StoryEditorOCM
Auto motoNAJBOLJI ADUT

Ovo je popis svih jamstava na nove automobile u Hrvatskoj: evo tko daje najdulje, a tko na najviše kilometara

Piše Marin Tomaš/Auto Klub
16. travnja 2024. - 21:39

Ima li boljeg aduta za otklanjanje bojazni kupaca oko potencijalnih nenadanih kvarova i nepredviđenih naknadnih troškova od garancije da će sve biti popravljeno o trošku proizvođača? Vjerujemo da ne.

Naročito u državama poput naše, gdje je platežna moć građana mala, a strah od velikih troškova znatan, pa se već pri kupnji itekako razmišlja o financijskim minama koje prijete u budućnosti.

Naročito je to dobar adut kod proizvođača koji nisu toliko etablirani pa još nisu imali prilike steći povjerenje kupaca. Ne čudi stoga što je japanskim proizvođačima upravo dugo jamstvo bilo glavni adut prilikom proboja na europsko tržište, pa vam vjerojatno i danas u ušima odzvanja reklama “Vaša Mazda putuje s tri godine garancije”, piše Auto Klub. 

Nakon njih istu su taktiku koristili Korejci (i danas je prva asocijacija na Kiju 7-godišnje jamstvo), dok su tim smjerom sada krenuli kineski proizvođači, u sve većem broju prisutni na našem tržištu.

image
Jung Yeon-je/Afp

Zapravo, zakonom propisanog minimalnog jamstva od dvije godine drže se još tek rijetki, a ljestvica je posljednjih godina znatno podignuta - na 5, 6, 7, 8 ili čak 10 godina. Toliko, naime, nudi Toyota u sklopu svog programa Relax. S druge strane, 8 godina jamstva danas već nudi više proizvođača, od Renaulta i Nissana do Subarua, koji pritom čak nije ograničio kilometražu! Tome je zaista teško parirati.

Od proizvođača koji nemaju ograničenje kilometraže ističu se Hyundai sa svojim tvorničkim te Citroen i Volvo s produženim 5-godišnjim jamstvom. Pritom treba znati da tvorničko i produženo jamstvo često nisu ista stvar i ne nude istu pokrivenost. Tvorničko jamstvo je uvijek opsežnije, obuhvatnije i sigurnije, dok kod produženog jamstva treba pažljivo čitati mala slova kako bi ustanovili što točno pokriva, a što ne.

Produžena jamstva proizvođači često nude u suradnji s partnerima poput CarGarantie (Mazda) ili Real Garant (Nissan i Renault), kod nekih dolaze uz određeno financiranje, kod drugih se dodatno plaćaju, dok su kod trećih poklon u trenutnoj akciji.

Veliku kilometražu poput 200.000 prijeđenih kilometara pokrivaju spomenuta Toyota u programu Relax i Opel u programu FlexCare, ali najviše, čak do 250.000 kilometara pokriva Audi. Bez obzira na duljinu i opseg, kod svih je uvjet za očuvanje jamstva bezrezervno i isključivo održavanje u mreži ovlaštenih servisa originalnim dijelovima.

image
Jung Yeon-je/Afp

Uvijek dobro čitajte sitna slova

Tvorničko jamstvo pokriva sav trošak servisa, ali lokalno produljeno baš i ne, pa uvjete treba dobro proučiti

Jamstva u Hrvatskoj

1. Kia

Jamstvo na 7 godina ili do 150.000 prijeđenih kilometara godinama je bila nedohvatljiva ponuda na hrvatskom tržištu. Jamstvo Kije je, međutim, i dalje jedno od najduljih. Jamstvo na koroziju traje 12 godina, na lak 5 godina.

2. Opel

FlexCare je naziv jamstvenog programa u sklopu kojeg se kupcima Opela s klasičnim motorima nudi jamstvo na 5 godina ili 200.000 prijeđenih kilometara. Hibridni i električni modeli imaju 8 godina ili 160.000 kilometara.

3. Dacia

Uz tvorničko jamstvo od 3 godine ili 100.000 kilometara Dacia daruje produljeno jamstvo na 6 godina ili 100.000 kilometara, odnosno 5 godina ili 100.000 kilometara za električni Spring, a u ponudi je i besplatno održavanje.

4. Hyundai

Nov auto s jamstvom na 5 godina i to bez ograničenja kilometraže, koje je Hyundai kao tada najdulje jamstvo uveo još u travnju 2014. (a i danas je u vrhu ponude) svakom potencijalnom kupcu zvuči kao ponuda koja se ne odbija.

5. Mercedes

Održavanjem u ovlaštenom servisu se nakon osnovnih 2 godine jamstva stječe pravo na produženo jamstvo DriveOn do 100.000 km bez dodatnih troškova popravka. Jamstvo na prohrđavanje za aute proizvedene nakon 2012. iznosi 30 godina.

6. Mazda

Mazda već duže u suradnji s CarGarantie daje jamstvo na 6 godina ili 150.000 kilometara, što Mazdinim modelima daje dodatnu dozu privlačnosti. Jamstvo na prohrđavanje traje 12 godina, a na lak 3 godine, bez obzira na kilometre.

