StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U VIDEOTECI

‘Greben: Čudovište iz dubina‘: Mislim da sam vidjela morskog psa!

Piše Marko Njegić
17. lipnja 2023. - 18:12

“Shark movie” podžanr dobio je vrijedan prilog 2010. kad je snimljen australski niskobudžetni “survival” horor triler “Greben” ili “Reef” redatelja i scenarista Andrewa Trauckog. Situacija je bila jednostavna, ali efektna. Nekoliko prijatelja zapelo je na moru nakon što je njihova jahta naletjela na koraljni greben i potonula, a da im to nije bio jedini problem bilo je jasno kad se pojavila velika bijela psina.

Desetak godina kasnije, Traucki je s novom glumačkom ekipom odlučio snimiti nastavak “Greben: Čudovište iz dubina” (“The Reef: Stalked”) koji se može gledati neovisno o tome jeste li vidjeli prethodni film. Original je bolji, ali i nastavak je vrlo neloš, umjerena preporuka za “online” rentu u “A1 Videoteci” za ljubitelje horor trilera o morskim psima.

FILM: The Reef: Stalked; horor triler; Australija, 2022. REŽIJA: Andrew Traucki ULOGE: Teressa Liane, Saskia Archer OCJENA: ***

Ovaj put Traucki je zakomplicirao jednostavnu situaciju na način da je dao glavnom ženskom liku traumu i fobiju od utapanja prije nego što se našla na pučini, ali i pokazao da je ona vješta u podvodnom ribolovu. Nic (Teressa Liane) u prvih pet minuta pronalazi vlastitu sestru mrtvu nakon što ju je suprug utopio u kadi.

Dakle, naizgled imamo ljudskog predatora prije morskog, a Traucki, mudro, ne troši previše vremena na eventualni #MeToo podtekst, već brzo odvlači heroinu na izlet s prijateljicama Jodie i Lisom (Ann Truong, Kate Lister) te drugom, mlađom sestrom Annie (Saskia Archer). Izlet uključuje kajake i ronjenje, sve kako bi se dvije sestre, posebice Nic, oslobodile traume.

Neće dugo vremena proći do bliskog susreta s morskim psom. “Mislim da sam vidjela morskog psa”, objavi Annie. No, Jodie je uvjerava da su to grebenski morski psi (“reefy”), “uglavnom bezopasni”. Jodie otkriva i da ronioci morskog psa zovu “čovjek u sivom odijelu”, ali jedan “man in grey suit” pokazat će se sve samo ne “uglavnom bezopasnim” kad prevrne kajak na koji je redatelj postavio kameru tako da se preokrene s njim i da kadar bude efektniji.

Scena prvog napada morskog psa jedna je od najnapetijih u recentnim primjercima “shark movie” podžanra, "suspenseovski" takoreći dostojna “Ralja” ili barem “Ralja 2”, “Opasnosti iz dubine” i “Pakla pod morem”. Režiser izaziva jezu kad se kamera fokusira na jednu djevojku, izoliranu od drugih, u iščekivanju pojave “stalkerskog” morskog psa koji će svaki tren izroniti iz beskrajnog, kristalno čistog mora, samo je pitanje kad točno i odakle.

“Suspense” zna biti gotovo nepodnošljiv dok djevojke (i gledatelj s njima) pogledom traže peraju, a ako Traucki povremeno nepotrebno širi broj likova na dvije klinke s majkom na obližnjem otoku, on ne gubi fokus s preživljavanja centralne grupe prijateljica koje uglavnom ne rade glupe greške kao u mnogim sličnim filmovima (“Velika bijela psina”, “Strava iz dubina”, “Mamac”) i ne žele se predati i biti mamac za morskog psa.

Jasno je da ovo nije još jedan glupasti film o morskom psu (“Maneater”), već sasvim ozbiljan i tenzičan mali “survival movie”, s “ajkulom” koja, unatoč podnaslovu "Čudovište iz dubina", nije predimenzionirana (“Shark Night”), mutirana (“Duboko modro more” i njegovi nastavci) ili prapovijesna (“Meg”), nego prilično realistična, zasigurno i zbog redateljevog odbijanja da neman bude isključivo računalno generirana. Naprotiv, “The Reef” tendira preseliti superiorni “The Descent” iz špilje na otvoreno more. Vrijedi priznati da mu u najboljim trenucima to i uspijeva.

Treći film pod upitnikom

Hoće li Traucki snimiti i treći "Greben", zasad još nije poznato, ali ne bi bilo iznenađenje da to i napravi u nadolazećim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:40