StoryEditorOCM
ZdravljePOTVRDILA KOMISIJA

Oprez! Jedan uređaj u kuhinji je ‘tihi ubojica‘. Ispušta kancerogene tvari čak i kada se ne koristi...

Piše MOZAIK SD
30. studenog 2023. - 08:12

Novo istraživanje povezuje plinske štednjake s jednim od osam slučajeva dječje astme, objavila je američka Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda, napominjući da će razmotriti njihovu zabranu. Negativan utjecaj ovih uređaja na zdravlje ljudi daleko je veći, pa se onima koji se ne žele ili ne mogu odreći plinskih peći savjetuje nekoliko načina kako umanjiti njihovu štetu, piše N1.

Plinske peći bez sumnje su izvor onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru. Postoje dva načina na koje plinske peći zagađuju naše domove. Prvi je najočitiji – kada su u uporabi. Zapaljeni plin stvara toplinu koja uzrokuje vezivanje kisika i dušika s plamenom. Oni se kombiniraju i stvaraju dušikov oksid i dušikov dioksid, zajednički poznate kao NOx, koji mogu iritirati pluća. Ali to nije jedini spoj oko kojeg treba brinuti. Kuhanje na plin također može emitirati ugljični monoksid, čestice, pa čak i formaldehid. Svi oni imaju različite štetne učinke na zdravlje i mogu utjecati na dišni i kardiovaskularni sustav.

image
Shutterstock

Sve veći broj istraživanja pokazuje da plinske peći ispuštaju otrovne spojeve čak i kada nisu u uporabi. Među onima koji izazivaju najveću zabrinutost je benzen, koji je kancerogen. Studija PSE Health Energy otkrila je benzen u 99 posto uzoraka uzetih iz domova u Kaliforniji. Ostale otkrivene kemikalije uključuju ksilen, toluen i etilbenzen koji također mogu uzrokovati respiratorne probleme, pa čak i rak, prenosi N1.

Studija koju je proveo PSE Health Energy otkrila je da plinske peći mogu emitirati onoliko benzena koliko i cigarete, što ih čini sličnim pasivnom pušenju.

"Možete dobiti istu razinu benzena samo isključivanjem peći u svojoj kući kakvu biste očekivali u kući s pušačima", rekao je Seth Shonkoff, izvršni direktor PSE Energy Health.

Naravno, samo kad je štednjak ugašen. Istraživanje objavljeno prošle godine pokazalo je da emisije NOx kada se ovaj uređaj koristi mogu premašiti sigurnosne standarde za kvalitetu vanjskog zraka u roku od nekoliko minuta.

Valja znati da iako postoji niz senzora za kvalitetu unutarnjeg zraka za stvari kao što su ugljični dioksid, hlapljivi organski spojevi i čestice, ne postoje jeftine kućne verzije za testiranje NOx, benzena i drugih zagađivača iz kućanstva. Postoje donekle pristupačni detektori curenja plina, ali Shonkoff kaže da su više usredotočeni na značajna curenja nego na svakodnevne emisije plinskih peći.

Aspiratori pomažu kod ovog problema. Uključivanje ventilacije tijekom kuhanja ključno je za izbacivanje zagađenog zraka van. Doduše, to nije idealno rješenje jer se onečišćenje zraka u zatvorenim prostorima pretvara samo u onečišćenje vanjskog zraka. Ali to je bolje nego da ga imate u visokim koncentracijama u svom domu gdje može više oštetiti vaša pluća.

Za one koji nemaju nape iznad peći, Shonkoff je rekao da je čak i otvaranje prozora dobra taktika za pročišćavanje zraka. Još bolje bi bilo da na prozor postavite ventilator koji će pomoći usisavanju zraka iz zatvorenog prostora. Naravno, najbolji način da se smanji zagađenje je da uopće nemate plinski štednjak.

image
Shutterstock

Alternativa plinskom štednjaku su električni štednjaci koji mogu biti standardni ili indukcijski. Električni štednjaci dolaze u dvije glavne varijante: standardni i indukcijski. Standardne električne peći koriste struju kroz žicu za stvaranje toplinske energije. Umjesto da stvaraju toplinu, indukcijske pećnice stvaraju toplinu elektromagnetski. Kada uključite indukcijsku peć, struja teče kroz zavojnicu koja stvara magnetsko polje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:03