StoryEditor
ShowbizNikolina Tomljanović

Bivša članica grupe E.N.I.: ‘Jedna drugoj i dalje smo podrška. Volim suradnje, Neno Belan i ja spremamo duet, ali nigdje nam se ne žuri‘

Piše Anita Matić
26. veljače 2021. - 13:41
Rado bih da sam nastavila s koncertiranjem, ali odmah sam si rekla da je najvažnije zdravlje i da će sve ovo proćiJakob Patekar

U suradnji s Belfast Foodom nedavno je objavila pjesmu "Volim kako se smiješ", s kojom će nastupiti i na Zagrebačkom festivalu u travnju. Ona definitivno voli ovaj festival na kojem nastupa već nekoliko godina, a s obzirom da je pjesma odmah u startu sjajno prihvaćena, bivšu članicu grupe E.N.I. Nikolinu Tomljanović pitamo koliko bi žarko željela ovoga puta - pobijediti?

- Već sam pobijedila! Čini se da je ova pjesma postigla najviše uspjeha od svih mojih dosadašnjih pjesama. Puno se toga poklopilo. Goran Gubić Hans i Dinko Fazinić napisali su mi krasnu pjesmu, Belfasti su dali svoj štih, Neno Belan odsvirao je usnu harmoniku, Matej Zec isproducirao. Pjesma se dugo radila, dokle god nismo svi bili u potpunosti zadovoljni. Jako sam vjerovala u nju i uložila puno vremena, znanja i ljubavi. Presretna sam što su radijski urednici prepoznali ovu pjesmu. Zagrebački festival zaista jako volim, a izgleda da voli i on mene.

image
Pred pjevačicom je nastup i na Zagrebačkom festivalu
 
Jakob Patekar


Glazbene suradnje odlična su stvar, a vi, premda ste već nekoliko godina u solo vodama, kao nekadašnja "Enica" iskusni ste timski igrač. S kim biste još s naše scene voljeli rado udružiti glazbene snage, možda sa svojim kumom Nenom Belanom?
- Neno i ja imamo plan napraviti duet, ali nikamo nam se ne žuri. Mora nam se dogoditi dobra pjesma i dobar trenutak za oboje. S Oliverom Dragojevićem imam duet ("Ne žuri djevojčice"), zbog čega sam neizmjerno sretna i zahvalna, s mojim velikim prijateljima Ivanom Županovićem i Sandrom Bastiančićem također, a rado bih još zapjevala s Josipom Lisac, Ivanom Kindl... Imamo mi zaista krasne glazbenike i pjevače.

Što mislite o online koncertima?
- Odlična ideja za vrijeme korone. Naravno, to ne može zamijeniti prave live nastupe s publikom. Jednostavno, nedostaje atmosfere.

image
Kristina BARIŠIĆ


Koliko su "Enice" jedna drugoj podrška u nastavku karijera i kakve su šanse da se opet zajedno popnete na pozornicu?
- Naravno da smo podrška jedna drugoj. Bez obzira na to što više ne stvaramo novu glazbu i ne nastupamo, družimo se, volimo i podržavamo. Nije rečeno sto posto da nikad nećemo ponovno zajedno zapjevati. Već smo i imale priliku zapjevati povodom otvorenja Rijeke kao Europske prijestolnice kulture.

Iza sebe imate jedan album, ali i odličan samostalni koncert... Koliko vas je pandemija "izbacila iz kolosjeka" i koliko teško će biti vama, ali i drugim glazbenicima vratiti se na "staro" i krenuti tamo odakle ste stali prije skoro godinu dana?
- Rado bih da sam nastavila s koncertiranjem jer prvi samostalni koncert sjajno je prošao, kao i nastup nakon toga za Novu godinu u Rijeci. Nažalost, tada nam je stigla korona. Ali, nema veze. Odmah sam si rekla da je najvažnije zdravlje i da će sve to proći. Pjesma mi odlično kotira, stiže nam proljeće i popuštanje mjera.

image
Djevojke iz grupe E.N.I. i dalje su podrška jedna drugoj
Davor Zunic/Cropix


Maneštra i pizza s balancanama


Radite kao učiteljica razredne nastave. Kako ste se snašli u online nastavi i kako biste sebe opisali na tom polju; jeste li strogi i mogu li vas današnje generacije mlađih naraštaja izbaciti iz takta?
- U onom prvom naletu korone radili smo zapravo preko Vibera jer sam ja u razrednoj nastavi. Neobično je bilo na taj način komunicirati s roditeljima i učenicima vezano uz gradivo, ali sve se može kad se hoće. Meni je to bilo zapravo jako izazovno, zanimljivo i zabavno. Promjena. Stroga jesam kad treba. Volim red, rad i mir, ali kako kažu moji učenici, uopće nisam stroga jer se za nekoliko sekundi smijem. Prepoznaju moje grimase i geste i znaju da se volim šaliti. Puno je ljubavi, smijeha, suzica, zagrljaja i utjehe. Jako ih volim pa budem razočarana kad neki učenik ili učenica ne uloži dovoljno truda.

Kada ste prije nekoliko godina posvojili prekrasnu djevojčicu iz Afrike, svi su time bili oduševljeni. Koliko ste svojim primjerom nadahnuli druge parove, budući da ste i sami otvoreno pričali kako je procedura posvajanja djeteta u Hrvatskoj izuzetno izazovna i iscrpljujuća?
- Obitelj, prijatelji, poznanici i općenito svi zaista su krasno reagirali. Salomé ima tople oči u koje se moraš zaljubiti i zaista je divna djevojčica, kćer. Mnogi nam komentiraju da je to divno te da su i sami poželjeli posvojiti. Nadam se da su u tome i uspjeli, makar izvan Hrvatske.

image
Za duet čekaju dobru pjesmu i dobar trenutak
 
Niksa Stipanicev/Cropix


Koliko vas je majčinstvo promijenilo i koliko vam je sada teško paralelno "hendlati" i na stalnom poslu, glazbenom polju, majčinstvu, kućanskim obavezama?
- Meni nije ništa teško. Uvijek sam znala dobro organizirati svoje vrijeme i obaveze. Sjećam se ranih dana s grupom E.N.I., vožnje na koncerte i učenja u kombiju. Imam divnog supruga i kćer koji su stalno uz mene i to mi puni baterije. Volim raditi u školi, volim glazbu, prijatelje, društvo, sve stižem i u svemu guštam.

Kad smo kod potonjeg, volite i kulinarstvo. Što pripremate najbolje i mislite li se možda ozbiljnije pozabaviti i s gastronomskom scenom, koja posljednjih godina ima poprilično poklonika?
- Moj suprug kaže da najbolje radim maneštru i pizzu od balancana, a kćeri je najbolji moj bakalar gulaš. Prijateljima su pak najbolje moje raffaello kuglice i palačinke. Volim kuhati i isprobavati zanimljive, drukčije recepte. Moja mama često kaže kako su joj moja jela fina i potpuno drukčija od svega što ona priprema. Veliki sam ljubitelj i gastronomskih emisija. Gdje će me moje kuhanje odvesti... tko zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 15:44