StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Ralje 2‘: Morski pas iz slasher horora

Piše Marko Njegić
16. lipnja 2023. - 22:29

Baš kad ste pomislili da je sigurno vratiti se u more... Krilatica “Ralja 2” (“Jaws 2”, 1978.) redatelja Jeannota Szwarca spada među najefektnije kad su u pitanju nastavci hitova. SpielbergoveRalje” završile su tako što je šerif Brody u tumačenju Roya Scheidera digao u zrak veliku bijelu psinu koja je terorizirala Amity.

I, dakle, baš kad ste pomislili da je sigurno vratiti se u more, eto “Ralja 2” s još jednim ubojitim morskim psom u akvatoriju Amityja za nove kupačke košmare. “Jaws 2” povremeno umije rekreirati košmarni hororsko-trilerski “suspense” originala i potencirati njegovu akcijnost, te pronaći neka kreativna snimateljska rješenja.

FILM: Jaws 2; horor; SAD, 1978. REŽIJA: Jeannot Szwarc ULOGE: Roy Scheider, Murray Hamilton OCJENA: *** ½

Jedina kvaka jest da film bez Spielberga iza kamere, koji se posvetio “Bliskim susretima treće vrste”, ne uspijeva ponoviti magiju prethodnika i izaći iz njegove divovske sjene, ali barem ga je nadmašio u plakatu. Poster prvih “Ralja” je ikonički: golema psina približava se površini mora gdje pliva neka djevojka.

Plakat nastavka još je dojmljiviji i podatniji za freudovska psihoseksualna iščitavanja: glava morskog psa izranja iz mora spremna da rastvorenim raljama proguta mladu ljepoticu u žutom bikiniju na vodenim skijama. Scena s djevojkom na skijama nalazi se pri početku “Jaws 2”.

Cura gušta u morskim radostima, nesvjesna opasnosti iz dubine. Kad zlokobna peraja izroni i počne sjeći površinu mora iza djevojke, od nesretnice će ubrzo ostati samo skije. Vozačica glisera okreće brod, gledajući kamo je skijašica nestala i morski pas u tom trenutku nasrće i na njezin brod.

Žena u panici prolije benzin po gliseru i kad pokuša pogoditi neman signalnom raketom, zapali brod koji eksplodira da, prikladno, sakrije tragove napada, prethodno ostavljajući trajan plameni ožiljak na licu morskog psa tako da sad još više izgleda kao antagonist “slasherskog” horora, zapaljeni Michael Myers.

Na novo gledanje “Ralje 2” i jesu takav tip horora, nemjerljivo više u odnosu na Spielbergov izvornik. Zanimljivo, “Jaws 2” je izašao iste godine u kina kao Carpenterov definirajući slasher “Halloween”, čak i nekoliko mjeseci prije njega, a moguće da je kao nastavak inspirirao snimanje “Noći vještica II”, s kojim je u sličnom dometu solidnosti.

Nakon što u uvodnoj sceni, inferiornoj Spielbergovu prologu, napadne ronioce koji su odlučili fotografirati olupinu “Orce”, potopljenog broda iz originala, morski pas sada najviše vreba tinejdžere poput slasherskog ubojice. Tinejdžeri su većinski napaljeni i žele se dobro provesti kad iziđu na more s jedrilicama, nerijetko i iritantni u ponašanju, baš kao i u mnogim slasherima.

Među njima je i Mike (Mark Gruner), stariji sin Brodyja i njegove supruge Ellen (Lorainne Gray), s čijim se društvom na pučinu otisnuo i mlađi brat Sean (Marc Gilpin). Scheiderov Brody doživjet će “deja vu” kad ljudi počnu misteriozno nestajati na moru, koje na obalu izbaci opako izgriženu orku i nitko ne vjeruje njegovim opravdanim sumnjama “Mislim da imamo još jednog morskog psa”, najmanje gradonačelnik Vaughn (Murray Hamilton), ponovno zabrinut za biznis u slučaju zatvaranja plaža na otoku.

Iako je trebao završiti u zatvoru zbog toga što nije reagirao na vrijeme i spriječio stradavanje, Vaughan je i dalje glavni. Štoviše, najurit će Brodyja kad šerif u prilično tenzičnoj sceni izazove paniku na javnoj plaži, misleći da je vidio “veliku bijelu” blizu obale, uvjeren da se neman nalazi na razvijenim podvodnim fotografijama stradalih ronioca, neovisno o tome što ga znanstvenica uvjerava da “morski psi ne shvaćaju stvari osobno” i pritom daje ideju za četvrte “Ralje”, podnaslovljene “Osveta”.

Brodyjevo iščekivanje fotki da se razviju vjerojatno je najtenzičnija scena filma uz sekvenciju kad jedan “parasailer” dodiruje površinu mora i vine se u zrak netom prije nego ga ščepa psina čiji je dolazak najavljen prepoznatljivim pozicioniranjem subjektivne podvodne kamere u paketu s napetom “dur-dum, dur-dum” glazbom Johna Williamsa, u kojoj se ovoga puta naziru njegove buduće partiture iz “Indiane Jonesa” i “E.T.-ja”.

Szwarc kopira Spielbergov stil režije i ponekad posegne za nečim novim, tipa da kameru postavi tik iza leđne peraje približavajućeg morskog psa. Peraja oblikom podsjeća na (bijela) jedra jedrilice koja, k tome, gledana iz daljine, nalikuju oštrim zubima u raljama morskog psa.

Čini se kao da je Szwarc bio na tragu nečem mitskom u filmu i zato je šteta da morski pas u završnici budi Myersa u sebi i ubija jednog tinejdžera tako što ga zabije u jedrilicu u punoj brzini, nakon čega će zagristi i omanji helikopter i povući ga ispod površine mora prije nego što zagrize električni kabel i bude spržen.

Ipak, neovisno o tome, “Jaws 2” u zadanim okvirima funkcionira sasvim solidno, pa i nešto više od toga. U usporedbi s dvama nastavcima i mnogim kasnijim filmovima o morskim psima, “Ralje 2” su gotovo pa briljantne.

Premijera 16. lipnja 1978.

“Jaws 2” je bio hit i zaradio blizu 200 milijuna dolara u svjetskim kinima, neovisno o tome što ga nije režirao Spielberg i što se Richard Dreyfuss nije vratio kao oceanolog Matt Hooper. Bez “Ralja 2” je upitno bi li “Jaws” postao serijal, a i bi li filmovi o morskim psima (“shark movies”) postali najpopularniji unutar “animal attack” podžanra. Nijedan nije dosegnuo prve “Ralje”, ali snimljeno je nekoliko vrlo kvalitetnih filmova tog tipa, poput “Opasnosti iz dubine”, “Grebena”, “Dubokog modrog mora”, “Pučine straha” i “Pakla po morem” (“47 Meters Down”). Naravno, bilo je i slabijih filmova kao što su “Mamac”, “Noć s morskim psima”, “Duboko modro more 3”, “Velika bijela psina”, “Strava iz dubina”, još jedan “Mamac”, “Morski pas ljudožder”..., a i nekih koji su “između” poput “Mega” i “Pakla pod morem 2”. E, da, ne smijemo zaboraviti i trasherski "Sharknado". P.S. Redatelj Szwarc je nakon “Jaws 2” snimio “Somewhere In Time” i “Supergirl”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:22