StoryEditorOCM
Zdravljeopsežno istraživanje

Izbacite bijeli kruh! Dokazano uvećava rizik od raka debelog crijeva i rektuma. Jedite namirnice koje štite, evo i koje

Piše Javorka Luetić
16. ožujka 2024. - 10:29

Često nije sasvim jasno zašto nastaju određeni oblici raka, no s druge strane, barem za pojedine vrste raka, možemo istaknuti neke ključne čimbenike rizika, kao i najkorisnije preventivne mjere kojima se može smanjiti rizik od ovih oblika raka.

Čini se da kod nekih vrsta raka prehrana nema veliki utjecaj, dok kod drugih rizik uvelike ovisi o prehrambenim navikama.

Prema trenutno dostupnim podacima, jedan od tipova kod kojih je prehrana vrlo važna je rak debelog crijeva. Nedavna studija objavljena u znanstvenom časopisu Nutrients također podupire ovu hipotezu.

Istraživači su otkrili da je jedna od najproblematičnijih namirnica bijeli kruh. Međutim, česta konzumacija alkohola također može značajno pridonijeti riziku od raka debelog crijeva i rektalnog karcinoma.

Učinak minerala

Uvodno spomenuta saznanja o utjecaju bijelog kruha i konzumacije alkohola na rizik od razvoja raka debelog crijeva i rektalnog karcinoma rezultat su analize podataka vezanih uz više od 18.000 ljudi.

Analiza je također potvrdila da određene namirnice mogu imati zaštitni učinak. Hrana bogata vlaknima može biti osobito korisna.

image
/Shutterstock

Rizik od raka debelog crijeva i rektuma mogu smanjiti i neki minerali, posebice kalcij, magnezij, fosfor i mangan.

image
/Shutterstock

Istraživači su zajedno proučavali utjecaj 139 različitih namirnica i hranjivih tvari, dok su također promatrali vezu između genetike i prehrane. Analizirane osobe praćene su u prosjeku gotovo 13 godina. Kod njih 1466 u razdoblju praćenja dijagnosticiran je rak debelog crijeva i rektuma.

Genetski čimbenici

Za analizu prehrambenih navika korišteni su 24-satni dnevnici ishrane, pri čemu su svi sudionici vodili dnevnike najmanje dva dana. Istraživači su također razmotrili utjecaj drugih čimbenika koji mogu povećati/smanjiti rizik od raka debelog crijeva, uključujući učestalost vježbanja i indeks tjelesne mase.

Istovremeno je za sve sudionike izračunata tzv. procjena poligenskog rizika. To je procjena rizika od bolesti koja se temelji na genetskim čimbenicima.

Najčešće zajedničke točke bolesnika

Zajednički nazivnik oboljelih od raka debelog crijeva nisu samo slične prehrambene navike, već i viši indeks tjelesne mase, česta konzumacija mesnih prerađevina, starija dob i rjeđa tjelesna aktivnost. Zanimljivo, korelacija je bila malo jača s bijelim kruhom nego s alkoholom, no to ne znači da su svi izvori ugljikohidrata problematični.

image
/Shutterstock

Čini se da se rizik od raka debelog crijeva može povećati uglavnom čestom konzumacijom jednostavnih ugljikohidrata, dok prehrana bogata složenim ugljikohidratima može imati zaštitni učinak.

Samo kod muškaraca?

Posebno je zanimljiv nalaz o povezanosti utjecaja prehrambenih navika i spola. Istraživači su otkrili značajne razlike između muškaraca i žena.

Kako se čini, prehrana nema posebno izražen učinak na žene. Povećanje/smanjenje rizika od raka debelog crijeva i rektalnog karcinoma ovisno o prehrambenim navikama otkriveno je uglavnom kod muškaraca.

Autori studije se nadaju da će njihov sljedeći korak biti slično istraživanje koje će obuhvatiti ljude s različitih kontinenata. Uzorak u ovoj studiji bio je prilično velik, no korišteni su samo podaci za britansku populaciju, pa nije sasvim jasno mogu li se nalazi primijeniti i na druga područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:26