StoryEditorOCM
GlazbaSELO BATELI

Cijelo istarsko selo došlo je na Brodosplitov koncert na - ledini! Otpjevali su im ‘Naše malo misto‘. Pogledajte video

5. lipnja 2023. - 15:02

Muški zbor na ledini pjeva "Naše malo misto" i Stipišićevu "Dalmatinu". Publika se uhvatila hlada ispod krošnji stabala, vrućina je, pola dana, pa sluša stihove na slabo poznatoj čakavici. Istrani su, nije im to u uhu. Očigledno guštaju, muškarci, žene i djeca, svaku pjesmu ispraćaju pljeskom. A publike, nje je tek dvadesetak ljudi, što čini ukupni broj stanovnika sela Bateli u istarskoj općini Barban. Pjevači "Brodosplita" sve su ih okupili na ledini uz crkvicu svetog Pavla, gotovo da je više zborista nego onih koji ih slušaju.

image

Aplauz za goste

/Slobodna Dalmacija

Kako su se splitski zborski šampioni dobacili do ovog ubavog mjesta uronjenog u zelenilo? Preko svog pjevača, Vedrana, baritona, s prezimenom Bateli, kako drugo? Pozvao ih je u goste kad su odlučili krenuti prema Rovinju i Poreču na zakazane koncerte. Na druženje uz dobru istarsku marendu i vino.

image

Svi su u hladu - i pjevači i publika

/Slobodna Dalmacija

A kako je, prije svega, on – iz potpuno drukčije, istarske priče - završio u redovima "Brodosplita"?

- Oduvijek sam volio glazbu, ali nisam pjevao. U Split sam došao iz Zagreba gdje smo moja žena Anja, Makarka, i ja studirali, a ona je u Splitu dobila doktorat. Na Genetici, na Medicinskom fakultetu, a ja predajem matematiku u školi u Solinu – uz osmijeh će Vedran, pa nastavlja:

Naš kanat je lip

- Ona je vidjela negdje poziv da "Brodosplit" traži pjevače i tako sam došao, 2019. godine. Svi komentiraju da sam povučen, jer jesam, ali ugodno mi je s njima, dobro su društvo. Kad smo krenuli u Istru dogovorio sam sa sestrom i mamom da ih pozovemo k nama. Susjedima i rodbini je drago, ovdje su događaji rijetki. Imamo tek jedanput, krajem lipnja, feštu svetog Pavla – objašnjava Istranin, koji se, na žalost zboraša, ima namjeru vratiti u svoj prelijepi kraj i tamo provesti život sa suprugom i djetetom.

image

Svi su došli, čak i jedna šestomjesečna beba

/Slobodna Dalmacija

No, Splićani nisu samo zbog ovoga potegli do Istre, iako im je to svakako bio najljepši doživljaj koji su imali na trodnevnoj turneji.

Na festivalu "Naš kanat je lip", koji već duže od pola stoljeća okuplja zborove u Poreču, splitski muški zbor održao je cjelovečernji koncert i – po običaju – ispraćen je valovima oduševljenja i aplauza.

image

Splićani su u porečkom kazalištu održali koncert

/Slobodna Dalmacija

Kako se na ovoj smotri pjevaju pjesme skladane na "istarskoj ljestvici", upisanoj na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine, Splićani su svoj obol očuvanju tradicije dali pjevajući "Našem kantu", Josipa Kaplana.

Pored toga, s drukčijim, sakralnim programom, održali su cjelovečernji koncert u crkvi svetog Frane u Rovinju.

Nakon povratka u Split čekaju ih dogovoreni koncerti na "domaćem" terenu – 12. lipnja pjevaju na humanitarnom koncertu u HNK Split "Svi za Mašu", potom na Večerima dalmatinske riči, pa 21. lipnja na Pjaci za Svjetski dan glazbe, pa u Supetru, Mravincima, Zagvozdu za "Smojinih 100"... bit će pjesme!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:21