StoryEditorOCM
ArhitekturaIstraživanja

Otkrivene ulice, kuće i ostaci kula i zidova južnih bedema Salone, a glavna gradska vrata bila su raskošnija od Zlatnih vrata Dioklecijanove palače

Piše Eda Vujević
12. travnja 2022. - 12:36

Najnovija istraživanja koja se provode u Solinu potpuno mijenjaju sliku antičke Salone. Gospin otok nije izvan antičkoga grada, kako se do sada mislilo, a u središtu novootkrivenog “urbs australis”, između današnje solinske Pošte i samostana sestara milosrdnica, pronađena je raskošna građevina s peristilom, okružena prostorijama kojima su podovi i zidovi bili ukrašeni preciznim mozaicima.

– Motiv pauna, simbola Krista i drvo života u eksedri prve prostorije ukazuju na vrijeme zadnje pregradnje u ranokršćanskom razdoblju, u kojem je ranija luksuzna građevina, s hipokaustom i mramornim oblogama zidova i podova, bila preuređena za iznimno značajnog naručitelja. Na tom će se mjestu već ovih dana nastaviti istraživanja, a projekt planiranog Kulturnog centra morat će biti prilagođen nalazima koji će se u njemu prezentirati – kazao nam je dr. sc. Radoslav Bužančić, pročelnik splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

image

Lokalitet Bugarevo

Istraživanja se nastavljaju pod vodstvom arheologa Nebojše Cingelija i tvrtke za arheološka istraživanja “Temenos” iz Splita, iste one koja je istraživala lokalitet Bugarevo pod vodstvom arheologa Ivice Pleštine, te čitavog tima arheologa u kojemu su Ana Curić, Biljana Lovrić, Anita Penović, Šime Vučković, a pod nadzorom arheologa Konzervatorskog odjela Splita Saše Denegrija i Silve Kukoč.

Poučeni iskustvima prethodnih arheoloških istraživanja, konzervatori Ministarstva kulture i medija postavili su dva uvjeta pred investitore modernizacije ceste Split – Trogir na Širini u Solinu. Od investitora se, naime, tražilo provođenje prethodnih istraživanja te se tražilo da cestu treba podignuti na stupove razmještene na način da se arheološki nalazi ne oštete.

– Već su prve arheološke sonde koncem prošle godine dale iznimno značajne rezultate – kaže Bužančić.

– Pronađena je kula južnog bedema antičkoga grada, upravo na mjestu gdje davne 1986. nisu provedena istraživanja, a taj je nalaz potvrdio i neke rezultate arheoloških istraživanja iz druge polovine 19. stoljeća, kada su se ostaci južnih bedema još vidjeli.

Do sada je završena druga etapa arheoloških istraživanja, kojom su potvrđeni nalazi zidina i gradskog tkiva Salone, čime su stečeni uvjeti za pripreme treće etape istraživanja koja su pred početkom. Istraživanja vodi arheolog Tomislav Jerončić s tvrtkom za arheološka istraživanja “Arheorad” iz Splita. U dosadašnjim sondama, u iznimno teškim uvjetima rada pronađeni su ulica i kuće, te ostaci kula i zidova južnih bedema antičke metropole.

image

Istraživanja između današnje solinske Pošte i samostana sestara milosrdnica/TEMENOS

– Zaštitna istraživanja provedena 2001., koja su prethodila postavljanju kanalizacijske cijevi u sklopu projekta koji je provela agencija “Kaštelanski zaljev”, donijela su rezultate, ali su propustila drugu priliku izrade sonde sjever-jug kroz antički grad – ističe Bužančić.

– Preokret u istraživanjima Salone značila su arheološka istraživanja 2017. prilikom prolaska plinovoda kroz Cestu Stjepana Radića, čime je konzervator u doslovnom smislu zatražio reviziju istraživanja vođenih u vrijeme polaganja kanalizacijske cijevi uz rub ceste.

Radovi su povjereni tvrtki za arheološka istraživanja “Kaukal”, a vodio ih je arheolog Vedran Katavić. Međutim, ni u tim istraživanjima nije pronađen južni zid jer su uvjeti zbog visoke razine podzemne vode iznimno teški – kaže Bužančić.

