StoryEditor
Hranazdravo

Što se događa s vašim tijelom kada svaki dan jedete avokado?Jako malo namirnica ima tako dobra nutritivna svojstva kao ovaj impresivan plod

Piše J.L.
21. siječnja 2021. - 22:15
Božidar Vukičević/Cropix

Poznato je da su mnoge namirnice korisne za obnavljanje i održavanje zdrave crijevne flore, što utječe na imunološki sustav i mozak.

U prvom redu to su namirnice koje sadrže probiotike i prebiotike, a sada su, na iznenađenje istraživača, studije potvrdile da je avokado izuzetno koristan za zdrava crijeva - i naravno opće zdravlje.

Dakle, jedan avokado dnevno pomaže u održavanju pravilne crijevne mikroflore, a time i zdravih crijeva - a to je također neophodno za cjelokupno zdravlje, uključujući mozak i imunološki sustav.

Avokado, koji se inače smatra voćem, toliko je zdrav zbog visokog sadržaja vlakana i zdravih masti. Međutim, nisu znali kako to utječe na mikrobe u crijevima. Istraživanje je pokazalo da oni koji svakodnevno jedu avokado imaju više klica u crijevima koje zatim razgrađuju vlakna i tvore metabolite koji održavaju zdravo crijevo.

Međutim, u crijevima su imali i raznovrsnije bakterije u usporedbi s onima koji nisu jeli avokado.

"Mikrobni metaboliti su spojevi koje proizvode mikrobi i utječu na zdravlje. Konzumiranje avokada smanjilo je žučne kiseline i povećalo količinu masnih kiselina kratkog lanca.

Avokado sadrži puno masti, ali to je zdrava, mononezasićena masnoća koja pozitivno utječe na zdravlje, kako srca i krvnih žila, tako i crijeva i mozga. Sadrži i puno vlakana i kalija, koji ozbiljno nedostaju u modernoj prehrani opće populacije. Pa ako ste se dosad držali pravila "jabuka dnevno tjera liječnika", dodajte mu i avokado. Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Nutrition.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2021 00:59