Svi ćemo se u narednim tjednima malo više baviti pečenjem, netko kolača, netko slanih specijaliteta, a kako je struja, kao i sve ostalo, poprilično skupa, mogli bismo se zapitati možemo li pinkicu uštedjeti ako preskočimo jedan gotovo neizostavan korak u većini recepata: prethodno zagrijavanje pećnice.
Ideja nije loša u teoriji, no je li zaista mudra u praksi? Odgovor je, na žalost nestrpljivaca, složen. Odnosno, ovisi o tome što se spremate peći.
U većini slučajeva prethodno je zagrijavanje pećnice ipak potrebno, a razlog je u tome što vrućina dobro zagrijane pećnice pokreće nužne reakcije u procesu pečenja. Što se može dogoditi ako je prethodno ne zagrijete? Odgovor opet ovisi o tome što pečete, ali u većini slučajeva nije nimalo privlačan.
Ako namjeravate peći kekse i slične sitne kolače, u nedovoljno zagrijanoj pećnici pretvorit će vam se u neugledne palačinkice. Kolačićima je potrebna nagla i jaka toplina kako bi mogli zadržatoi oblik dok se masnoća u tijestu topi i širi. U nedovoljno zagrijanoj pećnici također mogu postati presuhi i pomalo žilavi, a vjerojatno neće uhvatiti ni lijepu boju pravilno pečenog peciva. Ništa od spomenutog ne želite, zar ne?
Polagano zagrijavanje osobito ne prija ni drugim vrstama kolača. Ubacite li ih u hladnu ili mlaku pećnicu, prašak za pecivo neće se ponašati na odgovarajući način pa se slastice neće lijepo dići u pećnici, a lako bi mogle dobiti neprivlačnu žilavu koricu. Lisnato tijesto bez visoke početne temperature neće ispasti kao što je očekivano - umjesto da se lijepo napuhne i razlista, ostat će plosnato i plivat će u lokvici otopljenog maslaca.
Ako ste se sad ponadali da barem kore od beze smjese možete staviti u pećnicu koju ste tek upalili, uzalud se nadate. Premda pečenje takvih slastica ne zahtijeva osobito visoke temperature, i njima treba početni šok susreta s vrućinom, pa makar ta vrućina iznosila "samo" sto i nešto malo stupnjeva.
Nemojte se zezati ni s kruhom i pecivima koja sadrže kvasac. Premda im mlaka pećnica može prijati u procesu dizanja tijesta, pravilno pečenje zahtijeva visoke temperature. Razlog je u tome što toplina potiče širenje plinova zarobljenih dizanjem kvasca što peciva i kruh čini lijepo napuhanima i mekanima.
Evo nas konačno i na kategoriji peciva koja možete staviti u nezagrijanu pećnicu. Riječ je o starom kruhu koji ste prethodno navlažili kako biste ga u pećnici malo oživjeli. Na njega, s obzirom na to da je već ispečen, neće bitno utjecati stavljanje u pećnicu koja je tek u fazi grijanja.
Ako zaista želite malo uštedjeti na zagrijavanju pećnice, evo vam savjet: upalite je u pravom trenutku. Primijetit ćžete da je u nekim receptima na samom početku navedeno "Upalite pećnicu", a zatim slijedi cijeli popis opisanih radnji koje treba obaviti prije nego kolač ili pecivo na kojem radite konačno ide na pečenje.
Proučite recept, procijenite koliko vam treba vremena da dođete do točke u kojoj se kolač stavlja peći, a koliko vašoj pećnici treba da se zagrije pa na osnovu toga odredite pravi trenutak za upaliti je.