StoryEditorOCM
Film & TVSrijeda u ‘Kinoteci‘

Nakon skoro 50 godina opet na velikom platnu u Splitu: film Miloša Formana osvojio je 5 Oscara i postao veliki klasik

Piše KULTURA SD
4. listopada 2023. - 13:12

Nakon skoro 50 godina, "Let iznad kukavičjeg gnijezda" opet se vrti na velikom platnu u Splitu. Projekcija peterostrukog oskarovca iz 1975. zakazana je za srijedu 4. listopada u 19.30 sati.

Priča, podsjetimo, prati Patricka McMurphyja (Jack Nicholson) nakon što je prebačen iz zatvorskog pritvora u psihijatrijsku bolnicu zbog ispitivanja je li zapravo lud, a zatvoren je zbog niza sitnih kriminalnih djela od kojih se ističe seksualni odnos sa djevojkom koja nema 18 godina.

U toj mentalnoj ustanovi “vlada“ bolničarka Ratched (Louise Fletcher) koja grupnim terapijama i velikim dozama lijekova oduzima pacijentima individualnost i svaku želju da išta promijene. McMurphy se ne miri sa tim, pokušava na svaki mogući način osvijestiti par pacijenata i povesti pobunu protiv strogih i često besmislenih normi, čime dolazi u sukob s bolničarkom i sistemom koji ona predstavlja.

"Let iznad kukavičjeg gnijezda" je ekranizacija istoimenog romana Kena Keseyja koju režijski potpisuje Miloš Forman ("Kosa"), a osvojio je pet najvažnijih Oscara, za najbolji film, redatelja, glavnu mušku i žensku ulogu te adaptirani scenarij.

Forman je o filmu izjavio slijedeće: "Za mene priča nije bila samo literatura, već stvarni život, život koji sam živio u Čehoslovačkoj od svog rođenja 1932. do 1968. Komunistička partija bila je moja medicinska sestra Ratched koja mi je govorila što mogu i  što ne mogu; što sam smio ili nisam smio reći; gdje sam i gdje nisam smio ići; čak i tko sam bio, a tko nisam."

A što je o "Let iznad kukavičjeg gnijezda" zapisao naš filmski kritičar povodom njegove 45. obljetnice, možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:37