StoryEditorOCM
ZdravljeDOBRO JE ZNATI

Pomaže u snižavanju visokog kolesterola i tlaka, štiti od bolesti srca, no patlidžan nije poželjan baš za svakoga

Piše Ana Špoljarić/Živim
18. rujna 2023. - 06:45

Zbog optimalnog sadržaja mangana patlidžan doprinosi stvaranju zdrave strukture kostiju, stvaranju vezivnog tkiva i regulaciji razine hormona koji su ključni za reproduktivno zdravlje i borbu protiv neplodnosti, piše Živim.

Ovo široko rasprostranjeno povrće jedinstvenog okusa sastojak je mnogih recepata. Njegova popularnost osobito raste u ljetno odnosno jesensko vrijeme kada postaje čestim sastojkom mnogima omiljene namirnice poput ajvara. Svojom sjajnom tamnoljubičastom, glatkom kožom te kremastim mesom patlidžan nije samo kulinarski užitak već i vizualna poslastica mnogih tanjura. Originalno porijeklom iz Indije, ova povrće ima bogatu, tisućljetnu povijest i istaknuto mjesto u kuhinjama diljem svijeta. Od mediteranskih klasika poput musake do onih azijskih, patlidžan kao niskokalorično povrće, bogato hranjivim tvarima, savršen je zdravstveni saveznik našeg organizma. Izuzetno bogat vlaknima, doprinosi osjećaju sitosti. Uz veliku količinu antioksidansa, fitonutrijenata, flavonoida te brojnih vitamina i minerala, dodatna nutritivna prednost patlidžana je mali sadržaj kalorija. Svega 35 u 80 grama ove namirnice.

image
Shutterstock

ZDRAVSTVENE DOBROBITI

1. Snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje

Zbog velikog sadržaja antioksidansa, ova biljka štiti tijelo od oksidativnog stresa. Prema studijama, nasunin, odnosno obojeni pigment kojeg ova povrće sadrži, štiti naš organizam od oštećenja DNK i stanične membrane uzrokovane spomenutim stresom. Kao antioksidans nasunin igra značajnu ulogu u borbi protiv niza bolesti, uključujući bolesti srca, artritis te mnoga druga stanja.

2. Pomaže u zaštiti od raka

Vjeruje se da postoji 13 vrsta zaštitnih fenolnih kiselina prisutnih u velikim količinama unutar patlidžana koje su se pokazale učinkovitima u borbi protiv raka.

3. Pomaže u snižavanju visokog kolesterola i krvnog tlaka

Ako želite sniziti kolesterol, odaberite patlidžan. Studije pokazuju da patlidžan ima antihipertenzivne učinke i može biti koristan za zdravlje srca zbog svoje sposobnosti borbe protiv upala i oksidativnog stresa. To dovodi do zdravijih arterija, uravnoteženije razine kolesterola i krvnog tlaka koji ostaje u optimalnom rasponu.

4. Poboljšava probavni sustav

Patlidžan se velikim dijelom sastoji od vode, zbog čega je tako niskokaloričan. Konzumacija hrane koja u sebi ima visok sadržaj vode, vlakana te hranjivih tvari, pomaže u izbacivanju otpada i toksina iz probavnog trakta. Zbog nabrojenih prednosti patlidžan se često uključuje u GAPS dijetu.

5. Visoki izvor mangana

Oko 80 grama patlidžana osigurava otprilike šest do 10 posto dnevnih potreba važnog minerala, mangana. Budući da se prirodno pojavljuje u tijelu u malim količinama, ostatak mangana se mora unijeti zdravom prehranom.

Ovaj mineral doprinosi stvaranju zdrave strukture kostiju, pomaže u metaboličkoj aktivnosti u tijelu, stvaranju vezivnog tkiva i regulaciji razine hormona koji su ključni za reproduktivno zdravlje i borbu protiv neplodnosti. Također, ovaj mineral ima važnu ulogu u reguliranju zdrave funkcije štitnjače.

