala na normalne tretmane koje su propisali dermatolozi.

Više o gljivicama

Evo što Medicinski priručnik kaže o gljivicama: 

- Mnoge su gljivice oportunisti i obično nisu patogene izuzev u kompromitiranih domaćina. Uzroci komprimiranog imuniteta su AIDS, azotemija, dijabetes, bronhiektazije, emfizem, TBC, limfomi, leukemija, drugi hematološki maligniteti, opekline, te terapija kortikosteroidima, imunosupresivima ili antimetabolitima. Kandidijaza, aspergiloza, mukormikoza (zigomikoza) i nokardioza su tipične oportunističke sistemske gljivične infekcije (mikoze). Sistemske mikoze koje zahvaćaju teško imunokompromitirane bolesnike često se pojavljuju akutno s brzonapredujućom pneumonijom, fungemijom ili manifestacijama ekstrapulmonalnog rasapa. Lokalne gljivične infekcije kože, usta  i rodnice javljaju se i u zdravih domaćina.

U imunokompetentnih domaćina, sistemske mikoze u pravilu imaju kroničan tok; diseminirane mikoze s pneumonijom i septikemijom su rijetke a, ako se razviju lezije u plućima, obično napreduju sporo. Mjeseci ili godine mogu proći prije nego se zatraži pomoće liječnika ili do postavljanja dijagnoze. Rijetko su simptomi intezivni kod takvih kroničnih mikoza, ali mogu se pojaviti vrućica, zimica, noćno znojenje, anoreksija, mršavljenje, pobolijevanje i depresija.

Primarne gljivične infekcije mogu imati karakterističan geografski raspored. Primjerice, kokcidioidomikoza je prvenstveno ograničena na jugozapad SAD–a i sjeverni Meksiko; histoplazmoza se prvenstveno javlja u istočnom i srednjezapadnom SAD–u; blastomikoza je ograničena na Sjevernu Ameriku i Afriku; a parakokcidioidomikoza, ponekad zvana Južnoamerička blastomikoza, je ograničena na taj kontinent. Međutim, putnici mogu dobiti ovu bolest svaki put nakon povratka iz endemskih područja.

Kad se gljivice razaspu iz primarnog plućnog žarišta, manifestacije mogu biti karakteristične. Primjerice, kriptokokoza se obično manifestira kao kronični meningitis, progresivna diseminirana histoplazmoza kao generalizirani proces retikuloendotelnog sustava (jetra, slezena, koštana moždina), a blastomikoza kao usamljena ili višestruke promjene na koži.

Gljivične infekcije pluća moraju se razlučiti od TBC, tumora i kroničnih pneumonija koje uzrokuju negljivični organizmi. Uzorci se uzimaju za kulture na gljivice i acidorezistentne bacile te za patohistološki pregled. Uzorci sputuma mogu biti adekvatni, ali katkad treba uraditi bronhoalveolarno ispiranje, transtorakalnu iglenu biopsiju ili čak kirurški zahvat da bi se dobili odgovarajući uzorci.

Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:24