StoryEditorOCM
ZdravljePOVRATAK KOSE

Liječili su visoki tlak, a izliječili ćelavost! Kažu da je pripravak mnogim ‘muškarcima s problemom‘ otkriće, evo priče

Piše Vanesa Tenžera
27. siječnja 2024. - 12:58

Medicina, velika zdravstvena otkrića i strelovit napredak prirodnih znanosti tijekom prethodnih stoljeća omogućili su čovjeku da se odupre mnogim zdravstvenim stanjima i bolestima i time, između ostaloga, udvostruči svoj životni vijek.

Prema podacima Svjetske banke, prosječna očekivana dob svjetske populacije iznosila je samo 31 godinu u 1820. godini.  Danas, prema podacima iste organizacije, prosječna očekivana dob svjetske populacije iznosi 72,6 godina. 

Doživjeti zrelu dob prije dvjesto godina, bilo je puko pitanje sreće. No posljednjih nekoliko desetljeća, čovjek se bori upravo protiv onog čemu je stremio - dok je nekad na starost gledao s poštovanjem, danas želi iskorijeniti njezine "vjesnike".

Jedan od njih je upravo i ćelavljenje, odnosno, gubitak kose.

Muškarci najčešće pate

Upravo o tome govori podatak da su sredovječni muškarci u dobi od 35 do 55, oni koji se najčešće podvrgavaju operativnom zahvatu transplantacije kose, premda ćelavljenje može započeti u bilo kojoj životnoj dobi. 

No presađivanje kose zbog svoje je cijene nedostupno većem dijelu onih koje ovaj problem pogađa pa su prepušteni kojekakvim “nadrilijekovima”, alternativnoj medicini, ili jednostavno, raznovrsnim farmaceutskim pripravcima koji se iznova pokazuju neučinkovitima u sprječavanju ćelavljenja, odnosno napretku gubitka kose. 

Stanje koje nazivamo "muška ćelavost" pogađa otprilike 1 od 5 muškaraca u 20-ima, 1 od 3 muškarca u 30-ima i 1 od 2 muškarca u 40-ima, odnosno, gotovo 85% muškaraca u jednom će trenutku patiti od gubitka kose. Osim što muškarci češće od žena pate od gubitka kose, razlika postoji i u tipu ćelavljenja. Kod žena se gubitak kose obično ne manifestira kao gubitak cijele glave kose ili ćelavost, nego je češća pojava stanjivanja kose.

Ženska ćelavost uključuje prorijeđenu kosu - uglavnom na vrhu glave i na tjemenu i obično izgleda poput uzorka božićnog drvca (za razliku od uzorka potkove kod muškaraca). Osim toga, prednji dio kose obično nije pogođen gubitkom kose kod žena na isti način kao kod muškaraca.

Premda se može pojaviti zahvaljujući drugim zdravstvenim stanjima poput bolesti, prekomjernog stresa i sl., ćelavljenje je većinom stvar genetike, odnosno, nasljednosti. 

Ćelavljenje je progresivan proces koji je, jednom kada krene, vrlo teško, gotovo nemoguće, zaustaviti, a većina pokušaja da se zaustavi izrazito su skupa i većinom - neučinkovita. No dva su se lijeka na tržištu uspjela izdvojiti pokazavši se učinkovitima u praksi, te cjenovno pristupačnima. Riječ je o lijekovima koji sadržavaju aktivnu tvar Minoxidil i Finasterid.

Najučinkovitiji lijekovi na tržištu

Minoxidil je molekula koja ima zadatak proširiti sužene krvne žile. Stoga poboljšava protok krvi, te se koristi u liječenju i prevenciji ćelavosti – i ženske i muške! Minoxidil je otopljen u glikolu, što olakšava potpunu distribuciju proizvoda u željeno područje glave. 

Zanimljivo je i da je minoksidil isprva bio lijek protiv visokog tlaka, a tijekom njegove primjene uočilo se da ima pomalo "nezgodnu" nuspojavu - ljudi koji su ga uzimali su prekomjerno odlakavili.

Na sreću svih onih koji se bore s gubitkom kose i ćelavljenjem, proizvođač je zatim shvatio da se nuspojava može iskoristiti u druge svrhe, pa je napravljen lokalni pripravak koji ne snižava tlak (u uobičajenoj dozi), a lokalnom primjenom korisnik može sam kontrolirati gdje će mu dlake rasti. 

