StoryEditorOCM
PanoramaTRAGIČAN ISHOD

Dvije majke pokrenule kampanju protiv TikToka nakon što su izgubile djecu zbog smrtonosnog izazova na njemu

Piše MOZAIK SD
4. ožujka 2024. - 12:57

 Dvije ožalošćene majke koje vjeruju da su izgubile svoje sinove kroz opasne TikTok izazove tvrde da aplikacija nije otišla dovoljno daleko u uklanjanju štetnog sadržaja.

Hollie Dance, 48, i Lisa Kenevan, 51, vode kampanju za uklanjanje novih uznemirujućih videozapisa "izaziva zadržavanja daha" nakon što su otkrile mnoštvo zabrinjavajućih isječaka u aplikaciji za dijeljenje videa.

Mnogi isječci sadrže slike iz popularne igrice Minecraft - gledatelje se potiče mračnim porukama ohrabrenja da nastave dalje, poput "komentirajte ‘kruh‘ ako još uvijek zadržavate dah".

Isaac Kenevan, 13, bio je tipičan tinejdžer koji je volio igrice i sport. No prošlog ožujka, mrtvozornik je presudio da je umro zbog nezgode nakon što ga je gospođa Kenavan pronašla beživotnog na podu kupaonice u ožujku 2022.

Majka, iz Essexa, vjeruje da je do njegove smrti došlo zbog online izazova "gušenja" nakon što je policija pronašla dva videa na kojima on ispunjava izazov na svom telefonu malo prije nego što je umro, prenosi Independent

Rekla je: “Samo mislim da je potpuna uvreda što našu djecu dovode u opasnost. Izgubili smo svoju djecu - od nekoga tko nam je stavio ove videe na telefone."

Roditelji su zabrinuti da bi novi "izazov zadržavanja daha" mogao dovesti do smrtnih slučajeva na isti način kao što je to učinio "izazov zamračenja", koji je na sličan način izazivao korisnike da zadrže dah dok ne izgube svijest. Povezano je sa smrću troje djece.

Independent je kontaktirao TikTok, koji je u međuvremenu uklonio tri nova videa opasnih izazova koje je prijavila gospođa Kenevan.

Slučaj Archieja Battersbeeja dospio je na naslovnice kada je njegova majka gospođa Dance izgubila bolnu pravnu bitku 2022. kako bi zadržala uključene aparate za održavanje života njezina sina nakon što je pretrpio katastrofalnu ozljedu mozga.

Otkrila je svog 12-godišnjeg sina bez svijesti na stepenicama i također sumnja da je možda sudjelovao u online izazovu.

"Videozapisi koriste zadivljujuće zvukove i izazivaju korisnike da zadrže dah dok su vođeni niz vrlo dug put", rekla je.

Dr. Kiran Rajneesh, profesor neurologije na Sveučilištu Ohio State, rekao je da predugo zadržavanje daha može smanjiti dotok kisika u mozak što može uzrokovati nesvjesticu, napadaje i oštećenje mozga. Također može uzrokovati oštećenje srca, bubrega i jetre.

Mrtvozornik je zaključio da je Archie, koji je opisan kao energičan, savršen dječak koji je volio MMA i gimnastiku, slučajno umro u "šali ili eksperimentu" koji je pošao po zlu, piše Independent.

Govoreći nakon saslušanja, Steven Horsley iz Simpson Millar odvjetnika, koji je zastupao gđu Dance, rekao je za The Guardian: "Archie je koristio TikTok na dan svoje ozljede, iako možda nikada nećemo saznati što je gledao."

Međutim, mrtvozornik je zaključio da nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi poduprli sugestije da je sudjelovao u izazovu "zamračenja".

Provedba zakona o sigurnosti na mreži signalizira novu nadu za odgovore, budući da će tehnološkim tvrtkama biti naloženo da ponude povijest aplikacija korisnika ako mrtvozornik smatra da su društveni mediji na bilo koji način mogli pridonijeti smrti.

