StoryEditorOCM
PanoramaSVE U JEDNOM

Možete li zamisliti: mikrostan od 7 metara četvornih po cijeni od skoro 60.000 eura. Biste li vi platili toliko?

Piše A.B./Dom i Dizajn
18. kolovoza 2023. - 08:32

Zamislite da svoj život smjestite u samo 7 četvornih metara. Otprilike bi bilo mjesta za krevet, WC i tuš, umivaonik, mikrovalnu pećnicu i malo spremišta. Ali nema mjesta za kuhinju u kojoj bi se kuhalo, ukrase, mjesto za odlaganje opreme za hobije ili mjesto gdje biste smjestili goste, prenosi Guardian.

image
My-auction.co.uk/

Ovo je opis života u najmanjem londonskom mikrostanu. Smješten u viktorijanskom objektu u Lower Claptonu, u istočnom Londonu, prodavači ga smatraju najmanjim prostorom koji se pojavio na tržištu u glavnom gradu. Minimalna cijena koju su postavili na dražbi je 50.000 funti (58 523 eura), ali očekuje se da će postići i veću cijenu, piše Dom i Dizajn.

Stan je primjer onoga za što stručnjaci kažu da je rastući fenomen sićušnih domova, potaknut naglim porastom cijena stanarina i nekretnina. Mikrostanovi su sve traženiji i sve manji, kažu.

Claptonov stan nedavno je renoviran i ima veliki prozor. Kako bi se povećao prostor, ima krevet iznad skladišnog prostora i ormara. Prostor između kreveta i zida dovoljno je širok da u njemu možete raširiti ruke, a tu je i sklopivi stol za jelo ili rad. WC i tuš su u posebnoj prostoriji.

image
My-auction.co.uk/

Vlasnik je već nadoknadio investiciju dobivanjem 800 funti (935 eura) najamnine svaki mjesec. Trenutačni stanar većinu vremena živi drugdje i svaki tjedan provodi samo noć ili dvije u stanu jer je bliže poslu.

Cijena je snažan simbol toga koliko je stanovanje postalo nedostupno. TV voditeljica Kirstie Allsopp nedavno je razbjesnila milenijalce sugerirajući da bi si mogli priuštiti kupnju vlastitih domova ako bi manje trošili na teretanu, easyJet letove, kavu i Netflix. Kritičari su istaknuli da je, kada je kupila svoj prvi stan, prosječna kuća koštala 50.000 funti i imala je 73,4 četvornih metara – 10 puta više od stana Claptona.

image
My-auction.co.uk/

Godine 2019. stan od 9 četvornih metara u drugom dijelu Hackneya bio je na tržištu za 130.000 funti. Agencija za nekretnine Wild & Co rekla je da je primila dvije ponude, obje ispod tražene cijene, i da je bilo potrebno 28 pregleda da se pronađu stanari, koji su plaćali 600 funti mjesečno.

Mikrostanovi postaju sve popularniji i njihova se veličina smanjuje, pokazalo je istraživanje Philipa Hubbarda, profesora urbanih studija na Kings Collegeu u Londonu. Jedan od 15 stanova u Londonu ispod je nacionalnog minimalnog standarda od 37 četvornih metara za jednosobni dom. Hubbard je preporučio kupcima da potraže stanove iznad 37 četvornih metara jer manje prozora i nemogućnost podjele životnog, radnog i slobodnog prostora oštećuju san i mentalno zdravlje, a manje su nekretnine skuplje po četvornom metru.

image
My-auction.co.uk/

Julia Rugg, istraživačica pri Centru za stambenu politiku Sveučilišta York, rekla je da Claptonova prodaja odražava "napuhanu prirodu tržišta nekretnina u Londonu" i dodala da bi to bio "zabrinjavajući razvoj" ako bi se ovakvi mikrostanovi vidjeli kao rješenje za dostupnost stanova, piše Dom i Dizajn.

image
My-auction.co.uk/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:08