StoryEditorOCM
PanoramaKREATIVNA SURADNJA

Splitska modna kartolina Monike Sablić i Feđe Klarića; predstavljena linija dizajnerskih majica Smoji u čast

Piše MOZAIK SD
15. veljače 2023. - 13:28

Suvremeni Split nezamisliv je bez ostavštine Miljenka Smoje, kao što je Smojin opus nezamisliv bez Splita i Dalmacije.

I baš zato, na stogodišnjicu Smojina rođenja, 14. veljače, u Splitu je predstavljena nesvakidašnja suradnja. Naime, kako je cijela 2023. godina u gradu pod Marjanom posvećena ovom velikanu hrvatske književnosti i novinarstva, splitska dizajnerica Monika Sablić udružila je snage s legendarnim splitskim fotoreporterom Feđom Klarićem te su zajedno osmislili modnu odu Miljenku Smoji.

image

Monika Sablić

Privatni album

Klarić s ponosom ističe da mu je Smoje bio, ne samo prijatelj, već i veliki učitelj novinarstva zbog čega je svojim fotoaparatom zabilježio brojne zanimljive vijesti i priče, ali i zajedničke poslovne i privatne trenutke.

image

Monika Sablić i Feđa Klarić

Privatni album

Monika ih je godinama s divljenjem pratila pa nije trebalo dugo da se u glavama splitskih kreativaca rodi nova ideja. Nastavljajući se na medijski zapaženu te kod publike iznimno uspješnu suradnju dizajniranja majica s fotografijama Jadrana Lazića, nova kolekcija T-shirta Monike Sablić diči se Smojinim likom uhvaćenim kroz Klarićev objektiv. Uz Smoju, tu su i brojne prepoznatljive splitske minijature koje je Klarić desetljećima bilježio, čuvajući ono najbolje od duha grada kojeg sada možete sa sobom nositi gdje god da pošli.

image

Monika Sablić

Privatni album

Monika Sablić: „Već je dobro poznato da u sve svoje kreacije unosim dašak Dalmacije. Ovo podneblje trajna mi je inspiracija, kako u ženskoj modi koja je moj zaštitni znak, tako i u unisex majicama koje sam prošle godine osmislila. I dok mi je pri kreiranju haljina u mislima putena i prelijepa Dalmatinka, poput one iz istoimene Terezine pjesme, pri kreiranju linije majica vodila sam se opuštenošću, ali i specifičnim humorom i britkošću legendi našega grada. A tko je bolji simbol takvog Splita od Miljenka Smoje? Zbog toga sam beskrajno zahvalna gospodinu Feđi Klariću bez čijih uspomena na Smoju ne bismo mogli predstaviti ovako sjajan dizajn.“

image

Monika Sablić

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 12:32