StoryEditorOCM
Društvena mrežapolemična rasprava

Objava videa mladog Hercegovca užarila društvene mreže i potaknula brojne komentare: ‘Ako si ti Hrvat, ja sam Beyonce‘

Piše mozaik sd
3. listopada 2023. - 13:05
Hrvatska zastava i putovnica često su se pojavljivale u komentarima objave mladoga hercegovačkog tiktokera/Shutterstock

Postoje teme koje su osjetljive i kada ih se otvori, stignu brojne i burne reakcija. Takva tema dokazano su ustaše i partizani ili Hajduk i Dinamo, ali i nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini.

To je dokazao hercegovački tiktoker Hrvoje Dadić, koji inače studira u Splitu. On je objavio video u kojem je naveo da ‘poludi‘ na tvrdnje da Hercegovci nisu Hrvati te je k tome decidirano ustvrdio da nije Bosanac, odnosno Bošnjak.

"Imam hrvatsku osobnu, hrvatski pasoš, pričam hrvatski jezik. U školi sam učio na hrvatskom, a ne na bosanskom", naveo je Dadić na TikToku, kako je prenijela Slobodna Dalmacija.

image

Objava mladog Hercegovca koja je potaknula brojne komentare

Screenshot TikTok

Diranje u osjetljive teme triju BiH naroda, kao i odnos Hercegovaca i građana Republike Hrvatske očekivano bi moglo izzavati brojne reakcije i komentare.

uzavrelo na tiktoku

Oni su uslijedili i na TikToku, a svakako je najbrojniji: "Vi niste Hrvati nego kršćani".

Ovo su neki od drugih: "Što ne odeš na put u Ameriku s tom svojom hr putovnicom da provjeriš koje si nacionalnosti točno. Momak pričaš pi..arije, tj si mali Bosanac"; "Možeš imat 7 hrvatskih pasoša i dalje si Bosanac", "Onda se događa da Vi gospoda iz Hercegovine glasate za HDZ, jer mislite da su najbolji, a mi koji živimo u Hrvatskoj moramo jesti g..na zbog vas"; "Znam da vam HDZ napravi fine sendviče i čak vas nakon glasanja odvede u shopping, al ajde nam nemojte ‘pomagati‘ na izborima i ostanite doma", "Ako si ti Hrvat, ja sam Beyonce. I to je oke", dio je komentara koji su se mogli pročitati na TikToku.

@hrvojedadic Odgovori @sume ne mogu vjv da ovo moram objašnjavat #fyp #trending #tiktokhrvatska ♬ original sound - hrvojedadic

Obilje komentara bilo je i na objavi teksta na Facebook stranici Slobodne Dalmacije.

‘A jesu li Dalmatinci onda Hrvati?‘

"Takva pitanja mogu postavljati samo potpuno neuke ili maloumne osobe", jedan je komentar.

"Koja glupost da Hercegovci nisu Hrvati.. A jesu li Dalmatinci onda Hrvati?.. Što ima veze gdje su granice i kad se mijenjaju. Pa Hrvatska je dosta dugo bila veća tri puta nego sad, s cijelom Bosnom, pola Srbije, dio Crne Gore, a isto tako i neko vrijeme puno manja nego sad. Naciju ne određuju granice", piše drugi komentator.

"To su partizanska posla danas, a da ne bi Hrvata u datom momentu, druga priča bi danas bila", komentar je trećega.

"Belgijanci Valonci se ne izjašnjavaju kao Francuzi ni Belgijanci Flamanci kao Nizozemci, zato što govore francuski i nizozemski", piše četvrti.

"Nema veće ljubomore, a ni mržnje među narodima na planetu Zemlji kao nažalost među nama Hrvatima... Čak se i Srbi međusobno više vole nego mi... Sramota", peti je komentar u obilju drugih.

Sve to pokazuje da je mladi TikToker pokrenuo zanimljivu i polemičnu temu. Da se dođe do točnih odgovora u obilju glasova i teza potreban je puno veći trud.

image

Brojni komentatori stali su u zaštitu Bosne i Hercegovine

Elvis Barukčić/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:49