StoryEditor
Auto motonestašica poluvodiča

Honda očekuje pad prodaje automobila, istodobno je poboljšala svoju prognozu dobiti

Piše Hina
10. veljače 2021. - 07:16
AFP

Japanski proizvođač automobila Honda smanjio je prognozu prodaje zbog globalne nestašice poluvodiča potrebnih za izradu elektroničkih sklopova, navedeno je u izvješću tvrtke objavljenom u utorak.

Prognoza prodaje za fiskalnu 2020. godinu koja završava 31. ožujka 2021., smanjena je za 100 tisuća, na 4,5 milijuna automobila.

Tvrtka je istodobno poboljšala svoju prognozu dobiti s 390 milijardi jena (oko 3,7 milijardi dolara) na 465 milijardi (oko 4,4 milijarde dolara). Rast dobiti očekuje se unatoč padu prodaje, kao rezultat "optimizacije troškova".

U siječnju je Honda najavila prisilno zaustavljanje svoje tvornice u Suzuki na zapadu Japana zbog nedostatka poluvodiča. Kako je izvijestila novinska agencija Kyodo, nestašica je posljedica oporavka globalne potražnje za automobilima i povećanja upotrebe osobnih računala i igraćih konzola za koje su potrebni poluvodiči.

Ranije su, zbog nedostatka poluvodiča, japanski proizvođači automobila Subaru i Toyota počeli smanjivati ​​proizvodnju u svojim pogonima u Sjedinjenim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 04:42