StoryEditor
ProstorijaPrivatna oaza

U uvali Vinišće pronašli smo mjesto iz snova: obiteljska kuća za odmor poznatog vaterpolista nastajala je godinama, pravi je mali raj uz more

14. studenog 2020. - 12:45
Paun Paunović/Cropix

Ako ste ikada zamišljali kuću uz more, na osami, a opet dovoljno blizu kakva mjesta, u zelenilu, s vrtom i zdravim voćem i povrćem, s terasastim komadićima raja u kojem se možete odmarati s pogledom na more... a onda ste pomislili da je nešto tako nemoguće s obzirom na napučenost obale i brojne turiste prije korone, ipak vas možemo razveseliti, jer takvo mjesto doista postoji. Na Pecilovu, dijelu uvale Vinišće, samo dvanaest kilometara od Marine, one nedaleko od Trogira, nalazi se kuća za odmor nazvana po dijelu gdje se nalazi - "Pecilovo" i tamo smo našli baš sve što smo naveli u prvoj rečenici.

Riječ je o obiteljskoj kući za odmor našeg poznatog vaterpolista i olimpijca Zdeslava Vrdoljaka, koji nam zajedno sa suprugom Vedranom priča o kući koja je nastajala godinama. Zapravo, malo-pomalo rađena je prema zamisli njegove majke Lade Vrdoljak, arhitektice koja je, kako nam naglašava Zdeslav, zaslužna i za kuću i za zidiće, terasasta mjesta za opuštanje, za hortikulturu i sve što čini ovu ljepotu u zelenilu uz more.

image
Paun Paunović/Cropix

Privatna oaza

- Ovo je mjesto za mir, naša privatna oaza idealna za intimna i opuštajuća povlačenja popraćena zvukom mora i mirisom borova. Kratkom šetnjom od nekoliko minuta opet možete doći do mjesta, ljudi, restorana... - kažu domaćini.

Gledajući s mora, iz zelenila se samo naziru crvenkasti krov i dva neobična okrugla prozora s isto tako okruglim zelenim škurama. Već taj prizor izaziva znatiželju, gotovo jednako kao kad se približavate kući s kopnenog dijela. S ceste vas vode kamene staze djelomično obrubljene isto takvim kamenim zidićima, a sve kroz zelenilo i vrt. Lijepa jednokatnica ovakav izgled "stekla" je 98., kaže Zdeslav, dodajući kako oko kuće ima oko tisuću kvadrata vrta.

image
Paun Paunović/Cropix

Iznad kuće su prekrasan maslinik, vrt i povrtnjak te travnati prostor s opremom za sjedenje, što je zasigurno najljepši pogled na zaljev Vinišće.

Ispred same kuće su velika terasa s pogledom na more te natkriveni prostor s roštiljem i blagovaonicom. Nekoliko stepenica niže je još jedna terasa sa stolom za stolni tenis, pa vas put vodi prema moru.

image
Paun Paunović/Cropix

Ali zadržimo se na terasi, gdje su se "zavalile" četiri zelene ležaljke, onakve kakve su se koristile nekada, Splićani ih zovu "šezloni", a njemački turisti bi rekli "liegenstuhle". Već i taj retro detalj daje naslutiti da se ova ugodna priča nastavlja i u interijeru.

U velikom dnevnom prostoru u prizemlju sve je "sjelo" na svoje mjesto. Sve ima smisla, od podnih pločica u tonovima cigle, preko zidanog kamina od opeke te toplih tonova drvenog namješta do konačno mirne plave boje na naslonjačima. Ugodni tonovi drva i "ciglenih" pločica nastavljaju se i na stubište prema gornjem katu, gdje su smještene spavaće sobe. I tu je drveni namještaj u kombinaciji s plavim ili ružičastim tonovima tkanina, a nekako nam je najviše srcu prirasla soba s dva okrugla prozora.

image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. siječanj 2021 09:09