StoryEditorOCM
Zdravljesvatko je može imati

Može biti nevidljiva: Evo što je atipična ili hodajuća upala pluća, koji su simptomi i kako je izliječiti

Piše MOZAIK SD
13. studenog 2023. - 17:10

Atipična upala pluća je infekcija koja zahvaća gornje i donje dišne ​​putove, a tako se naziva jer je često uzrokuju bakterije koje je teže otkriti jer se nalaze unutar stanica.

Drugi naziv je hodajuća upala pluća, zbog blažih simptoma koji ne zahtijevaju hospitalizaciju. Pojam je uveden tridesetih godina prošlog stoljeća za razliku od bakterijske pneumonije koju uzrokuje Streptococcus pneumoniae, tada najpoznatijeg i najčešćeg oblika upale pluća, piše avaz.ba.

Tipična upala pluća

Ova se razlika povijesno smatrala važnom jer je razlikovala one za koje je vjerojatnije da imaju "tipične" respiratorne simptome i lobarnu pneumoniju od onih za koje je vjerojatnije da imaju "atipične" generalizirane simptome (kao što su groznica, glavobolja, znojenje i mialgija).

Atipična upala pluća obično je blaža od tradicionalne upale pluća, koja je odgovorna za češće posjete hitnoj službi. Ne uzrokuje simptome koji zahtijevaju mirovanje u krevetu ili hospitalizaciju. Može se osjećati kao obična prehlada i može proći nezapaženo.

Ako se pitate koliko dugo traje upala pluća, većina simptoma upale pluća obično nestane unutar 3 do 5 dana, ali kašalj može trajati tjednima ili mjesecima.

Svatko može dobiti "hodajuću" upalu pluća, a veća je vjerojatnost da će:

- djeca mlađa od dvije godine

- stariji od 65 godina

- osobe koje imaju oslabljen imunološki sustav (imunokompromitirane) ili uzimaju lijekove za suzbijanje imuniteta

- osobe s kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB)

- astmatičari

- oni koji žive ili rade na prepunim mjestima, kao što su škole, studentski domovi, starački domovi ili vojarne

- oni koji konzumiraju duhanske proizvode

- oni koji redovito koriste inhalacijske kortikosteroide

Uzroci i način prijenosa

"Hodajuća" upala pluća vrlo je zarazna bolest. Može se prenijeti na drugu osobu do 10 dana nakon pojave simptoma. Bolest se može prenijeti kada osoba udiše ili proguta kapljice iz zraka koje se oslobađaju kada osoba s upalom pluća kiše, kašlje ili govori.

Atipičnu upalu pluća mogu uzrokovati virusi, bakterije ili gljivice. Prema Američkoj udruzi za pluća, većinu slučajeva uzrokuje Mycoplasma pneumoniae, česta vrsta bakterije koja obično pogađa djecu i odrasle mlađe od 40 godina. Infekcije Mycoplasma pneumoniae vrhunac su u ljeto i ranu jesen, ali se mogu pojaviti tijekom cijele godine.

Infekcije ovom vrstom bakterija česte su u sva četiri godišnja doba. Često se širi u prenapučenim okruženjima, kao što su ustanove za dugotrajnu skrb.

Odrasli i djeca također mogu dobiti atipičnu upalu pluća od virusa. Respiratorni sincicijski virus (RSV) čest je uzročnik atipične upale pluća u male djece, dok odrasli obično virusni oblik bolesti dobiju od virusa influence.

Koji su simptomi

Simptomi atipične upale pluća obično su blagi i nalikuju običnoj prehladi. Ljudi mogu početi primjećivati ​​znakove ove vrste upale pluća između 1-4 tjedna nakon što su bili izloženi patogenu koji je uzrokovao bolest. Simptomi upale pluća mogu uključivati: grlobolju, uporan kašalj, glavobolju, slabost, umor, temperaturu (može se javiti i atipična upala pluća bez temperature), otežano disanje, bol u prsima, trbuhu, povraćanje, gubitak apetita...

Simptomi također mogu varirati ovisno o tome gdje je infekcija. Na primjer, veća je vjerojatnost da će infekcija gornjeg dišnog trakta uzrokovati grlobolju, kašalj i/ili curenje nosa. Infekcija donjeg dišnog trakta može uzrokovati simptome kao što su kašalj, otežano disanje i zviždanje.

Liječenje atipične upale pluća

Liječenje upale pluća ovisi o uzroku. Ako liječnik posumnja da imate atipičnu upalu pluća, a uzročnik je bakterija, može vam propisati antibiotike.

Kod propisanih antibiotika važno je sve testirati, čak i ako u međuvremenu dođe do poboljšanja. Ako se to ne učini, atipična upala pluća može se vratiti i tada ju je teže liječiti. Ako je atipična upala pluća posljedica virusa ili drugog uzroka, a antibiotici nisu od pomoći, odmor i rehidracija načini su za ubrzavanje oporavka. Liječnik može preporučiti lijekove bez recepta za ublažavanje začepljenosti nosa, kašlja i nakupljanja sluzi.

Pijenje puno tople tekućine može pomoći u otvaranju dišnih puteva, također koristite ovlaživač zraka i kupajte se u toplim kupkama te pijte vitamin C.

Atipična upala pluća obično je blaga i ne zahtijeva hospitalizaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 01:55