Prošlog ljeta pronalazak južnog proširenja Salone bio je prvorazredno iznenađenje. U zaštitnim istraživanjima na lokalitetu Bugarevo otkriven je potpuno neočekivano istočni zid s vratima tetrarhijskog proširenja grada koji je upravo Radoslav Bužančić, u skladu s Dyggveovom nomenklaturom, nazvao “urbs australis”. Tako je lažna uzbuna, koju su mnogi pokušali povezati s kulturocidom, postala vjerojatno najveće otkriće ovog stoljeća u rimskoj metropoli Saloni.

– Tako je. Otkriven je položaj glavnih gradskih vrata Dioklecijanova doba, koja su oblikom bila vjerojatno raskošnija od Zlatnih vrata carske palače u Splitu, ali ona tek trebaju biti istražena kad to Grad Solin odluči, kad se ispod asfalta sporedne ceste provede nastavak istraživanja i prezentira nalaz – pojašnjava Bužančić.

image

Model koji je izradila tvrtka ‘Arheorad’ i arheolog Tomislav Jerončić

– Novi je oblik Salone, kojim je u potpunosti izmijenjena dosadašnja Dyggveova karta, otvorio mnoga pitanja. Svakako je najvažnije ono vezano uz prostiranje njegovih južnih bedema. Upravo njima pripadaju kameni blokovi oskudno sačuvanih zidova i kula pronađeni u istraživanjima koja su provedena prije gradnje trgovačkog centra nedaleko od spomenutog lokaliteta – objasnio je Bužančić.

Ipak, izraz “kulturocid” nije pao s Marsa, a dobrim je dijelom motiviran zatrpavanjem određenih nalazišta i u Solinu, na što je javnost, pokazalo se, osobito osjetljiva, koliko god Ministarstvo kulture, pa i Konzervatorski odjel šutjeli o tome.

– Već je postalo sasvim očekivano da se u tisku o istraživanjima Salone piše pejorativno – kaže Radoslav Bužančić.

– Uzrok su vjerojatno arheološka istraživanja iz davne 1986. godine, kad je Arheološkom muzeju pod ravnanjem Branka Kirigina povjereno istraživanje trase budućeg proširenja stare napoleonske ceste Split – Trogir. Nalazi su nakon istraživanja zatrpani, preko njih je prošao asfalt kolnoga traka, a sve to proglašeno je devastacijom.

image

Karta Salone koju je u 19. stoljeću napravio Francesco Carrara

KONZERVATORSKI

ODJEL

U tom svjetlu lansirana je teza kako je proširenje ceste naprosto kulturocid, što god ta riječ značila, pojam je ušao u široku primjenu, a nitko zapravo nije pisao što se doista tih godina dogodilo u Saloni.

Uglavnom se, kao odgovorne osobe, prozivalo Vladimira Ukrainčika, direktora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, i Željka Rapanića, direktora Splitskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a gotovo nitko nije spominjao da su upravo oni od SIZ-a za kulturu osigurali sredstva i od Arheološkog muzeja naručili zaštitna istraživanja – kaže Bužančić.

Zatrpavanja nalaza ipak nije tragedija

– Zatrpavanje nalaza nije samo po sebi trebalo biti tragedija, čak i da su nepokretni nalazi konzervirani i zatrpani pod cestom, jer su prethodno dokumentirani, a pokretnim nalazima muzejska je zbirka značajno obogaćena – tvrdi Radoslav Bužančić.

– Upravo suprotno, to je istraživanje bilo jedinstvena prilika za definiranje južnog prostora Salone, koji je zbog potonuća istočne jadranske obale dospio metrima pod današnju razinu mora.

Da su tada istraživanja provedena od zapadnog do istočnoga gradskoga bedema, mogle su biti riješene brojne današnje nedoumice vezane uz prostiranje i veličinu grada, kao i položaj Salonitanske luke. Istraživanja su se umjesto toga fokusirala zapadno od Salone, na dijelu koji se naziva Hortus Metrodori, a provedena su i na prostoru zapadnog i starog dijela grada niti do teatra. Istočni dio Salone i njegov bedem nisu istraženi, radovi su zaustavljeni, čime je propuštena prilika definiranja južnih i istočnih bedema Salone. Svemu su doprinijele hipoteze starijih istraživača i njihove pretpostavke o položaju grčke Salone zapadno od njezinih gradskih bedema, kao i želja istraživača da se to pitanje riješi. Tako je propuštena prilika kojom bi se utvrdio položaj južnog i istočnog bedema Salone – smatra Bužančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 05:56