StoryEditorOCM
DubrovnikKONFERENCIJA ZA MEDIJE U SVETIŠTU GOSPE OD MILOSRĐA

UZINIĆ Susret sa svetim Leopoldom Mandićem nije samo čašćenje mrtvog tijela, nego susret sa životom i svetošću jednoga čovjeka

Piše PSD.
11. rujna 2017. - 20:29

Detalji oko dolaska neraspadnutog tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića u Dubrovnik predstavljeni su na konferenciji za medije u svetištu Gospe od Milosrđa. Iznoseći pozadinu događaja, predsjednik organizacijskog odbora don Stanko Dodig svim vjernicima koji će doći 16. i 17. rujna poželio je iskrenu dobrodošlicu. U subotu 16. je svečani doček, a u nedjelju 17. slijede svete mise te ispraćaj tijela zaštitnika Dubrovačko-neretvanske županije.

Dodig je kazao kako su već najavljeni grupni dolasci, primjerice s Korčule te iz Hercegovine. Pozvao je sve zainteresirane grupe da se na vrijeme prijave kako bi im bio osiguran parking. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić osvrnuo se na predstojeći događaj.

- Drago mi je da je u ovom pohodu relikvija svetoga Leopolda Bogdana Mandića Hrvatskoj i Boki Kotorskoj dotaknut i Dubrovnik. Htio bih naglasiti jednu stvar: ovdje nije riječ o mrtvom tijelu jednog čovjeka, nego je riječ o relikvijama jednoga sveca. Upravo to treba imati na pameti i to je ono što je važno. Mi u Dubrovniku znamo što znače relikvije svetaca, znamo što znači štovanje relikvija svetaca. Nije to zaustavljanje na čašćenju mrtvoga tijela, nego je to pretvaranje susreta s relikvijama i susret sa životom i svetošću jednoga čovjeka, u konkretnom slučaju svetog Leopolda Bogdana Mandića. Preko njega to je susret sa samim Isusom Kristom kojega je on na svoj način u svom životu nasljedovao i kojega smo mi kao kršćani pozvani nasljedovati. Taj susret s relikvijom sveca, taj susret s onim koji nam svojim životom i svojim primjerom pokazuje kako i mi trebamo živjeti, a s druge strane mi vjerujemo da nas on u tom nastojanju da tako živimo u ovim našim konkretnim okolnostima svojim zagovorom može pratiti i pomagati. Volio bih da to doista imamo na pameti, volio bih da to imaju na pameti naši vjernici i ako se to dogodi onda je glavno pitanje što će taj susret donijeti ovom gradu, ovoj biskupiji i onima koji će se susreti s relikvijama svetog Leopoloda. Moguće je to sažeti u odgovor da će taj susret u njima potaknuti jedan novi stil života, stil života ljubavi u služenju ondje gdje ih je Bog postavio i da će onda nakon toga po zagovoru svetoga Leopolda moći svatko od nas na svom mjestu i u svojoj ulozi koju ima u crkvi i u društvu, živjeti tu svoju ulogu na način na koju je živio sveti Leopold, kazao je Uzinić

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji ovog događaja te izrazio zadovoljstvo dolaskom svečevih relikvija.

- Mi koji radimo u Županiji i županijskim službama uvjereni smo da zagovor svetog Leopolda Mandića ima neku prisutnost i da njegov zaštitnički plašt oko naše Županije pomaže na neki način nama u radu i vjerujem da s takvom nebeskom pomoći bolje i uspješnije obavljamo svoj posao nego što bi bez toga, zaključio je Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković također je istaknuo zadovoljstvo dolaskom relikvije. Franković je naveo kako se Grad Dubrovnik aktivno uključio u organizaciji preko svojih komunalnih društava te da će u nedjelju biti uvedena posebna besplatna gradska linija do Gospinog polja, a oba dana parking će biti besplatan.

Tijelo putuje iz Padove do Zadra pa do Herceg Novog - svečevog rodnog dana, a nakon toga dolazi u Dubrovnik. Poslije Dubrovnika slijedi Split i Rijeka te povratak u Padovu.

Svete mise 17. rujna
U 4 sata ujutro Misu predslavi fra Mijo Šarčević, kapucin i gvardijan u Varaždinu

U 7 sati ujutro Misu predslavi don Robert Ćibarić, župnik sv. Mihajla na Lapadu

U 9 sati Misu predslavi fra Marinko Šakota, župnik u Međugorju

U 11 sati Misu predslavi mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački

U 14 sati - Svečani ispraćaj za Split

28. travanj 2024 02:02