StoryEditorOCM
ZdravljePOTIČU RAST VLASI

Ukoliko patite od pretjeranog gubitka kose, obavezno u svoju dnevnu rutinu uključite ovih nekoliko namirnica - rade čuda

Piše MOZAIK SD
13. listopada 2023. - 09:13

Gusta, dobro nahranjena i zdrava kosa ključna je za izgled i samopouzdanje mnogih ljudi. Ako se počne stanjivati ​​ili ispadati, to može biti uznemirujuće i doista porušiti emocionalno stanje osobe. Premda je gubitak kose, odnosno ćelavljenje za mnoge nezaobilazna etapa starenja no nekad se, zbog različitih faktora, gubitak kose može pojaviti doistar rano. Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste spriječili gubitak kose ili potaknuli njezin rast, prenosi Healthline.

Najbolji način za usporavanje ili zaustavljanje gubitka kose je rješavanje temeljnog uzroka - bilo da se radi o porodu, operaciji ili drugom velikom stresu. Ako su ovakvi primjeri čimbenici, gubitak kose može biti privremen (telogeni efluvij) u nekim slučajevima. U drugim slučajevima, uzrok može biti složeniji, a mi vam donosimo savjete što uključiti u prehranu i njegu kose, koji će vam pomoći da što duže sačuvate sve vlasi na glavi, ili barem potaknete rast novih.

image
/Shutterstock

Mediteranska prehrana

Studija iz 2018. otkrila je da prehrana koja sadrži sirovo povrće i svježe začinsko bilje, poput mediteranske prehrane, može smanjiti rizik od androgene alopecije (ženske ili muške ćelavosti) ili usporiti njezin početak.

Najbolji rezultati primijećeni su kada su sudionici konzumirali velike količine ove hrane - poput peršina, bosiljka i zelene salate - više od 3 dana u tjednu.

Proteini

Folikuli dlake većinom se sastoje od proteina koji se zove keratin. Jedna studija Trusted Source iz 2017. na 100 osoba s gubitkom kose primijetila je nekoliko prehrambenih nedostataka kod sudionika, uključujući aminokiseline koje služe kao građevni blokovi proteina.

Dok istraživači napominju da su potrebna dodatna istraživanja, prehrana bogata proteinima može spriječiti gubitak kose. Zdrav izbor uključuje namirnice poput:

jaja

orašasti plodovi

grah i grašak

riba

nemasni mliječni proizvodi

piletina

purica

Vitamin A

Vitamin A djelomično se sastoji od retinoida, koji podržavaju zdrav rast kose i utječu na ciklus kose. Ali ovisi o dozi, što znači da previše - ili premalo - može oštetiti vašu kosu, prenosi Healthline.

Malo je vjerojatno da ćete dobiti previše vitamina A iz prehrambenih izvora. Dakle, napunite svoj tanjur namirnicama bogatim vitaminom A, poput slatkog krumpira, slatke paprike i špinata, da spomenemo samo neke.

Vitamin D

Jedna studija iz 2018. primijetila je da je vitamin D povezan s alopecijom bez ožiljaka. Liječenje nedostataka može pomoći u ponovnom rastu.

Biotin

Biotin — vitamin H ili B7 — uključen je u sintezu masnih kiselina u tijelu. Ovaj proces je ključan za životni ciklus kose i možete doživjeti gubitak kose ako imate nedostatak.

 Kokosovo ulje

Prema pregledu studija iz 2018., istraživači vjeruju da kokosovo ulje može spriječiti oštećenje kose od njegovanja i izlaganja ultraljubičastom (UV) svjetlu.

Laurinska kiselina koja se nalazi u kokosovom ulju pomaže vezati proteine ​​u kosi, štiteći je od lomljenja pri korijenu i pramenovima. Umasiranje kokosovog ulja u vlasište može pospješiti bolji protok krvi i pomoći u ponovnom rastu.

image
/Shutterstock

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje može se koristiti za dubinsko njegu kose, štiteći je od isušivanja i povezanog lomljenja. Maslinovo ulje također je središnji sastojak mediteranske prehrane, što može pomoći u usporavanju genetskog gubitka kose.

Razmislite o tome da nekoliko žlica maslinovog ulja nanesete izravno na kosu i ostavite da odstoji 30 minuta prije nego što je isperete.

Sok od luka

Osobe s alopecijom areatom mogu vidjeti ponovni rast nakon nanošenja sirovog soka od luka na vlasište dva puta dnevno.

Iako su istraživanja o ovom tretmanu ograničena, čini se da sok potiče rast kod gotovo 87% sudionika male studije iz 2014. Znanstvenici vjeruju da svojstva rasta kose mogu imati veze sa sadržajem sumpora u luku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 02:09