7. Toyota

Uz Relax program već u treći razred osnovne škole kreće vaše dijete i tek tada ističe jamstvo na Toyotu koju ste kupili još u godini rođenja djeteta. Naravno, pod uvjetom da u tih 10 godina niste prešli više od 200.000 kilometara.

8. Fiat

Pet Plus je jamstveni paket kojim kupci Fiatovih, Alfa Romeovih i Jeepovih automobila (zastupnik im je isti) odlaze kući s općim jamstvom na 5 godina ili 120.000 kilometara te jamstvom na prohrđavanje 8 godina, a lak 3 godine.

9. Volkswagen koncern

Svi automobili njemačkog koncerna, a to znači svi Volkswageni, Škode, Audiji, Seati i Cupre već dvije godina dolaze s jamstvom podebljanim na 6 godina ili 150.000 kilometara. Uvjet je, kao i kod svih, održavanje u ovlaštenoj servisnoj mreži.

10. Ford

Nakon isteka osnovnog tvorničkog jamstva od 2 godine, jamstveni paket Protect omogućuje vlasnicima Fordova kupljenima u ovlaštenoj mreži na teritoriju Hrvatske besplatno produljeno jamstvu, u ukupnom trajanju 5 godina.

image
Joan Cros/Nurphoto Via Afp

11. Renault

Osnovnih 2 godine jamstva bez ograničenja kilometara mogu se odabirom Renault financiranja ili pak doplatom rastegnuti na 8 godina i 150.000 km, a ugovor o produljenom jamstvo treba sklopiti unutar godine dana od kupnje vozila.

12. Citroen

Osim klasičnog jamstva od 2 godine, Citroen na određene modele daje jamstvo od 5 godina bez ograničenja kilometara. Za dobro operativno funkcioniranje baterija hibridnih i električnih modela jamči 8 godina ili 160.000 kilometara.

13. Nissan

Uz osnovno jamstvo od 3 godine ili 100.000 kilometara, Nissan nudi i produljeno jamstvo do 5 ili 8 godina, do najviše 160.000 prijeđenih kilometara, koje je besplatno za svakog kupca koji koristi Nissan financiranje.

14. Peugeot

Kod Peugeota unutar 18 mjeseci od početka tvorničke garancije možete produžiti jamstvo na željeni broj godina i prijeđenih kilometara, pod uvjetom da se vozilo održava u ovlaštenom servisu. EV modeli imaju jamstvo 8 godina ili 160.000 km.

15. Mitsubishi

Još početkom 2015. jamstvo je produljeno na 5 godina ili 100.000 kilometara, čime je mala, ali respektabilna japanska marka uhvatila korak s trendovima. Hibridi imaju jamstvo na baterije 8 godina ili 160.000 kilometara.

16. Honda

Honda se, kao i Suzuki, drži tradicionalnog japanskog jamstva od 3 godine ili 100.000 km. Na prohrđavanje daje 10 do 12 godina, na komponente hibridnih modela 5 godina ili 100.000 km, a na baterije 8 godina ili 160.000 km.

17. DFSK

Da se bez izvanserijskih garantnih uvjeta teško probiti na tržištu potvrđuje i kineski DFSK koji daje tri godine jamstva uz ograničenje na 60.000 km, s time da na bateriju, elektromotor i pretvarač daje jamstvo od 5 godina ili 120.000 km.

18. Land Rover

Iako nudi terenska vozila koja se znaju upotrebljavati u nezahvalnim uvjetima, prestižni Land Rover je od prošle godine produžio sveobuhvatno tvorničko jamstvo na 5 godina ili 150.000 km.

19. MG

Kineski brand britanskih krojena 2021. je produljio svoje ionako izdašno jamstvo s 5 na punih 7 godina ili do 150.000 km. Jamstvo pokriva sve komponente vozila, uključujući visokonaponsku bateriju kod električnih modela.

20. Subaru

Pod sloganom “Piše se 8, čita se neograničeno”, Subaru pored tvorničkog jamstva od tri godine i 100.000 kilometara besplatno kupcima daje jamstvo na punih 8 godina i to uz neograničeni broj prijeđenih kilometara.

21. Volvo

Volvo nudi program produljenog jamstva koje je moguće ugovoriti za vozila starosti do 5 godina od dana kupnje, uz uvjet da nije prešlo više od 150.000 km. Može se ugovoriti na 1, 2 ili 3 godine, ovisno o starosti i nema ograničenja kilometara.

22. Geely

I novopridošlica na domaćem tržištu, kineski Geely, bori se za kupce jamstvom koje ulijeva povjerenje. Etablirana marka i najveći kineski proizvođač vozila uvjeren je u visoku kvalitetu svojih vozila pa nudi sveobuhvatno 4-godišnje jamstvo.

23. BMW

Pored tvorničkog jamstva s paketom BRI (BMW Repair Inclusive) koje nudi zastupnik možete produžiti bezbrižnost vožnje do 5 godina. Jamstvo pruža sveobuhvatnu zaštitu od neočekivanih troškova popravka i vrijedi u cijelom svijetu.

24. Tesla

Američka Tesla na svoja električna vozila daje tvorničko jamstvo od 4 godine ili 80.000 km, 5 godina ili 100.000 km na zaštitnu opremu, dok za bateriju i pogonsku jedinicu jamstvo iznosi 8 godina, odnosno od 192.000 do 240.000 km, ovisno no modelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:14