StoryEditorOCM
Zdravljebez odricanja

Evo koje voće mogu jesti dijabetičari, a koje trebaju izbjegavati; postoji mnogo opcija, evo prijedloga

Piše MOZAIK SD
11. srpnja 2023. - 18:45

Širok izbor voća može pomoći u upravljanju razinom glukoze u krvi, smanjenju masnoće i snižavanju krvnog tlaka te doprinijeti regulaciji tjelesne težine – a samim time imati i pozitivan utjecaj na simptome povezane s dijabetesom. Ipak, potrebno je biti upoznat s informacijama o tome koliko koje voće sadrži šećera, piše klik.hr.

Svaka hrana koja sadrži ugljikohidrate ima tendenciju podizanja razine šećera u krvi pa voće spada u tu kategoriju, ali to ne znači da je poželjno potpuno izbaciti voće iz prehrane. Postoji mnogo opcija za odabir voća s niskim udjelom šećera, evo nekih prijedloga.

Koje voće odabrati?

Glikemijski indeks (GI) hrane može vam pomoći u prepoznavanju namirnica koje mogu povisiti razinu glukoze u krvi. Voće obično ima nizak ili srednji GI što znači da se postupno razgrađuje, uzrokujući sporiji porast razine šećera u krvi tijekom duljeg razdoblja. 

Prema American Diabetes Association (ADA), voće je zdrav dio svakog plana prehrane za dijabetes. ADA preporučuje bilo koje voće koje je svježe, smrznuto ili konzervirano.

Odabirete li konzervirano voće, pazite da izbjegavate ono koje ima dodan šećer. Potražite oznake “nezaslađeno”, “bez dodanog šećera” i “pakirano u vlastitim sokovima”. Ne kupujte voće koje je pakirano u slatke sirupe.

Suho voće također može biti hranjivo, ali pazite da ga ne jedete previše. Samo 1 minijaturna kutija grožđica može sadržavati čak 14 g ugljikohidrata tako da je svježe voće svakako bolja opcija.

Osobe s dijabetesom trebale bi nastojati jesti isti preporučeni broj porcija voća dnevno kao osobe bez dijabetesa. To znači, prema preporukama, oko 1,5 do 2 šalice voća svaki dan.

ADA preporučuje sljedeće voće koje dijabetičari mogu i trebaju uključiti u svoj plan prehrane:

jabuke,

marelice,

avokado,

borovnice,

dinje,

trešnje,

grejp,

grožđe,

nektarina,

breskve,

kruške,

šljive,

maline,

jagode,

mandarine.

Koje voće izbjegavati?

Neki plodovi imaju srednji do visoki GI, što znači da bi mogli podići razinu glukoze u krvi brže od drugog voća.

To ne znači da osobe s dijabetesom trebaju striktno izbjegavati ovo voće ili da će im ozbiljno naštetiti, ali bi bilo poželjno da ga jedu umjereno te prate kako istu utječe na razinu šećera u njihovoj krvi. Primjer takvog voća su:

previše zrele banane,

lubenica,

sušene datulje,

ananas.

GI također se može povećati kako voće sazrijeva!

Također, preporuka je uvijek odabrati svježe voće te izbjegavati voćne sokove jer u većini slučajeva sadržavaju dodatna sladila koja brzo mogu podići razinu glukoze u krvi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 00:57