StoryEditorOCM
Panoramavegansko slavlje

Umjesto blagdanske purice sve više Amerikanaca jede ovo; ‘Postoji rizik da se previše približimo jedenju mesa‘

Piše vijesti sd
22. studenog 2023. - 11:26

Baš poput pravih purica, u Americi se za Dan zahvalnosti tradicionalno poslužuje i veganska verzija te delicije - "Tofurky" pečenka.

Svake godine tvrtka koja proizvodi zamjenu za puretinu na bazi tofua uoči Dana zahvalnosti užurbano priprema i veće porcije dovoljne za čitavu obitelj.

Radnici tvrtke Hood Factory iz Oregona u svakoj 10-satnoj smjeni proizvedu, ispeku i zapakiraju 6.000 blagdanskih pečenki.

Otkako je izumljena 1980., prodano je više od 7,5 milijuna Tofurky pečenki, piše Jutarnji list.

image

Tofurky se sastoji od tofua i pšenične mase koja se omata oko punjenja od riže

Screenshot YouTube Hood Factory

No proces miješanja i izrade te količine tofua i pšenične mase koja se omata oko punjenja od riže, ne izgleda uvijek lijepo.

Daily Mail je zavirio u pogon u kojem nastaje ta svojevrsna veganska kobasica.

Oko 175 radnika, od čega njih 50 u krovnoj kompaniji Turtle Island Foods" Hood River, hvataju se svake godine u koštac s opsežnim poslom izrade Tofurkyja.

Peci, ohladi, šalji

U svakoj smjeni je četvero ljudi zaduženo za izradu tijesta od tofua i brašna, koje se potom miješa s uljem uljane repice, vodom i slanim začinima kako bi smjesa dobila teksturu i okus.

Drugi zaposlenik ima zadatak napraviti punjenje od riže koju miješa s krušnim mrvicama, celerom, lukom, mrkvom i začinima. Te se dvije smjese potom u industrijskom pogonu kombiniraju pomoću dvije cijevi različite debljine.

Jednom kad su pečene i ohlađene, pečenke se pakiraju i šalju u trgovine. Jedna Tofurky pečenka s umakom za pet osoba košta 13,50 dolara.

image

Jedna Tofurky pečenka s umakom za pet osoba košta 13,50 dolara

Screenshot YouTube Hood Factory

"Ukupno 97 posto naše proizvodnje smješteno je u našem pogonu u Hood Riveru", kaže direktor tvrtke Turtle Island Foods, Jaime Athos, koji je posao preuzeo od svog očuha Setha.

"Imali smo poteškoća oko pakiranja. Također nas je iznenadilo povećanje cijena, prvo zbog Covida, a onda i zbog rata u Ukrajini koja je najveći svjetski izvoznik žita", kaže Athos.

rendgenski pregled pečenke

Iako proces izrade Tofurkyja u svim svojim fazama ne izgleda baš privlačno, svakako je bolje od klanja milijuna ptica koje su prije toga živjele i bile prevožene u krajnje nehumanim uvjetima. Baš zbog te okrutnosti i loših uvjeta, tvornice za uzgoj peradi u 8 američkih saveznih država su samo ove godine platile više od 1,5 milijuna dolara kazni.

Možda i najzanimljivija faza proizvodnje Tofurkyja je rendgenski pregled gotovog proizvoda kako bi se provjerilo da ništa sumnjivo nije završilo u smjesi.

Iako niti jedan zakon ne propisuje da se Tofurky mora pregledavati rendgenom, upravo taj korak zaslužan je što se ova veganska pečenka već tako dugo proizvodi i što se sve češće nalazi na blagdanskim trpezama.

Direktor Athos kaže da je bilo zahtjeva i za proizvodnjom Tofurkyja bez glutena, ali vjerni kupci privrženi su trenutnoj formuli, čak i ako nema toliko okus po puretini.

"Mislim da postoji određeni rizik u tome da se previše približimo točnom iskustvu jedenja mesa. Naime, kada je nešto blizu, ali ne sasvim takvo, to je gore nego kad ste primjetno udaljeni od cilja. Za nas je važnije da je proizvod dobar i ukusan, a ne da ima posve isti okus kao i meso", rekao je Athos,, piše Jutarnji list.

image

Iako proces izrade Tofurkyja u svim svojim fazama ne izgleda baš privlačno, svakako je bolje od klanja milijuna ptica koje su prije toga živjele i bile prevožene u krajnje nehumanim uvjetima (ilustracija)

Andrew Caballero-reynolds/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:31