StoryEditorOCM
ZagoraCIRKUS U ZALEĐU

Žestoki dalmatinski oporbenjak viđen u Plenkovićevu društvu, HDZ-ovi veterani ispalili: ‘Stranka nam radi iza leđa!‘

Piše Mate Primorac
12. ožujka 2024. - 09:23

Proslava 34. obljetnice osnutka HDZ-a u Vrgorcu i dolazak stranačkog čelnika Andreja Plenkovića uzburkala je duhove u Vrgorskoj krajini.

Međutim, ne priča se, primjerice, o ponovnom angažmanu generala u miru Damira Krstičevića na HDZ-ovoj listi u 10. izbornoj jedinici, doduše vjerojatno na nižem mjestu, nego samo o jednoj stvari - dolasku gradonačelnika Mile Hercega (Nezavisna lista mladih) na taj događaj. Ne bih to bilo ništa čudno da prvi čovjek Vrgorca nije godinama vodio "ljuti rat" s tim dijelom oporbe kao zamjenik tadašnjega gradonačelnika Ante Pranića koji je svrgnuo HDZ s vlasti u Zabiokovlju nakon 23 godine.

image

Vrgorski gradonačelnik Mile Herceg (Nezavisna lista mladih)

Jakov Prkić/Cropix

- To je sramota što su napravili od HDZ-a u Vrgorcu, nisam mogao vjerovati što se događa kad sam vidio koji osobe dolaze na obljetnicu stranke. To su ljudi koji su hodali od kuće do kuće i dizali sve protiv nas, a neki su i od njih financirali NLM.

I sad oni dolaze na naš skup, čekaju ih sjedalice s imenima, kao da ništa nije bilo, a mi koji smo stvarali stranku i godinama je gradili moramo stajati po strani i na nogama, te ih pozdravljati.

Naprosto ne zanimaju me kombinacije HDZ-a s Hercegom i oni koji su ga doveli tu - kazao nam je jedan od veterana vrgorskog HDZ-a koji ipak nije htio imenom i prezimenom u javnost, te je dodao:

- Nije to slučajno bilo, gradonačelnika je pozdravio i Plenković ovim riječima: "Drago mi je ovdje vidjeti i gradonačelnika Vrgorca, nadam se da će ispuniti i jedno obećanje". Očito su se neke stvari pripremale članovima stranke iza leđa, a svima je jasno tko u Vrgorcu može zagovarati "simbiozu" tih dviju strana - to je samo kapital.

image

Mile Herceg (sivo odijelo) u drugom redu, iza državnih i lokalnih HDZ-ovih čelnika

Facebook/HDZ Vrgorac

Fotografija na kojoj u prvim redovima sjede HDZ-ov čelnik Plenković, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban (HDZ), nositelj HDZ-ove liste u 10. izbornoj jedinici i ministar graditeljstva Branko Bačić, šef županijskog HDZ-a Ante Sanader, predsjednik lokalne organizacije Marko Kalajžić, a iza njih gradonačelnik Herceg u društvu Nevena Pivca, prvog čovjeka Mesne industrije "Braća Pivac", izazvala je reakcije i u lokalnom SDP-u koji je nakon izbora prije tri godine ostao bez predstavnika u Gradskom vijeću.

- Dolazak gradonačelnika Hercega na skup HDZ-a je pljuska u lice svim poštenim i radišnim ljudima vrgorskog kraja, svim kojima je HDZ-ova politika raselila djecu daleko od svoje rodne grude i koji svoj grad i svoju obitelj vide samo preko fotografija.

Nakon 23 godine vladavine HDZ-a Vrgorcem, nošene lažnim domoljubljem i nacionalizmom, vladavine koja je iza sebe ostavila spaljenu zemlju, raseljavanje mladih, gospodarski i ekonomski ponor... Vrgorac je 2016. godine odlučio reći - dosta je. U sinergiji SDP-a i NLM-a skinuli smo HDZ s vlasti.

Ispostavilo se da su se na taj val promjena, nažalost, ukrcali mnogi "mutni likovi" kako bi iskoristili agendu NLM-ove "nezavisnosti" za svoje privatnu i političku korist iako za ovaj grad nisu dali ništa, a on im je sve dao. Očito su Hercegove političke ambicije važnije od interesa i dobrobiti građana, vrijeme je da tome kažemo dosta je - navodi se u SDP-ovu priopćenju koje potpisuje Saša Šimunović, predsjednik stranačkog ogranka.

Kontaktirali smo gradonačelnika Hercega s pitanjem što ga je ponukalo da dođe na proslavu HDZ-ova rođendan i kako bismo čuli što kaže na prozivke od nekadašnjih koalicijskih partnera, a zanimalo nas je i vidi li se u budućnosti u HDZ-ovim redovima i na kojoj poziciji, te što je to premijeru "obećao".

No, do trenutka objavljivanja ovog teksta Herceg nije odgovrao na naše pozive, a ako se odluči izići u javnost sa svojom pričom, objavit ćemo je čim se oglasi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:21