StoryEditorOCM
Književnost16. po redu

Krenuo je Pričigin, publika se ‘valjala‘ od smijeha, bilo je i pjesme, spominjao se i Marko Pecotić Peco...

Piše H./ I. K.
21. ožujka 2023. - 21:41

Šesnaesto izdanje Festivala pričanja priča Pričigin otvoreno je u utorak navečer pred prepunim gledalištem u amfiteatru splitskog Doma mladih, tijekom predstojećih pet dana okupit će brojne pričoljupce, a organizatori najavljuju brojne sjajne teme i izvanredne goste.

Odmah nakon službenog otvorenja prvu su večer hrvatske spisateljice i spisatelji pričali na temu inflacije "Više nego jučer, manje nego sutra" uz gostovanje Sanje Baković, Lidije Deduš, Siniše Pavića, Andrije Škare, Davora Špišića i Marine Vujčić, a sve je moderirala Patricija Horvat.

Nakon toga je predviđena autorska večer Amire Medunjanin – "Sevdah kao priča u pjesmi" koju moderira Boris Dežulović. Sve će biti zaključeno Pričiginskim partyjem na kojem će u klubu Kocka posjetitelje zabavljati DJ Duple.

Izvršna direktorica festivala Maja Vrančić je istaknula kako ta manifestacija ostaje u svim okvirima kao i do sada, da je veliki interes publike za ovogodišnji Pričigin zbog čega ih zovu ljudi sa svih strana i iz raznih gradova u Hrvatskoj.

"Festival pričanja priča Pričigin je zaista jedan brend koji je izašao iz okvira našega grada i to nas jako veseli.

Drago nam je i da će posljednjeg dana festivala na dječjem PriČAginu sudjelovati desetak djece i isto toliko mentora. Veselimo se svakom danu", poručila je Vrančić.

image
 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image

X


 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image
 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Fešta od priče i pripovijedanja

Producentica festivala Viktoria Šižgorić Zorić je poručila kako je sve spremno da otpočne još jedna fešta od priče i pripovijedanja. Kaže da Pričigin ide dalje što je svima najvažnije, a program je kao i uvijek izvrstan i šarolik zbog čega vjeruje da će svatko pronaći nešto za sebe.

Drugoga dana festivala je predviđen program "Lijepa vaša: ‘Sram me i stid bilo‘, priče o...hm, kako da vam kažem" na kojoj će gostovati Đorđe Gregović iz Crne Gore, Nikola Kuprešanin i Nenad Škaljac iz Hrvatske, Aleksandar Prokopiev iz Makedonije, te Goran Vojnović iz Slovenije, a program će voditi Kruno Lokotar. Potom će u drugom dijelu, kojeg će voditi Katja Grcić, priče turističkih vodiča "Ajte vi, svitu, lipo doma" pričati Tina Biluš, Lana Iljadica, Dino Ivančić, Danijela Matijević, Leo Nikolić i Ivica Profaca.

A kako se to "Sa Zagrebačke gore nikada ne vidi more" trećega će dana uz vođenje Renata Baretića publici ispričati namjerni Trećićani i to Nataša Bokor, Ana Dokmanović, Žan Jakopač, Diana Magdić i Igor Tomljenović. Potom su na programu PR- ovci Željko Erceg, Krešimir Macan, Ankica Mamić, Jerko Trogrlić i Gordan Turković koje će kroz pričanja na temu "Kako prodati bijele bubrege" voditi Jasen Boko.

image

X


 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image
 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image
 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Edi Matić je zadužen za četvrti dan Pričigina na kojem će u prvom dijelu ugostiti splitske spisateljice i spisatelje koji će pak pričati priče o blamaži "Zemljo, otvori se". Gosti su Marijo Glavaš, Aleksandra Kardum, Siniša Kekez, Miro Morović i Boris Škifić, dok će nakon toga na svojoj autorskoj večeri nastupiti Rade Šerbedžija kojeg će Ivica Ivanišević voditi, a on pričati na temu "Radujte se, narodi".

Posljednji dan festivala je predviđen za najmlađe, Dječji Pričigin "PriČAgin" koji će se održati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, a poslije čega će biti upriličen hommage Miljenku Smoji "Moglo je i svršit gore" u kojem će gostovati Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Siniša Reljić i Željko Rogošić.

Vodit će Herci Ganza, a sve će se odvijati u Oštariji u Viđakovi.

image
 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Novo vodstvo

Ovogodišnja novost festivala je novo vodstvo i to izvršna direktorica festivala Maja Vrančić, te umjetnička direktorica Patricija Horvat.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan, a oni koji nisu u mogućnosti pratiti ga u amfiteatru Doma mladih mogu to napraviti uživo putem live streama na službenom youtube kanalu festivala.

I jedna zanimljivost s prve večeri Pričigina.

Pisac i novinar Boris Dežulović i pjevačica Amira Medunjanin pjevali su "Providencu", inače naslovnu pjesmu iz serije Larin izbor.

Prije nego li su zapjevali, Amira je kazala kako je čula za tu pjesmu, no nije znala tko je pjeva.

Pitala je publiku tko to pjeva.

- Je li Petar Grašo? - zapitala se.

Iz publike su gromoglasno povikali kako je pjeva Peco, tj. Marko Pecotić Peco, a ne Grašo.

- A tko je Peco?, zanimalo je Amiru koja je pak bila smrtno ozbiljna.

Tek onda su se svi u publici počeli ‘valjati‘ od smijeha.

Pričigin ove godine nisu propustili ni gradonačelnik Ivica Puljak sa suprugom Marijanom te Bojan Ivošević. 

image
 

Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 19:18