Kosa s pripravkom prolazi kroz četiri faze: anagenu fazu (aktivan rast), katagenu fazu (prijelaz), telogenu fazu (mirovanje) i egzogenu fazu (ispadanje). Ako faze ne funkcioniraju kako bi trebale, to može uzrokovati gubitak i stanjivanje kose.

image
/Shutterstock

Minoxidil inhibira dihidrotestpsteron, koji izaziva nasljedni gubitak kose, a napredak i učinak minoksidila vidi se između šest mjeseci i dvije godine od početka tretmana, no brojni korisnici su primijetili i da su se po prestanku uporabe lijekova, vrlo brzo vratili u fazu ćelavljenja u kojoj su bili prije početka tretmana. 

Minoxidil 5% učinkovitiji je od 2% otopine, ali sadrži sastojak koji iritira vlasište - propilen glikol, koji može stvoriti dojam ljepljive kose koju je teško održavati. Stoga valja razmisliti o uzimanju 5% otopine navečer i 2% otopine ujutro (u bazi je alkohol, tako da je otopina manje ljepljiva).

Finasterid, izvorno prodavan kao Proscar, liječnici su prvi put propisali u dozi od 5mg za liječenje benigne hiperplazije prostate, odnosno povećane prostate. Naknadne studije pokazale su djelotvorne učinke u dozama od 1 mg Finasterida dnevno na sprječavanje ćelavljenja. 

Vidljiv porast kod više od polovice

Rezultati su bili više nego zanimljivi – više od polovice ispitanika imalo je vidljiv porast kose, a ostali ispitanici imali su potpuni ili djelomični prestanak gubitka kose. Finasterid djeluje na kosu na cijeloj površini glave, najučinkovitiji je na vrhu glave (vertex). 

Finasterid djeluje tako da blokira enzim odgovoran za pretvaranje hormona testosterona u dihidrotestosteron (DHT). To rezultira povećanjem razine testosterona i smanjenjem razine dihidrotestosterona. Previše dihidrotestosterona povezano je s benignom hiperplazijom prostate i rakom prostate.

Utvrđeno je da tjeme muškaraca s androgenom alopecijom (muška ćelavost) sadrži povećane količine DHT-a i minijaturizirane folikule dlake u usporedbi s muškarcima s obilnom kosom. Finasterid smanjuje koncentraciju DHT-a u vlasištu i čini se da prekida ključni čimbenik u razvoju androgene alopecije kod muškaraca koji su genetski predisponirani. 

Iako trenutačno nije odobren za žene, odnosno, preporuča se muškarcima, većina dermatologa ga preporučuje svojim pacijenticama, posebice osobama koje su u postmenopauzi. To ne znači da nije siguran za žene, već da još nije provedeno dovoljno studija da bi se odobrio. 

image
/Shutterstock

U muškaraca s gubitkom kose na tjemenu, istraživanja su pokazala poboljšanje rasta kose kod 48% korisnika Finasterida nakon 1 godine i kod 66% nakon 2 godine u usporedbi sa 7% primatelja placeba. Nadalje, brojanje kose kod ovih muškaraca pokazalo je da 83% korisnika Finasterida nije imalo daljnjeg gubitka kose u usporedbi s početnom vrijednošću nakon 2 godine.

Cjenovno pristupačni 

Borba s ćelavljenjem nije jeftina, posebno ukoliko još uvijek eksperimentirate s raznim gelovima, šamponima, ampulama i narodnim pripravcima. No dobra je vijest da ovi lijekovi "nisu po zlato", premda će mjesečna svota koju ćete za njih izdvojiti, uvelike ovisiti o stupnju gubitka kose. Za najoptimalnije učinke, farmaceuti preporučuju korištenje ova dva lijeka zajedno. 

Na našem je tržištu dostupan Finasterid 0.1 posto, te pripravci minoksidila, a cijena ovih proizvoda je ista - 29 eura za svaki, dok se dvapostotni Belupov minoksidil "Alomax" (koji se preporučuje ženama i onima s blažim opadanjem kose) u ljekarnama može pronaći za 19 eura, te se petpostotni "Alomax" koji se preporučuje onima s izraženim opadanjem kose, prodaje za 28 eura. 

Premda se ovi lijekovi izdaju bez recepta, ne preporuča se "liječenje na svoju ruku". Prije no što se odlučite na tretiranje minoksidilom i Finasteridom, svakako bi se trebalo savjetovati s dermatologom, te napraviti sve dodatne pretrage.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 03:55