StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmatica iseljenika dubrovnik

Dubrovčani na susretu Hrvata u Italiji: Premijerno prikazan film ‘Sveti Leopold Bogdan Mandić u Dubrovniku‘ Boža Vodopije, postrojio se odred Bokeljske mornarice...

Piše Anđelka Kelava
22. svibnja 2023. - 14:44

U svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi, održan je XV susret  Hrvata u Italiji, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika podružnice Dubrovnik i Hrvatske zajednice u Venetu.

Ove godine susret je održan u ozračju dvaju velikih obljetnica 40 godina od  kanonizacije sv. Leopolda Bogdana Mandića i 30. obljetnice utemeljenja naše županije, čiji je zaštitnik sveti Leopold.

image
Anđelka Kelava

Sudionici susreta ove su godine imali priliku vidjeti film  ‘Sveti Leopold Bogdan Mandić u Dubrovniku‘ autora  Boža Vodopije, koji  podsjeća na veličanstven događaj 16. i 17. rujna 2017. kad je u Dubrovnik, nakon svečeva rodnog Herceg Novog hodočastilo čudesno neraspadnuto tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića.  Nakon što je nazočne pozdravila voditeljica  dubrovačke Matice iseljenika Maja Mozara, o filmu je govorio autor Božo Vodopija,  a posebno dirljive riječi uputio je  je  fra Flaviano Giovanni Gusella, rektor svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi.

image
Anđelka Kelava

Tijekom susreta Hrvata u Padovi  koncert na orguljama održao je Darko Kristović na kojem je izvodio djela dubrovačkih  autora. Ovaj dubrovački orguljaš   doktor je  medicinskih znanosti, rođeni Dubrovčanin. Dosad je nastupao samostalno više puta u Hrvatskoj i u inozemstvu. Član je zbora „Zagrebački liječnici pjevači“. Član je i Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU).Tradicionalno, već tridesetak godina o blagdanu Velike Gospe održava orguljaške koncerte u dubrovačkoj katedrali.

 Poseban trenutak na ovom događaju bilo je  postrojavanje odreda Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Rijeka, koji su svojim postrojavanje posebno uveličati ovaj svečani susret.

image
Anđelka Kelava

 

Nedjeljno misno slavlje u Svetištu sv. Leopolda predvodio je dubrovački franjevac, svećenik u crkvi Male braće i povjerenik za Svetu zemlju  fra Jerko Nediljko Jerkan.

Uz Hrvate koji žive u Italiji proslavu su  uveličali i uzvanici iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine te predstavnici diplomacije u Talijanskoj Republici.

Susret Hrvata Italije i proslava blagdana sv. Leopolda pružili su i ove godine priliku Hrvatima u Italiji da se okupe, proslave svoj identitet te obnove veze s kulturnom i duhovnom baštinom svoje domovine.

 

 

 

 

 

27. travanj 2024 06:03