StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Slučaj Goldman‘: Anatomija pada i uspona

Piše Marko Njegić
19. ožujka 2024. - 22:38

Usporedni canneski program "Director‘s Fortnight" 2023. svečano je otvorio novi film cijenjenog francuskog redatelja Cedrica Khana "Slučaj Goldman" ("Le procès Goldman"/"The Goldman Case"). Film se bavi podjednako glasovitim i zloglasnim slučajem Pierrea Goldmana (1944. – 1979.), ljevičarskog poljskog Židova rođenog u Francuskoj.

Slučaj je potresao Francusku sredinom sedamdesetih i svi Francuzi revno su pratili zbivanja u sudnici, a neke dobro znane figure, kao filozof Jean-Paul Sartre i glumica Simone Signoret izrazile su javnu podršku Goldmanu. Uvodni natpis filma opisuje o čemu se točno radilo i donosi kronologiju slučaja za neupućene izvan Francuske.

FILM: Le procès Goldman; sudska drama; Francuska, 2023. REŽIJA: Cedric Khan ULOGE: Arieh Worthalter, Arthur Harari DISTRIBUCIJA: MCF OCJENA: ****

Ukratko, u travnju 1970. Pierre Goldman je optužen za četiri oružana napada, a u jednom od njih poginule su dvije ljekarnice. Nadalje, u prosincu 1974. sud je Goldmana osudio na doživotni zatvor, ali on proglašava svoju nevinost u slučaju ljekarne i inzistira da nije kriv za to za što ga se najviše tereti, dok ostale zločine priznaje.

Goldman u listopadu 1975. objavljuje knjigu u obliku molbe koju je napisao u zatvoru ("Mračna sjećanja poljskog Židova rođenog u Francuskoj"). Idućeg mjeseca, u studenome 1975., Prizivni sud poništava inicijalnu presudu i prebacuje slučaj Kaznenom sudu u Amiensu... Tu film i započinje.

Francuska kinematografija baš i nije bila vična sudskim dramama kao američka ("12 gnjevnih ljudi", "Svjedok optužbe", "Anatomija jednog umorstva", "Philadelphia"...). Jedna od rijetkih starijih francuskih sudskih drama jest "Istina" s Brigitte Bardot u režiji Henri-Georgesa Clouzota, redatelja "Nadnice za strah".

No, budući da žanr u posljednje vrijeme doživljava renesansu ("Roman J. Israel, Esq", "Tražeći pravdu", "Čikaška sedmorka", "Suđenje za pobunu na brodu Caine") i izvan Amerike ("Argentina, 1985."), Francuzi su odlučili prisvojiti sudske drame. Najprije je 2022. izišao film "Saint Omer" Alice Diop, a zatim 2023. "Slučaj Goldman" i "Anatomija pada" Justine Triet.

Odmah od canneske premijere "The Goldman Case" je ostao u debeloj sjeni "Anatomy Of a Fall", iako je snimljen prema istinitoj priči. "Anatomija pada" se prikazala u glavnoj konkurenciji Cannesa i osvojila Zlatnu palmu za najbolji film, da bi na kraju dobacila i do Zlatnog globusa, BAFTA-e i (europskih) Oscara, a "Slučaj Goldman" se morao zadovoljiti nagradom Lumiere za glavnog glumca Arieha Worthaltera ("Crni dan u Parizu", "Djevojka") i osam nominacija za Cesar.

Zanimljivo je da postoji dodatna poveznica između dvaju filmova mimo žanra sudske drame: Arthur Harari, koscenarist "Anatomy of a Fall", koji je dobio Oscara za originalni scenarij zajedno s Triet, glumi drugu glavnu ulogu u "The Goldman Case", onu optuženikova odvjetnika Georgesa Kiejmana.

Slobodno se može reći da je "Slučaj Goldman" imao krivi tajming, ali kvaka je da "Anatomija pada" nije toliko bolja, odnosno i ovaj film je vrlo dobar unutar žanra. "The Goldman Case" je sudsko-dramski zategnut i napet, ne podilazi likovima ni gledateljima u smislu da nudi lagana rješenja i zauzima stranu.

Primjerice, Goldman je sve samo ne jednodimenzionalan i dopadljiv: on je tvrdoglav, težak u ophođenju prema odvjetniku, sebe smatra mučenikom i poziva se na antisemitizam, mrzi teatralnost suđenja, odbija pozvati svjedoke da podupru njegovu obranu, drži da je policija rasistička... Najpoznatiji po misterioznom trileru "Crveno svjetlo" i komičnoj drami "Obiteljsko slavlje", Kahn se rukovodio transkriptima suđenja i režirao u jednom dahu film koji se takoreći u cijelosti odvija u klaustrofobičnoj sudnici.

Gledatelj ima dojam da je, od jednog svjedočenja/ispitivanja do drugog, ispratio cijelo suđenje u realnom vremenu tijekom dvosatnog trajanja zahvaljujući Kahnovoj režijskoj preciznosti, tj. vičnosti vođenja tenzične sudske dokudrame, a prati film sa zanimanjem čak i ako nije nikad čuo za Goldmana i njegovo suđenje. Žanr sudske drame dobio je jedan od boljih novijih primjeraka sa "Slučajem Goldman".

Pet godina zatvora

Goldmanu je na koncu odobreno ranije oslobađanje 5. listopada 1976., nakon pet godina zatvora. Ubijen je tri godine kasnije u atentatu pod nerazjašnjenim okolnostima. Na njegovom pogrebu 27. rujna 1979. bilo je više od deset tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:26