StoryEditorOCM
ZdravljeFARMACEUTSKI DIV

Povučena tableta nakon što su dvije osobe umrle, a više od 100 osoba zadržano na liječenju u bolnici

Piše MOZAIK SD
27. ožujka 2024. - 12:27

Tableta, dodatak za koji se vjeruje da je uzrokovao dva smrtna slučaja i bolest više od 100 ljudi, povučena je s polica trgovina u Japanu, piše AP.

Proizvodi tvrtke Kobayashi Pharmaceutical Co., prodavani kao pomoć u snižavanju kolesterola, sadržavali su sastojak nazvan beni kōji, crveno-ljubičastu vrstu plijesni.

Osim proizvoda tvrtke Kobayashi sa sjedištem u Osaki, od prošlog tjedna opozvano je više od 40 proizvoda drugih tvrtki koje sadrže beni kōji, uključujući miso pastu, krekere i preljev od octa, izjavio je u srijedu dužnosnik vladinog ministarstva zdravstva.

Najmanje 106 ljudi je hospitalizirano, a vjeruje se da je još mnogo oboljelo, iako nije jasno jesu li sve bolesti izravno povezane s beni kōji.

image
Shutterstock

Ministarstvo je na svojoj službenoj stranici objavilo popis svih opozvanih proizvoda, uključujući neke koji koriste beni kōji za bojanje hrane.

U Kini je obustavljena internetska prodaja proizvoda, a proizvodi su također uklonjeni iz prometa na Tajvanu.

Kineski mediji su ukazali na mogućnost da proces fermentacije beni kōji može proizvesti otrovnu tvar citrinin koja bi mogla dovesti do bolesti bubrega, ali Kobayashi Pharmaceutical je rekao da sastojak koji proizvodi tvrtka ne sadrži citrinin, piše Kyodo News.

Kako su poručili iz kompanije, sumnjaju da je problem možda nastao zbog prethodno neotkrivenih otrovnih tvari u kalupima koji se koriste u proizvodnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:25