StoryEditorOCM
ProstorijaKOJA DOBRA RJEŠENJA

Udoban životni prostor: Pogledajte koliko se prostorija krije u ovom stanu od samo 24 četvornih metara!

Piše MOZAIK SD
17. kolovoza 2023. - 09:02

Ovaj stan od 24 četvorna metra daje osjećaj prostranosti, luksuza i profinjenosti, daleko iznad svoje veličine. Projekt potpisuje arhitekt Brad Swartz iz Australije, piše Dom i Dizajn.

image
Tom Ferguson
image
Tom Ferguson

-Kako bi postigli da stan ne djeljuje prenatrpano, koristili smo dvije komplementarne taktike dizajna a sve u cilju stvaranja diskretnog razdvajanja između javnih i privatnih prostorija u stanu. Prostor spavaće sobe sveden je na najnužnije stvari, s bračnim krevetom na letvičastoj podnici. Ispod kreveta je spremište, a uvučena polica je pokraj. Čisto jednostavno - objašnjava arhitekt i dodaje kako su kuhinja, kupaonica, garderoba i ostava raspoređeni iza spavaćeg dijela tj. iza platforme kreveta, a sve djeluje vrlo vješto i pametno isprepleteno i posloženo. Poput dijelova Tetrisa.

image
Tom Ferguson
image
Tom Ferguson

Time je više od jedne polovice stana ostalo otvoreno za dnevni boravak i blagovaonicu, maksimizirajući fleksibilnost novog tlocrta. Arhitekt je uspio ono što mnogima ne uspijeva - u prostor od samo 24 kvadrata smijestio je čak četiri prostorije.Ključ je u kliznim vratima koje skrivaju spavaću sobu ili kuhinju, a između te dvije prostorije nalaze se skrivena vrata koja vode do garderobe i kupaonice.

image
Tom Ferguson
image
Tom Ferguson

-Klizna vrata od tvrdog drva koja idu od poda do stropa ključni su uređaj za razdvajanje privatnih od javnih prostorija u domu koje inače, zbog male površine, ne bi mogle biti razdvojene- podjele javno/privatno. Time se postiglo i da stan vizualno izgleda veće, a spvaća soba i kuhinja mogu se djelomično ili potpuno zakloniti bez da išta od toga utječe na konačni vizualni dojam - objašnjava arhitekt Brad Swartz.i kaže kako je posebno ponosan što osim funkcionalnosti, prostranosti i osjećaja ugode, stan ima protok prirodnog svjetla tj. nije mračan.Isto je i s protokom zraka. Kupaonica i hodnik, zahvaljujući ogledalima, izgledaju mnogo prostranije. A općenito cijeli stan djeluje puno veće i zbog velikih prozora. Stan se inače službeno zove Boneca Apartment što je portugalska riječ za kuću lutaka. Prigodno, zar ne?

image
Tom Ferguson
image
Tom Ferguson
image
Tom Ferguson
image
Tom Ferguson
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:33