StoryEditorOCM
PanoramaSVE JE ZAGAĐENO

Ne možemo joj pobjeći: šokantna istraživanja pokazala da konstantno konzumiramo plastiku, evo što ona radi našem mozgu

Piše MOZAIK SD
3. svibnja 2023. - 12:06

Istraživači sa Sveučilišta u Beču otkrili su čestice plastike u mozgovima miševa dva sata nakon što su miševi popili vodu. Naime, ona je zagađena mikroplastikom, prenosi Dnevnik.

"Jednom kada uđu u mozak čestice plastike mogu povećati rizik od upale, neuroloških poremećaja ili čak neurodegenerativnih bolesti kao što su Alzheimerova ili Parkinsonova bolest", rekao je Lukas Kenner, jedan od istraživača koji su radili na projektu.

Osim teških degenerativnih posljedica, istraživači vjeruju da kontaminacija mikroplastikom u mozgu uzrokuje kratkoročne zdravstvene učinke kao na primjer kognitivno oštećenje, neurotoksičnost i promijenjene razine neurotransmitera, što potencijalno doprinosi promjenama u ponašanju.

Iako se studija u Beču usredotočila na učinke plastike it pitke vode, to nije jedini način na koji ljudi konzumiraju plastiku. Kineska studija iz 2022. istraživala je kako plastika koja se udiše kroz nos utječe na mozak, te su istraživači izvijestili da se mogla uočiti jasna neurotoksičnost nanoplastike. Prema njima, udahnuta plastika dovodi do smanjenog funkcioniranja određenih moždanih enzima koji također ne funkcioniraju u mozgu pacijenata s Parkinsonovom i Alzheimerovom bolešću.

Jasno je da se plastika infiltrirala u većinu dijelova ljudskog tijela, uključujući krv, organe, placente, majčino mlijeko i gastrointestinalni sustav. Iako još u potpunosti nije razjašnjeno kako plastika utječe na različite dijelove našeg tijela, mnoge kemikalije koje se nalaze u plastici poznate su kao karcinogene i hormonski disruptori, povezane s negativnim zdravstvenim ishodima, kao na primjer pretilošću, dijabetesom, reproduktivnim poremećajima i neurološkim oštećenjima u fetusa i djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:30