StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Koktel‘: Kokteli i američki snovi

Piše Marko Njegić
3. kolovoza 2023. - 23:11

Potvrda Toma Cruisea kao zvijezde stigla je s filmom "Koktel" ("Cocktail", 1988.). "Riskantan posao" je Cruisea predstavio svijetu, "Top Gun" ga vinuo u zvijezde, a "Koktel" cementirao njegov zvjezdani status. Naime, "Cocktail" je jedan od onih filmova ciljano snimljenih da potenciraju nečije glumačko zvjezdarenje ili budu lansirna rampa za zvijezde (npr. "Groznica subotnje večeri", "Oficir i džentlmen", "Flashdance").

Cijeli film postoji samo zbog Cruisea i skrojen je da ga prezentira svijetu kao zvijezdu i seks-simbol u vrućem zagrljaju s neodoljivom Elizabeth Shue ispod jamajkanskog vodopada u sceni s kojom je redatelj Roger Donaldson ("Bounty") pokušao nadmašiti ono što je postigao u limuzini u prethodnom hitu "Bez izlaza" s Kevinom Costnerom i Sean Young.

FILM: Cocktail; romantična drama; SAD, 1988. REŽIJA: Roger Donaldson ULOGE: Tom Cruise, Bryan Brown OCJENA: ***

Tek nakon "Koktela" uslijedili su filmovi stvoreni i da predstave Cruisea kao glumca, poput "Kišnog čovjeka". "Napravit ću zvijezdu od tebe", kaže iskusni barmen Doug Coughlin (Bryan Brown; "F/X") mladom Brianu Flanaganu (Cruise) koji je stigao u New York u potrazi za uspjehom, da se obogati i "zaradi milijun".

Nakon neuspješnih razgovora za posao na Wall Streetu, Brian će se početi visiti u Dougovu kafiću. "Jesi li ikad radio iza bara", pita ga za potencijalni posao Doug koji mašta o o otvaranju lanca barova "Cocktails and Dreams". "Brzo učim", samouvjeren je Brian. Ubrzo potom, Brian uz pomoć "sveznajućeg barmena" Douga, barmenskog Obi-Wana, svladava tehniku konobarenja i žonglira s bocama na oduševljenje gostiju, najviše žena, posebice kad povikne "Bar je otvoren!", ali i uči nešto o koktelima i (američkim) snovima o bogaćenju, a tiču se i pridobivanja srca imućnih pripadnica ljepšeg spola.

Zahvaljujući Cruiseu žongliranje bocama postalo je trend u barovima nakon ovog filma, favorita svakog barmena i kinohita ljeta 1988. godine. Cruise je ovdje esencijalno Maverick s druge strane šanka, a "Cocktail" je "Top Gun" s protagonistom koji manevrira bocama umjesto avionima, ali Brian je prčevit i cruiseovski uporan u cilju da bude najbolji u onome što radi.

Donaldsonov "Koktel" bio je jedan od filmova iz Cruiseove faze s kraja osamdesetih, kad je bio svojevrsni šegrt glumačkim facama poput Paula Newmana ("Boja novca"), Dustina Hoffmana ("Rain Man") i Roberta Duvalla ("Dani groma"), učeći zanat od starijih kolega. Brown glumački jede Cruisea u svakoj sceni, no uspijeva i izvući iz njega bolju ulogu no što bi je on sam odradio. Nije još Cruise bio glumac kakvog znamo, ali je bio uporan da to postane.

"Cocktail" je zanimljiviji iz tog gledišta nego kao formulaični lakonotni hit osamdesetih koji stvara svijet filmske fantazije s dobitnom kombinacijom zgodnih glumaca, romantike i drame, egzotičnih lokacija, šminkerske MTV-jevske režije i zaraznog soundtracka (The Beach Boys i "Kokomo", Bobby McFerrin i "Don‘t Worry Be Happy"...).

Jer, "Koktel" je, realno, ispao neravnomjeran pa i neuredan pomirujući šarenilo i mrak osamdesetih koji je čučao ispod površine filma o ljubavi i novcu u razdoblju kad je Gordon Gekko iz "Wall Streeta" mladima predlagao mantru "pohlepa je dobra" ako žele biti orijentirani ka uspjehu i ostvarivanju "američkog sna".

Tragovi mračnijeg filma o kapitalizmu i materijalizmu kao društvenoj (bez)vrijednosti opstoje u priči i šačici ugođajnih kadrova malog Briana ispred velikih newyorških nebodera u sumrak, ali studio Touchstone Pictures je prije svega htio imati kinematografsku fantaziju s odmakom od stvarnog svijeta, ljetni hit koji se (i na novo gledanje) lako ispija uz pina coladu sa ili bez rozih slamki i kišobrančića.

Glavni muški lik mijenja partnerice usred AIDS krize druge polovice osamdesetih, od Coral (Gina Gershon) do Jordan Mooney (Shue) i bogatašice Bonnie (Lisa Banes), a zamalo je završio i s Dougovom bogatom suprugom Kerry (Kelly Lynch).

Brian je zbog Bonnie, kako bi preko njenih veza uspio u New Yorku, zamalo izgubio Jordan koja je od njega tajila da je i sama bogata ne bi li vidjela voli li je zapravo, ali je ostala trudna, što komplicira stvari. Ironično, s tom i takvom Jordan, film se, kao i Brian, lomi između pitanja može li novac kupiti sreću ili je ljubav ipak najveće bogatstvo, proturječeći samome sebi. Bar je otvoren.

Jedan od većih kinohitova iz ljeta 1988.

"Koktel" je krenuo u kina na prijelazu srpnja u kolovoz 1988. i postao je ljetni kinohit, jedan od većih te sezone iza npr. "Tko je smjestio Zeki Rogeru", "Velikog" i "Umri muški", a ispred "Bubimira", "Willowa", "Ramba III", "Ponoćne utrke", "Crvenog usijanja"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:46