StoryEditorOCM
Panorama‘nema opasnosti‘

Pijan vozio ‘nabrijani‘ Porsche po Zagrebu pa se žalio: ‘Skromnih sam primanja.‘ Sutkinja je bila blaga...

Piše MOZAIK SD
25. siječnja 2024. - 17:32

Stanoviti Ratko je proglašen krivim i osuđen jer je pijan upravljao "nabrijanim" Porscheom Ulicom Milana Rešetara u Zagrebu - javlja Danica.

Napuhao je 1,38 promila, a sve se dogodilo lani u srpnju oko 8.40 sati ujutro. Ratko (31) na sudu se branio kako je prethodnog dana slavio rođendan prijatelja te nije cijeli dan jeo, a popio je samo tri piva.

"Bio sam jako umoran i iscrpljen pa mislim da je to razlog što je pokazana ta količina alkohola. Skromnih sam primanja pa molim da mi se ublaži novčana kazna", požalio se Ratko sutkinji.

Ispod minimuma

Nakon što su ga policajci bili zaustavili, rekao im je da je popio četiri piva i potpisao je zapisnik bez primjedaba. Sutkinja ga je odlučila kazniti s 500 eura te je odbila prijedlog policije da mu se izrekne dvomjesečna zabrana vožnje.

Za tu količinu alkohola, inače, predviđena je najmanja kazna od 660 eura, a najviša 1990 eura. No, sutkinja kaže kako mu je "kao olakotnu okolnost cijenila činjenicu da dosad nije kažnjavan za isto djelo prekršaja".

Sutkinja mu je "izrekla novčanu kaznu ispod zakonom propisanog minimuma smatrajući da će se i ovako izrečenom kaznom postići svrha kažnjavanja te djelovati na buduće ponašanje vozača".

No, u obrazloženju presude navedeno je i kako je Ratko prekršajno kažnjavana osoba. Ipak, olakotna okolnost mu je bila da ga dosad nisu "ulovili" baš pijanog za volanom.

"Osim toga, nije primijenjena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od dva mjeseca, kako je to predložila policija u optužnom prijedlogu.

Smatram da i bez primjene takve mjere, a s obzirom na okolnosti pod kojima je prekršaj počinjen, ne postoji opasnost da će ponovno počiniti takav prekršaj, a posebice cijeneći činjenicu da nije prekršajno osuđivan za isto djelo prekršaja", zaključila je sutkinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:54