6. Dobar izvor vitamina B skupine

Prehrana s patlidžanom dobar je izvor vitamina B1 i vitamina B6 koji ujedno potiču energiju. Vitamin B6 je potreban za stvaranje aminokiselina koje se koriste za brojne tjelesne funkcije, a bez dovoljno njih mogu se pojaviti problemi kao što su nedostatak energije, razne upale kože, anemija, depresija i kronični umor.

7. Pomoć očima

Patlidžan sadrži antioksidanse lutein i zeaksantin koji su korisni za oči. Konkretno, studije pokazuju da lutein može pomoći u prevenciji makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Primjena patlidžana u medicinske svrhe

Zanimljivo je kako se patlidžan se u pojedinim zemljama primjenjuje i u medicinske svrhe. Naime, tradicionalna kineska medicina koristi ovu biljku kao sredstvo za liječenje opeklina kože, gastritisa, kostobolje i reume. Istočne kulture od sušene kore ove biljke rade čaj, a afrička država Nigerija patlidžan smatra učinkovitim lijekom protiv išijasa, mišićnih grčeva te hemoroida.

KAKO ODABRATI I POHRANITI PATLIDŽAN

Ovo je povrće dostupno na tržnicama i u trgovinama tijekom cijele godine, ali su najbolji i najsvježiji u kasnim ljetnim mjesecima, otprilike od kolovoza do listopada. Kada tražite patlidžane gledajte da je plod čvrstog oblika bez udubljenja i modrica. Nešpricana koža ovog povrća je također zdrava za konzumaciju s obzirom na to da u sebi sadrži mnoštvo hranjivih tvari.

Za razliku od mnogih drugih vrsta povrća, patlidžan je zapravo najbolje čuvati na sobnoj temperaturi na kojoj može ostati i do nekoliko dana. Ako ga čuvate dulje, bit će korisnije premjestiti ga u hladnjak, zamotan u papirnati ručnik.

MOŽE LI PATLIDŽAN BITI LOŠ

Budući da pripada porodici biljaka pomoćnica (Solanaceae) kao i rajčice, paprike te razne vrste krumpira, patlidžani mogu kod nekih osoba uzrokovati probavne smetnje. Budući da je ova porodica biljaka bogata oksalnom kiselinom, kod nekoga može povećati rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca i artritisa.

image
Shutterstock

IDEJA ZA OBROK

Patlidžan se može pripremati na razne načine: pržiti, kuhati, pirjati, pripremati u pećnici ili na roštilju, pohati i koristiti u mnogo različitih recepata. Dodaje se kao prilog ili kombinira s jelima od mesa i ribe, dodaje se tjesteninama, rižotima, od njega se pripremaju slasni umaci, može se kiseliti, marinirati, posluživati na salatu ili pripremati kao namaz. Kad se slaže slojevito u kombinaciji s mljevenim mesom i bešamel umakom, dobiva se ukusna musaka. Upravo zbog bezbrojnih mogućnosti pripreme patlidžan je vrlo prihvaćen, a osobito je omiljen među veganima i vegetarijancima jer im služi kao ukusna zamjena za meso. Premda je kod nas najzastupljeniji patlidžan tamnoljubičaste kore, plod dolazi u čitavoj paleti boja, ima ih zelenih, žućkasto-bijelih, narančastih i boje lavande, a različite se vrste blago razlikuju prema okusu i teksturi. Iako se može konzumirati u sirovom obliku, termička obrada poboljšava njegov okus.

Punjeni patlidžani

Sastojci:

1 patlidžan

2 češnje češnjaka oguljena i nasjeckana

pola glavice crvenog luka sitno nasjeckanog

8 cherry rajčica narezanih na pola

1 nasjeckana crvena paprika

Feta sir narezan na komade ili izmrvljen

2 žlice maslinovog ulja

sol, crni papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Žlicom stavljajte smjesu u kore patlidžana i pecite 25-30 minuta. Na to stavite naribani sir i ponovno stavite u pećnicu na 10-ak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:33