Ožalošćene obitelji uspješno su vodile kampanju za potpunu transparentnost internetskih podataka svoje preminule djece u mjesecima koji su prethodili njihovoj smrti. Prije promjene zakona, platforme društvenih medija imale su samo politiku zadržavanja od 90 dana.

Gospođa Ghey sada vodi kampanju da se mlađima od 16 godina blokira pristup društvenim mrežama na pametnim telefonima i poziva na jače kontrole kako bi se roditeljima označila potencijalno štetna pretraživanja, nakon izricanja presude ubojicama njezine kćeri.

Rekla je da je prijedlog zakona o sigurnosti na internetu korak u pravom smjeru, ali je potrebno poduzeti drastičnije mjere kako bi se zaštitili životi mladih.

Rekla je za današnji program BBC Radija 4: “Mislim da prijedlog zakona o sigurnosti na internetu nije dovoljan. Internet i društveni mediji toliko su ogromni da će biti tako teško kontrolirati ih.

“Druga točka također je da komentari i sloboda govora – i nemojte me krivo shvatiti, ja sam potpuno za slobodu govora – ali neki od komentara koje sam vidio na objavama na društvenim mrežama i neki od članaka koje sam napisao, to su samo komentari mržnje.

“Nacrt zakona o sigurnosti na internetu neće zaštititi djecu i mlade od gledanja takve vrste užasnog sadržaja jer ne mislim da će se to smatrati štetnim.

“Tvrtke za pametne telefone trebale bi imati moralnu odgovornost, a vi biste stvarno trebali željeti učiniti više.

„Ali mislim da se velike tvrtke poput te brinu o tome koliko novca mogu generirati i ne razmišljaju nužno o utjecaju koji to ima na javnost, pa mislim da bi možda trebao postojati zakon samo da bi siguran da se pravilno provodi.”

Melanie Dawes, izvršna direktorica regulatora komunikacija Ofcom, izjavila je za BBC Breakfast: "Srcem sam uz Brianninu obitelj i mislim da je jako važno ono što je njezina mama učinila u proteklih nekoliko dana kako bi sva ova pitanja doista visoko stala na dnevni red..”

Rekla je da Ofcom koristi ovlasti koje mu je dao Zakon o online sigurnosti, koji je usvojen krajem prošle godine, kako bi "stvorio sigurniji internet za tinejdžere".

David Wright, direktor britanskog Centra za sigurniji internet, rekao je: “Štetni izazovi društvenih medija smatraju se uspješnim kada izazivaju paniku. Nenamjerno imenovanje izazova kako bi se upozorila djeca i mladi na opasnost koju može predstavljati je kontraproduktivno i može nenamjerno usmjeriti još više ljudi prema njima.

“Prijavljivanje izazova i dalje je uvijek najbolji postupak – svi imamo odgovornost ograničiti izloženost i ne privlačiti neželjenu pozornost na ovu vrstu štete.

„Profesionalna linija za sigurnost na internetu niz je godina surađivala s TikTokom kako bi osigurala školama još jedan način za prijavu štetnog sadržaja ako naiđu na sadržaj ove prirode. Potičemo stručnjake da koriste ovu podršku ako su zabrinuti zbog štetnih izazova na društvenim mrežama telefonom na 0344 381 4772‘.”

Glasnogovornik TikToka rekao je: “TikTok ne dopušta opasne izazove i proaktivno pronalazimo 99 posto sadržaja uklonjenog zbog kršenja ovih pravila. Surađujemo s neovisnim organizacijama za zaštitu kako bismo kontinuirano jačali naš pristup, koji uključuje dobno ograničavanje određenih sadržaja i značajki te blokiranje štetnih pojmova za pretraživanje.”

Slični video s izazovima pojavili su se na Instagramu i YouTubeu, koje je The Independent također kontaktirao za komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:47