StoryEditor
ProstorijaRIJEŠITE SE VIŠKA

Stalno bacate novce na nove lonce, kuhinja puca po šavovima, grintavi ste? Iskusni splitski chef tvrdi: Ovo je sve što vam od posuđa treba za skuhati sva moguća jela!

25. veljače 2021. - 18:54
'U normalnim okolnostima treba vam jedna šira teća viših stijenki u kojoj možete raditi sve. U njoj se pripremaju juhe, rižoti, sarme, fažol, punjene paprike, gulaši, šnicli u toću...'Saša Burić/Cropix

Od kada su na TV ekranima zavladali gastronomski showovi, a vrhunski chefovi postali skoro pa svakodnevni kućni gosti, i naše su se kuhinje počele puniti svakojakim loncima i tećama.

Pod navalom razmišljanja treba mi ovo, i ono, i sve to, napunili smo police svim i svačim. I s vremenom smo shvatili kako smo zagušili prostor, uvidjevši da većina od tih pomagala, samo na policama skuplja prašinu.

Što nam treba u kuhinji? Je li bolje imati viši, uži lonac ili jednu širu teću? Koje noževe odabrati? Kojem se materijalu okrenuti? Sva ta pitanja postavili smo splitskom chefu iz peškarije "Sibe", Boži Buli Kovačevu, koji u svakodnevnoj praksi, u ekonomičnoj kuhinji, kuha 15-ak jela.

– Domaćice, posebno mlade, često kuhinju napuče svim i svačim, misleći kako im sve treba. Treba, ali samo ako se žele ozbiljnije baviti kuharstvom, ili je to profesionalno kuhanje.

U normalnim okolnostima treba vam jedna šira teća viših stijenki u kojoj možete raditi sve. U njoj se pripremaju juhe, rižoti, sarme, fažol, punjene paprike, gulaši, šnicli u toću.


U širu teću možete posložiti i do 10 punjenih paprika, 20 sarmi, a u užoj, višoj, u naravi loncu, upola manje. Zato je takva šira posuda praktičnija, štedi prostor. Visoki uži lonac je idealan za kuhanje juhe – veli chef Božo.

Poželjno je imati i jednu manju pliću teću za pire, za nekoliko odrezaka u umaku, ili kuhanje kreme za kolače. Uz njih neka se nađe i jedna manja, onako za na brzinu podgrijati mlijeko, ili vodu za čaj.

Tava

I s tavama smo u problemu, imamo ih po kući barem pet, šest, ako ne i više komada. Jednu veliku, pa grill, srednju, manju, jednu najmanju za dva jaja na oko. I još jednu za palačinke.

Pa još kada dođe akcija, eto kupnje i dodatne tri tave u tri veličine, za 90-ak kuna sve. Tko bi takvoj prigodi odolio.

Chef Božo se smije na te početničke greške, jer po njegovu mišljenju, u obitelji od 4 do 5 članova, treba samo jedna velika tava viših rubova, malo dublja, recimo nalik onoj za wok širine 28 do 30 centimetara. U njoj možete kuhati rižot, i tjesteninu i umake, peći kotlete, odreske, pirjati povrće. A što ćemo s tavom za palačinke?

– Tri su vrste tava, plitka za palačinke, srednja i duboka za rižote i tjesteninu. Tava veličine 28 do 30 centimetara u promjeru je i više nego dovoljna za prosječnu obitelj.


Ako se priprema za veći broj ljudi, tada se samo pređe u širu. Palačinke se mogu napraviti i u srednjoj, ali nekima ih je tu teže okrenuti, skinuti s plohe.

Što se tiče grill tave, ona je ista kao i srednja tava, samo ima po sebi nabore. Prilikom biranja tave, isto kao i kod teća, uzmite onu s debljim dnom.

Ne gledajte u sto kuna, jer s tankim dnom će vam ubrzo doći do zagaranja, lijepljenja hrane. Deblje dno, kvalitetan inoks, i miran si nekoliko godina – veli Kovačev.

Daske za rezanje

Koliko god bile lijepe, a uz to zadnjih nekoliko godina i u trendu, drvene daske za rezanje su obično mali problem. Zašto? Zato što tijekom vremena dobiju brazgotine, u kojima se skupljaju ostaci hrane. Tako postaju i opasnost za razvoj bakterija.

Teško ih je dobro očistiti, a ako se stave u perilicu posuđa, s vremenom u njoj počinju mijenjati oblik. Drvene daske su divan dekor i podloga za nareske, fine sireve, steakove. Ali ima ipak nešto ekonomičnijih za svakodnevnu praksu.


– Radije se priklanjam PVC daskama jer trpe udarce. A i odlično podnose tretman perilici posuđa – educira nas chef.

Pomagala

A što ćemo s tim, imamo ih milijun? Obično nam trebaju samo dvije drvene žlice za miješanje, guljač za skidanje kore krumpira, jabuka, krastavaca.

Tu su još i bat za meso, gnječilica za krumpire takozvana "štruka papata", cjedilo za tjesteninu i juhu, hvataljke za okretanje mesa i žica mutilica kao zamjena za mikser.


A što se tiče kuhinjskih uređaja, i tu imamo top tri izbor.

Kuhinjski uređaji

– Treba vam mikser, obični sa žicama, sjeckalica srednje veličine za povrće, u koju dolazi i ribež, te štapni mikser za usitnjavanje gustih juha. Blender je dobra stvar, ali u malim kužinama zauzima radni prostor.


Kod naprednijih kuharica dobro će doći i mašina za miješanje kruha, ali to je samo za one koje se vole češće igrati u kuhinji – pojašnjava nam chef Božo.

Noževi

Eto nam još jednog problema. Imamo savjet, dovoljna su nam tri noža: mali za guljenje povrća, srednji za rezanje mesa i treći takozvani "chef knife" za sjeckanje.

On može poslužiti i kao zamjena za sve prethodne. Pa kada već kupujete u našim dućanima zna se na akcijama i uz kupone naći sva tri u kompletu. Optimalna je cijena do 100 kuna za svaki, pa ste mirni što se tiče ovog alata u kuhinji za duže vrijeme.


– Postoji i santoku nož koji se koristi za sjeckanje povrća, pogodan je jer se na njega ne možeš nabosti. Iako se u nožu šefa kuhinje, tom chefs knifeu, zapravo krije sve što treba. Ja bih svakako preporučio i kupnju ručnog oštrača za noževe, to je odlična stvar. I u svakom trenutku lijepo naoštriš nož. Jer, ne zaboravimo, većina ljudi poreže se baš na tupi nož – veli chef Kovačev.

MATERIJALI

Što je najbolje


Alu gus – multifunkcionalna teća u kojoj namirnica ne zagara, ali traži vrijeme da se s njim naučiti raditi.

Inox – najzgodnije i najpraktičnije za uporabu, pogodno za mlade domaćice.

Bakreno posuđe – efektnog izgleda, pogodno za retro kuhinje, posuđe koje i poprilično košta.

Tefal ili keramički premaz – rok trajanja do dvije, tri godine, ako ga ne zarežete žicom za ribanje, odličan izbor za friganja.

Emajl – idealan za pečenje, umake, gulaše, brujete, gregade, grah, zove se i teća s tri noge.

Vatrostalno staklo – posuda za pečenje mesa u pećnici, u kojoj, bez obzira na prednosti, krumpir nikada neće dobiti hrskavu koricu kao kada se peče u limu za pečenje​.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2021 03:59