StoryEditorOCM
Zagoravelika fotogalerija

Tko kaže da su svi na splitskom Adventu? Dalmatinci pohrlili u Zagoru u već tradicionalno Božićno selo, pogledajte samo sjaj svih tih lampica

Piše Mladen Nejašmić
26. studenog 2022. - 19:49

U Gornjem Dolcu, ne onom što odmah vuče na poznatiji Primorski, nego onom istočnom, put Omiša, podno sjeverne strane Mosora iz kojeg se trbuhom za kruhom, privučenim svjetlima grada, sustavno iseljavalo, petu godinu za redom do jučer zaboravljeni planinski masiv svijetli kao Las Vegas, a posjetitelja stostruko više nego samih stanovnika.

Najzaslužniji za revitalizaciju Dolca i samih Gornji Poljica je Tihomir Lučić i njegovo Božićno selo koje je večeras „putem“ Stipe Čogelje, dožupana Splitsko-dalmatinske županije i djece iz centra Juraj Bonači, zasijalo u punom sjaju. Tako je nešto malo manje od četiri milijuna svjećica uz spektakularni vatromet i uz taktove grupe „Iluzija“, obasjalo četiri hektara do jučer kamenjem i makijom obraslog i zapuštenog područja. Ili po matematičkom izračunu više lampica nego stanovnika u Hrvatskoj.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

Mnoštvo posjetitelja, posebno onih najmlađih koji su se večeras slili u njedra mosorskog dolita, dočekao je Djed Božićnjak i njegov dojučerašnji oponent Grinč koji su zajedno u pratnji omiške gradske glazbe uveselili srca mališa i njihovih roditelja koji su pak uživali u raznovrsnoj ponudi prave božićne bajke. Neko bi rekao fale još sobovi. Ma ne fale. Ima srna, jelena, ljama i svakojakog stočnog blaga koje se već dobrano priviknulo na božićno slavlje.

Osim bogate ugostiteljske ponude, gosti su još uživali u uprizorenju živih jaslica koje će se svakodnevno održavati sve do sv. Tri Kralja (6. siječnja) kada završava ovogodišnja mosorska bajka.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

Tijekom svečanosti, uručena su umjetničke slike njihovim kupcima, naslikane prije mjesec dana na humanitarnoj Međunarodnoj likovnoj koloniji održanoj u Dolcu, od čije prodaje sredstva idu na adresu centra Juraj Bonači u Splitu.

-I ove smo godine uz podršku omiške TZ-e, Grada Omiša i županije splitsko-dalmatinske osvijetlili Zamosorska mračna brda i na četristotinjak metara nadmorske visine, napravili smo pravu malo čudo. Ovogodišnji program je uistinu bogat. Osim živih jaslica, ove smo godine otvorili vrata dviju konoba u kojima će se spremati isključivo naša autohtona jela.

Za sv. Nikolu očekuje se svečev dolazak u naš vilajet gdje će se družiti sa svojim bratom Djeda Božićnjakom i još dosta toga. U svakom slučaju nakon korona krize, posebno prije dvije godine kada smo po nalogu Civilne zaštite, morali zatvoriti selo, dok se paralelno nakon pet dana dozvolio sljemenski spust, posjetiteljima želimo pružiti maksimum. Posebno svečano će biti na zatvaranju božićne priče koja će uistinu biti spektakularna-najavio je Tihomir Lučić, stvaralac i vizionar jednog boljeg bajkovitog svijeta u Zamosorju za kojeg ne znate pravo je li vas u bajku uvela mašta ili vam se priviđa.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 11:44