StoryEditor
HranaDOBAR TEK

Ovo je omiljeno jelo pape Frane: Lako je za pripremu, vrlo je ukusno, nudi se kao toplo predjelo ili idealni finger food za dobro društvo

24. veljače 2021. - 18:44
Tiziana Fabi/AFP

Svatko ima svoje omiljeno jelo, pa i papa Franjo koji kao i u životu preferira jednostavnost. Ali ponekad napravi malu iznimku i poželi se bagna caude, pučkog jela, danas specijaliteta iz talijanskog Piemonta.

Riječ je o starom, tradicionalnom jelu iz 16.stoljeća, čiji se recept i dan danas čuva i priprema u tamošnjim kućanstvima. Bagna cauda je svojevrsna preteča fonduea, dip s inčunima, češnjakom i maslinovim uljem u glavnim ulogama, toploj smjesi u koju se umače kuhano i svježe povrće i topli kruh.

Lako je za pripremu, iako je sastavljeno od nekoliko manjih radnjica. Vrlo je ukusno, nudi se kao toplo predjelo, ili idealni finger food za društvo okupljeno u dobroj atmosferi.

Sastojci:

3 glavice češnjaka

200 ml maslinovog ulja

250 g konzerviranih inčuna

Grilane fete kruha

stabljika celera

po jedna crvena i žuta paprika

1 velika pečena cikla

Jaje

Priprema:

Odvojite češnjak u režnjeve, stavite ih na vatru, prelijte mlakom vodom i kuhajte dok ne omekšaju, te ih vilicom zgnječite u pire. Dodajte malo vode i ostavite i nadalje na tihoj vatri.

Paprike operite, stavite u pećnicu da se nakratko ispeku, dva krumpira srednje veličine u kori kuhajte u posoljenoj vodi. Stapku celera očistite, iskidate na manje prutiće, stavite u posudu s hladnom vodom i u nju iscijedite sok pola limuna.

Ciklu očistite i isijecite na ploške debljine pola centimetra. Meso inčuna izvucite iz staklenke, ocijedite tekućinu, isperite ih, i ubacite ih u kašasti češnjak. Smjesu dobro promiješajte, i obilato je potopite maslinovim uljem. I dalje kuhajte na tihoj vatri da se dobije gusta masa. Tostirajte kruh, stavite ga na tanjur. Izvadite paprike iz pećnice, skinite im kožu i narežite na trakice.

Kuhani krumpir u kori izrežite na okrugle ploške debljine jednog centimetra. Uz topli kruh posložite ploške krumpira, ploške cikle i trakice paprike.

Umak češnjaka, inčuna i maslinova ulja poslužuje se vrući i ta mu se temperatura stalno održava. Zato vam treba kao kod fonduea izvor topline koji će ga toplim održavati. Umak skinite s vatre, stavite ga na Bagna Mariju. U njega na površinu izlijte jedno sirovo jaje, ili ga u fondueu poširajte.

Povrće i kruh umačite u dip i uživajte, kao i papa Franjo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2021 21:18