StoryEditorOCM
Zdravljezaboravimo na znoj

Nova tableta mogla bi zamijeniti vježbanje? Znanstvenici na korak do revolucije: ‘Znamo što nam je sljedeći korak...‘

Piše Mozaik SD
19. ožujka 2024. - 11:56

Znate one dane kada jednostavno ne možete prionuti vježbanju i umjesto toga biste radije gledali seriju? Pa, nova "pilula za vježbanje" uskoro bi mogla učiniti to mogućim, zamjenjujući neke - ali ne i sve - koristi vježbanja, tvrdi nova studija koju analizira BBC.

Tim znanstvenika stvorio je nove spojeve koji mogu imitirati fizički poticaj vježbanja, što bi moglo biti sastavni dio budućeg dodatka prehrani. Konkretno, znanstvenici se nadaju replicirati moć vježbanja u poboljšanju metabolizma i rasta, kao i poboljšanju mišićne izvedbe.

"Ne možemo zamijeniti vježbanje; vježbanje je važno na svim razinama", rekao je Bahaa Elgendy, glavni istraživač studije. "Ali postoje mnogi slučajevi u kojima je potrebna zamjena."

Tim s Washington University School of Medicine predstavio je svoje nalaze na proljetnom sastanku Američkog kemijskog društva (ACS).

Umjesto pomoći u postizanju fitness ciljeva, istraživači se nadaju da bi pilula za vježbanje mogla pomoći u liječenju medicinskih stanja poput bolesti srca, neurodegenerativnih bolesti (poput demencije) i mišićne atrofije.

To bi moglo pomoći ljudima koji nisu u mogućnosti vježbati, uključujući starije osobe i ljude čiji su mišići oslabjeli zbog raka. Znanstvenici također navode da bi mogla djelovati protiv gubitka mišićne mase uzrokovanog lijekovima za mršavljenje.

No, nažalost za neke, pilula za vježbanje još nije pri ruci - jer zamjena je dosad uspješna samo u stanicama glodavaca.

Kako to funkcionira? Tim je proveo 10 godina dizajnirajući spoj koji aktivira specijalizirane proteine poznate kao estrogenom povezani receptori (vrsta hormonskog receptora) u tijelu. Ti proteini reguliraju utjecanje vježbanja na naše mišiće.

Znanstvenici su povećali snagu odgovora stanica uspoređujući utjecaje različitih spojeva na RNA glodavaca.

Kada je ovo testirano na miševima, tim je otkrio da spoj povećava vrstu mišićnih vlakana koja su otporna na umor. Nakon toga, izdržljivost miševa prilikom trčanja na traci se poboljšala. Ali da bi se pilula za vježbanje primijenila na ljudima, potrebno je puno više testiranja: sljedeći korak za znanstvenike bit će testiranje spojeva na drugim životinjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:39