StoryEditorOCM
PanoramaNIJE MU TREBALO PUNO

Nosio je pohabanu odjeću i vozio kosilicu; kad je nedavno umro, doznalo se koliko je bogat, a sav novac ostavio je...

Piše MOZAIK SD
22. studenog 2023. - 09:07

Čovjek iz New Hampshirea, koji je živio u nenamještenoj mobilnoj kućici i vozio kosilicu po svom malom gradu, umro je kao tajni multimilijunaš i ostavio svoje bogatstvo lokalnoj zajednici.

Geoffrey Holt, koji je preminuo u lipnju 2023. u dobi od 82 godine, bio je poznat kao čuvar parka mobilnih kućica u Hinsdaleu gdje je živio, nije imao računalo ni televiziju i spavao je na pohabanom krevetu - piše New York Post, a o istom javljaju i brojni drugi američki mediji.

Holt je rijetko napuštao grad od 4200 stanovnika na granici Vermonta i Massachusettsa i nije imao automobil. Često su ga viđali kako odjeven u pohabanuu odjeću vozi svoju kosilicu do lokalne trgovine.

Edwin Smith, Holtov najbolji prijatelj, bivši poslodavac, saznao je nedugo prije njegove smrti da ovaj ima toliki novac i da se radi  od 3,8 milijuna dolara. Jedno od Geoffreyjevih njegovih prvih ulaganja, s velikim povratom, bilo je u investicijski fond s većinskim portefeljem u telekomunikacijama - uložio je u njega još prije pojave mobitela.

- Činilo se da ima sve što je želio, a nije mu trebalo puno - rekao je njegov prijatelj.

Smith je rekao Holtu da misli i na zajednicu, ali nikada nije očekivao da će baš ostaviti sav novac u gradsku blagajnu, s uputama da ga se potroši na obrazovanje, zdravstvo, rekreaciju i kulturu.

- Bio sam pomalo zapanjen kada sam saznao da je sve otišlo gradu - rekao je Smith.

Holt je bio omiljen u zajednici, gdje je često radio povremene poslove za druge, ali ono što većina stanovnika nije znala je da je živio daleko ispod svojih mogućnosti.

- Mislim da je za njega kosidba travnjaka bilo opuštajuća, to je bio način da se nekako poveže s prirodom - rekao je jedan njegov pozannik.

image

ILUSTRACIJA

Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp

Gradski dužnosnici raspravljali su o tome kako najbolje iskoristiti novac, a lokalne organizacije su pozvane da se prijave za dodjelu bespovratnih sredstva.

Geoffreyjeva sestra Allison Holt (81) iz Laguna Woodsa u Kaliforniji rekla je da je Holt od svog oca naučio koliko je važno ne trošiti novac i investirati:

- Geoffrey je imao poteškoća u učenju. Imao je disleksiju. No, bio je vrlo pametan,  iako je -  kad se radilo o pisanju ili "spelovanju" - bio izgubljen slučaj. Naš otac je bio profesor i  mislim da se Geoffrey osjećao kao da ga je na nelki način razočarao - rekla je.

Otac im je, naime, predavao je engleski i svjetsku književnost na American International Collegeu.

Holt, koji je služio u Američkoj mornarici i bio kolekcionar knjiga o povijesti i ploča skladatelja poput Handela i Mozarta, nije razgovarao o novcu sa svojom sestrom, ali ju je često pitao treba li joj što. Ona kaže kako joj je govorio da jej važno biti neupadljiv, inače bi se lako moglo dogoditi da upadneš u nevolje. 
Ispada da je u tome i savršeno uspio, do samog kraja života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:56