StoryEditorOCM
SlikarstvoBREGOVI I OBLACI

Malo Blato dobilo velikog Rabuzina! Uz veliku pažnju javnosti, među kojima i poznatih lica, otvorena je izložba umjetnika o kojemu ima smisla snimiti ozbiljan film

Piše Mozaik SD
19. rujna 2022. - 15:24

Izložba jednog od najznačajnijih slikara 21. stoljeća, Ivana Rabuzina, otvorena je sinoć u galeriji Nataša Cvetinić u Blatu na Korčuli.

Ondje je, uz veliku znatiželju javnosti i zaljubljenika u umjetnost, izloženo devetnaest Rabuzinovih slika iz njegove kolekcije, koja se inače nalazi u postavu Galerije Visconti Fine Art u Ljubljani.

Malo Blato ovom se izložbom svrstalo uz bok privilegiranih gradova, u kojima su izlagana djela ovog sjajnog umjetnika, poput  Milana, Amsterdama, Sao Paola, Firenze, Berna, Hamburga...

image
Maja Gavranić


Izložbu je otvorila kustosica Maja Gavranić, u prisustvu brojnih Blaćana i njihovih gostiju, među kojima su bili i obožavani suvremeni slikar, Korčulanin Stipe Nobilo, kao i poznati kolekcionar Lazo Vujić.

Izložba će biti otvorena do 25. listopada.

Keramika i zastori

Ivan Rabuzin, rođen u slovenskom Novom Marofu, a preminuo 2008.u Varaždinu, slikarstvom se bavio više od 50 godina, a nije imao slikarsko obrazovanje, osim večernjeg tečaja crtanja kojeg je polazio kod Koste Angelija Radovanija.

U počecima je radio i u tvornici namještaja, ali nakon prve izložbe održane krajem 50-ih godina, posvetio se samo slikanju, i to vrlo uspješno.

Njegovim slikama dominiraju motivi prirode i sela Hrvatskog zagorja. Najčešće je slikao brijegove, cvijeće, oblake i sunce.

image
Maja Gavranić


Održao je 200 samostalnih izložbi i još veći broj skupnih. Izlagao je i u galeriji “Mona Lisa” u Parizu 1963. godine. O Rabuzinu je snimljeno deset dokumentarnih filmova i objavljen veći broj knjiga na više stranih jezika.

Rabuzin je oslikao i keramiku za poznatu tvrtku Rosenthal. Osim njega, tu čast imali su još samo Victor Vasarely i Henri Rousseau, kažu izvori. 

Imao je čast biti autorom i velikih zastora za kazalište u Tokiju i Muzej moderne umjetnosti u Urawi u Japanu. 

image
Maja Gavranić
image
Maja Gavranić
image
Maja Gavranić

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 15:15