StoryEditorOCM
ZdravljeVitalni organi

Obdukcije nakon covida potvrdile crne slutnje: korona ne ‘napada‘ samo pluća, pronađena u srcu, bubrezima, jetri... Evo što to znači za liječenje duge bolesti

Piše PSD
9. siječnja 2023. - 10:31

Covid-19 definira se kao respiratorna infekcija, ali učinci novog koronavirusa nisu ograničeni na jedan organ. Obdukcije koje se provode kod preminulih od ovog virusa ukazuju na njegovo postojanje u cijelom tijelu, uključujući pluća, srce, slezenu, bubrege, jetru, debelo crijevo, prsni koš, mišiće, živce, reproduktivni trakt, oko, ali i mozak, piše ScienceAlert.

U jednom od slučajeva, ostaci novog koronavirusa pronađeni su u mozgu preminulog pacijenta 230 dana nakon što je osoba prvi puta počela osjećati simptome, prenosi N1.

“Naši podaci pokazuju da kod nekih pacijenata covid može uzrokovati sustavnu infekciju i rasti u tijelu mjesecima”, zaključuju autori studije, predvođeni istraživačima s Nacionalnog instituta za zdravlje Sjedinjenih Država (NIH).

Još u srpnju 2020. godine, obdukcije su pokazale dokaze krvnih ugrušaka u gotovo svim vitalnim organima onih koji su se zarazili covidom. Novo istraživanje NIH-a sada replicira i potvrđuje te rezultate detaljnije nego ikad prije.

Studija je uključivala 44 obdukcije, u kojima su istraživači pažljivo otkrili i kvantificirali razinu glasničke RNK iz covida na 85 lokacija i tekućina. Ove genetske informacije ukazuju na to gdje se virus mogao razmnožavati tijekom života osobe.

U autopsijama obavljenima od travnja 2020. do ožujka 2021., istraživači su otkrili da su starije, necijepljene osobe koje su umrle od covida pokazivale obilne znakove replikacije korone na ukupno 79 lokacija i tjelesnih tekućina.

Neke od promjena bile su očite unutar dva tjedna nakon što su se prvi simptomi počeli pojavljivati.

Najviše upala i ozljeda pokazivala su pluća.

“Naši rezultati pokazuju da se virus može proširiti po cijelom tijelu, iako je najveće opterećenje covida u respiratornim tkivima”, zaključuju istraživači.

Antivirusni lijekovi mogli bi pomoći ljudskom imunološkom sustavu da očisti virusne stanice iz tkiva, organa i tekućina do kojih bi inače bilo teško doći. Možda bi mogli može pomoći i u smanjenju dugotrajnih simptoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 05:58