StoryEditorOCM
ZdravljeZA I PROTIV

Alternativni način liječenja simptoma menopauze u odnosu na konvencionalno hormonsko liječenje postaje sve popularnije

Piše HINA
25. ožujka 2024. - 10:38

Bioidentična terapija postala je iznimno popularna posljednjeg desetljeća kao alternativni način liječenja simptoma menopauze u odnosu na konvencionalno hormonsko liječenje. Zagovornici tvrde da je da u najmanju ruku jednako učinkovita, ali i sigurnija, u odnosu na konvencionalnu terapiju te ističu njezinu prednost u oponašanju molekularne strukture prirodnih hormona i porijeklo iz biljaka.

Soja i meksički jam

Naime, bioidentični hormoni obično se dobivaju iz soje i meksičkog jama, a diosgenin, sastojak tih biljaka, koristi se za dobivanje različitih mješavina hormona s namjerom da se oponaša točan molekularni profil prirodnih spolnih steroida. Terapija bioidentičnim hormonima je personalizirana i posebno se kroji za svaku pacijenticu na temelju njezinih specifičnih potreba, uzimajući u obzir individualno stanje organizma. Hrvatski liječnici koji propisuju bioidentične hormone ističu njihovu popularnost upravo zbog kemijske sličnosti s hormonima u našem tijelu. Samim time smanjena je mogućnost nuspojava tijekom terapije. Dodatna je prednost i mogućnost doziranja prema zahtjevima svake pacijentice te se doza može značajno smanjiti u odnosu na gotove preparate koje pronalazimo u ljekarnama.

Strah od debljanja i smanjenja libida

Osim toga, žene se često pribojavaju neželjenog porasta težine budu li morale uzimati hormonsku terapiju. No, u slučaju bioidentičnih hormona, odredi li se ispravna doza, to se zasigurno neće dogoditi. Upravo suprotno, težina će se regulirati manje će se tekućine zadržavati u tijelu, manje će se kolagena gubiti iz kože, a i njezina će se struktura poboljšati. Zadržava se mlađi izgled i smanjuje suhoća sluznice (primjerice, oka ili rodnice). Bioidentični hormoni pozitivno utječu i na libido koji se vraća na razinu prije menopauze, tvrde zagovornici.

Kome se preporučuje?

Bioidentična terapija (BHRT) preporučuje se ženama u perimenopauzi i menopauzi te se navodi da se najbolji rezultati postižu u prve dvije godine nakon menopauze. Djelovanje terapije osjeća se nakon tjedan ili dva od početka primjene kada se simptomi smanjuju. Liječnici koji propisuju ovu terapiju tvrde da kod žena u menopauzi valunzi nestaju, san postaje kvalitetniji i popravlja se raspoloženje, a terapija u potpunosti djeluje nakon otprilike tri mjeseca od početka primjene. BHRT se uzima više godina, a smatra se da primjena do pet godina ne povisuje rizik od karcinoma dojke. Doza se s vremenom može prilagođavati, ovisno o simptomima.

Terapija se ne preporučuje svim ženama

Ali, to se odnosi samo na hormone i tome se treba dodati cijenu liječničkih kontrola i pretraga. Obično se nakon tri mjeseca provodi prva kontrola, a nakon toga pacijentica dolazi na redovite preglede u intervalima između četiri i šest mjeseci kako bi se provjerila i razina hormona u tijelu. Postoje i slučajevi u kojima se ova terapija ne preporučuje. Prije svega, ne preporučuje se ženama koje su imale karcinom dojke, sluznice maternice, ženama s prirođenim poremećajem zgrušavanja krvi te onima s ozbiljnim bolestima jetre ili bubrega. Stoga se terapija ne smije primijeniti ni kod pacijentica koje imaju suspektne tvorbe na dojci, nerazjašnjena krvarenja iz maternice ili trombozu.

image
Shutterstock

Ne daju svi stručnjaci prednost ovome liječenju u odnosu na konvencionalnu terapiju

Preporuka je Američkog udruženja ginekologa i opstetričara da se konvencionalnom hormonskom nadomjesnom liječenju i dalje treba dati prednost u odnosu na bioidentičnu terapiju. Američka Klinika Mayo na svojim web stranicama tvrdi da su u dostupnim studijama klinički rezultati BHRT-a podbacili te da nema dokaza da su bioidentični ili prirodni hormoni sigurniji i učinkovitiji od hormona koji se koriste u tradicionalnoj hormonskoj terapiji za simptome menopauze.

- Izraz prirodni znači da hormoni u proizvodu potječu iz biljnih ili životinjskih izvora, odnosno da nisu napravljeni u laboratoriju. Ali, mnoge od tih proizvoda još treba komercijalno preraditi da bi postali bioidentični. Tradicionalne hormonske terapije ne isključuju nužno prirodne hormone - navode protivnici BHRT-a.

Opovrgavaju i prednost pripravljanja u ljekarnama u obliku magistralnih pripravaka te upozoravaju kako to samo znači da nisu bili podvrgnuti istim rigoroznim standardima osiguranja kvalitete koje moraju zadovoljiti standardni komercijalno dostupni hormonski pripravci.

- Izrađeni su po narudžbi za vas, na temelju testa vaše sline za procjenu vaših jedinstvenih hormonskih potreba. Ali, nažalost, razine hormona u vašoj slini ne odražavaju razine u vašoj krvi niti odgovaraju simptomima menopauze. Neke žene mogu imati koristi od nestandardnih doza i oblika hormona u složenim pripravcima bioidentičnih hormona, ali trenutno nema znanstvene potvrde prednosti ovih spojeva u odnosu na uobičajene komercijalno proizvedene pripravke - tvrde u Klinici Mayo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:18