StoryEditorOCM
PanoramaPoganski običaji

Zašto je bilo zabranjeno slavlje Božića u Novoj Engleskoj? Sve božićne aktivnosti poput plesa, igrokaza, igara, pjevanja, a posebno konzumacije alkohola bile su nedozvoljene

Piše MOZAIK SD
9. siječnja 2023. - 20:59

Tijekom šesnaestog i sedamnaestog stoljeća puritanci su vjerovali da su vrlo stroga pravila neophodna za istinsko i potpuno ispovijedanje vjere i da je svaki oblik veselja grijeh, piše nationalgeographic.rs.

"Koliko god to šokantno zvučalo, sljedbenici Isusa Krista u Americi i Engleskoj pomogli su u donošenju zakona koji zabranjuju slavlje Božića jer su vjerovali da je uvreda Bogu slaviti dan povezan s drevnim poganstvom", navodi se u knjizi Shocked by the Bible Joea Kovacsa. "Većina Amerikanaca danas ne zna da je Božić bio zabranjen u Bostonu od 1659. do 1681. godine."

Tako su sve božićne aktivnosti poput plesa, sezonskih igrokaza, igara, pjevanja, veselih slavlja, a posebno konzumacije alkohola bile zabranjene u Engleskoj 1644. godine, kada su engleskim parlamentom dominirali puritanci, a i oni vjernici koji su krenuli u Novu Englesku također su poštovali ta pravila. Tako je Božić zabranjen u Bostonu, a slavlje ovog praznika se, štoviše, smatralo kaznenim djelom.

Božićna drvca i ukrasi smatrani su dijelom poganskih rituala, a puritanci su zabranjivali konzumaciju tradicionalne božićne hrane poput mesnih pita i pudinga. Puritanci su, osim toga, tražili da sve trgovine i zanatske radnje ostanu otvorene na Božić, dok su vjesnici na Badnjak na ulicama uzvikivali "Ne Božiću, ne Božiću!".

U Engleskoj je ta zabrana ukinuta već 1660. godine, kada je Charles II. Stuart preuzeo prijestolje, no u Novoj Engleskoj slavlje Božića dopušteno je tek 1856. Štoviše, i nakon toga - sve do 1870. - nastava se održavala u nekim školama i 25. prosinca.

Promjena je bila postupna, a vjernici su polako prihvaćali ovaj praznik i običaje koji ga prate, piše nationalgeographic.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 01:58